Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Το μεγάλο στοίχημα

του Φόρη Πεταλίδη
Ο ελληνικός λαός με την πρόσφατη ετυμηγορία του ανέδειξε θριαμβευτή των εκλογών το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν του έδωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ετσι, σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ σχηματίστηκε μία νέα κυβέρνηση, με αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Σε ιδεολογικό επίπεδο, τα κόμματα είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση. Το στοίχημα και για τους δύο είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η συνύπαρξη και πώς θα πορευτούν στη διακυβέρνηση της χώρας. Με ποια ατζέντα θα κυβερνήσουν, ποια θέματα θα φέρουν στην καθημερινότητα και πώς θα συνυπάρξουν αυτοί οι δύο πολιτικοί χώροι.

Βεβαίως, επειδή στην Ελλάδα τα έχουμε δει όλα, τίποτε δεν είναι ανέφικτο. Ποιος θα το πίστευε πριν από χρόνια ότι θα συγκυβερνούσαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και για μικρό χρονικό διάστημα η ΔΗΜΑΡ, η οποία εξήλθε εκ της κυβερνήσεως με αφορμή το «μαύρο» της ΕΡΤ; Τα κόμματα που εφάρμοσαν το μνημόνιο στις τελευταίες εκλογές κατέγραψαν μια ιστορική ήττα, και ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν και αμφισβητήσεις των ηγεσιών τους. Ο λαός υπομένει, αλλά με την ψήφο του ενίοτε τιμωρεί.
Το μεγάλο στοίχημα τώρα για την νέα κυβέρνηση είναι να ανακουφίσει τον ελληνικό λαό από φόρους και να δώσει δουλειά, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους και τους επιστήμονες που φεύγουν για το εξωτερικό. Τίποτε δεν είναι εύκολο, όμως ο ελληνικός λαός με την ψήφο του επιβράβευσε αυτούς που τους έταξε ελπίδα. Ενίσχυσε εκείνους που έδωσαν υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο, όχι φυσικά παραδείσους, αλλά μια αξιοπρεπή ζωή. Και οι κυβερνώντες θα κριθούν πολύ σύντομα, γιατί δεν έχουν απεριόριστα περιθώρια από τον ελληνικό λαό. Ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός και ο πολιτικός χρόνος τρέχει, είναι πυκνός.
Με τα τόσα προβλήματα που έχει η ελληνική κοινωνία, την ανεργία να βρίσκεται στα ύψη, την ανθρωπιστική κρίση στο αποκορύφωμά της, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί πλέον από τα έργα και όχι από τα λόγια. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, χιλιάδες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, μικρομεσαίοι είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και οι ίδιοι να αφανίζονται, και ο κοινωνικός ιστός διερράγη. Κόποι και θυσίες χρόνων των νοικοκυραίων έγιναν καπνός, περιουσίες χάθηκαν και το «χαράτσι» στη ΔΕΗ, που μετονομάστηκε σε ΕΝΦΙΑ, έδωσε τη χαριστική βολή. Εγινε ο Ε(Ν)ΦΙΑΛΤΗΣ για χιλιάδες νοικοκυραίους. Και όταν ήρθε η ώρα της κάλπης, έδωσαν την ετυμηγορία τους. Για τους κυβερνώντες, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για να εφαρμόσουν μια άλλη πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.