Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Οι εκλογές, το γερμανικό χρέος και οι κουτόφραγκοι

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μισό αιώνα τώρα, εμείς οι παλαιότεροι, βαρεθήκαμε να ακούμε για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει στη χώρα μας για τα εγκλήματα και τις καταστροφές τις οποίες προκάλεσε ο γερμανικός στρατός, αλλά και τις θεατρινίστικες ενέργειες των κυβερνώντων να παραλαμβάνουν δεκαετίες τώρα «εκθέσεις» και «απολογισμούς» και «υπολογισμούς» του χρέους αυτού, για να τους θάψουν στη συνέχεια στα χρονοντούλαπα, ώστε να μη δυσαρεστήσουν όσους κρατάνε τι τιμόνι της εξουσίας στη Γερμανία.

Μας ήρθαν στο μυαλό οι σκέψεις αυτές, διαβάζοντας στο σημερινό Βήμα της Κυριακής ότι «στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται απόρρητη έκθεση για «όσα μας χρωστούν οι Γερμανοί» από το αναγκαστικό-κατοχικό δάνειο, το οποίο δεν εξοφλήθηκε ποτέ και τις πολεμικές επανορθώσεις που ξεχάστηκαν». Και πως «σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ακολούθησε η Επιτροπή με επικεφαλής τον τέως γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου, Παναγιώτη Καρακούση, η οφειλή της Γερμανίας προσεγγίζει τα 11 δισ. Ευρώ».


Γιατί μας τα σερβίρουν αυτά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου;  Και γιατί υποψιαζόμαστε εμείς οι κουτόφραγκοι, όπως μας θεωρεί το δίδυμο της Σαμαροβενιζελικής κυβέρνησης ότι "κάποιο λάκκο έχει η φάβα"; Όπως πληροφορούμαστε από το ίδιο δημοσίευμα  «το πόρισμα 160 σελίδων παραδόθηκε στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος με τη σειρά του θα την αποστείλει στον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και εκείνος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους». 

Τι σημαίνει αυτό; Σε απλά νεοελληνικά, ότι ξέθαψαν προεκλογικά για μία ακόμη φορά, την εκατοστή ή τη χιλιοστή (βαρεθήκαμε να μετράμε), την υπόθεση του γερμανικού χρέους, για να την ξαναβάλουν στο μπαούλο, αν τους επιτρέψει ο λαός με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου να ξαναγίνουν κυβέρνηση.

Και παρεμπιπόντως, για να μην ξεχνάμε, πέρασαν «μόλις» δύο χρόνια από τη συνέντευξη του γνωστού Γερμανού καθηγητής της Ιστορίας της Οικονομίας Άλμπερτ Ρίτσελ στο έξαλλα ανθελληνικό Spiegel, όπου μιλώντας έξω από τα δόντια για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπογράμμιζε με έμφαση ότι «Αν αν ποτέ αναγκαστεί η Γερμανία να πληρώσει, τότε θα μας τα πάρουν όλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.