Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια οι δήμοι της Θεσσαλονίκης

Σοβαρές αστοχίες στην κατασκευή των κυψελών στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Μαυροράχης, που προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον, καταγγέλλει ο κατασκευαστής, για ένα έργο που φαίνεται να ακολουθεί την... πορεία του μετρό! Την ίδια στιγμή, οι δήμοι της Θεσσαλονίκης που αποθέτουν τα απορρίμματά τους στο συγκεκριμένο ΧΥΤΑ, κινδυνεύουν να πνιγούν στα σκουπίδια.

Η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρία του έργου, «Μακεδονικές Γραμμές Α.Τ.Ε», κατέθεσε δήλωση διακοπής του έργου κατασκευής των κυψελών 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η δήλωσή της, όμως, απορρίφθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) και κλήθηκε να συνεχίσει το έργο.
Η εταιρία υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής το Μάρτιο του 2012. Μετά την κατασκευή της κυψέλης Α3, στην περιοχή έπεσε δυνατή βροχή. Από τη νεροποντή σχίστηκε το γεωύφασμα που χρησιμοποιείται και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε έκταση περίπου 55 στρεμμάτων, καθώς παρασύρθηκαν απο΄τα νερά άμμος και χαλίκι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία "μόνωσης" έτσι ώστε τα επικίνδυνα υπολλείμματα των απορριμμάτων να μην διαχέονται στο περιβάλλον.
Η κατασκευάστρια ειδοποίησε τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ανέθεσε σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρία τον έλεγχο της μελέτης. Επίσης, απευθύνθηκε στο Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αποτέλεσμα αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ να ορισθεί πραγματογνώμονας και να διαπιστώσει αστοχίες στην τάφρο αγκύρωσης, με αποτέλεσμα τη διολίσθηση του γεωυφάσματος, όσο και στη θραύση του γεωυφάσματος κοντά στην περιοχή αγκύρωσης. 
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, οι αστοχίες στην κατασκευή οφείλονται σε λάθη της μελέτης, την οποία κλήθηκε να υλοποιήσει. Με ανακοίνωσή της τονίζει ότι ενημέρωσε τους αρμόδιους και μιλά για "σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους από τη χρήση της κυψέλης 3, λόγω των βλαβών και των πολλαπλών ελλείψεων και σφαλμάτων της μελέτης". Ζητά, μάλιστα, "τη διακοπή των εργασιών, ενημερώνοντας ότι η συνέχιση των εργασιών με εσφαλμένη μελέτη θα δημιουργήσει νέες βλάβες και προβλήματα στο έργο". 
Πάντως, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων απέρριψε την δήλωση διακοπής του αναδόχου και άρχισε την εναπόθεση σκουπιδιών στη βάση της κυψέλης 3. Επίσης, έδωσε εντολή για συνέχιση των εργασιών στην Κυψέλη 4 εφαρμόζοντας την οριστική μελέτη. Θεωρεί ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται στη δυνατή νεροποντή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ανάδοχος εταιρεία, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι "σε καμία περίπτωση, δε θα δεχτεί διαστρέβλωση της αλήθειας και ανάληψη ευθυνών που δεν της αναλογούν" και υποστηρίζει ότι "έχει περιέλθει σε καθεστώς ομηρίας και υφίσταται τεράστια οικονομική ζημία".

Πηγή: Salonicanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.