Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ

Προβάδισμα 6,5% στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.  Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,5% από 31,5% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ η ΝΔ παραμένει σταθερή στο 27%. 

Ακολουθούν το Ποτάμι με 7,5%, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5% και οι ΑΝΕΛ με 3%. Κάτω από το όριο του 3% το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών με 1,5%, η ΔΗΜΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,5%. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 3% των ερωτηθέντων ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 8%.

Στην περίπτωση που κάποιο κόμμα δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία, το 79,5% των ερωτηθέντων επιθυμεί συνεργασία των κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθούν νέες εκλογές.
Την ίδια στιγμή το 28% θεωρεί ως καλύτερη εξέλιξη για τη χωρα μετά τις εκλογές τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και οι μετακινήσεις- συσπειρώσεις από τα κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα στη ΝΔ, το 11% «έφυγε» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και 7% προς άλλα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ, 1% πάει προς τη Νέα Δημοκρατία, και 9% προς άλλα κόμματα. Όσο αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υπάρχει μεγάλη μετακίνηση προς πολλές κατευθύνσεις. 23% προς ΣΥΡΙΖΑ, 7% προς ΝΔ, 10% προς ΚΙΔΗΣΟ και 11% προς το Ποτάμι.

Επίσης μεγάλα ποσοστά μετακίνησης σύμφωνα με την νέα έρευνα του ΠΑΜΑΚ φαίνονται και στους ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα 20% οδεύει προς τη ΝΔ και 23% προς ΣΥΡΙΖΑ. Όσο αφορά για τις μετακινήσεις στο κόμμα της ΧΑ, 10% των ψηφοφόρων στρέφονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 15% προς τη ΝΔ.Στη ΔΗΜΑΡ οι μετακινήσεις έχουν ως εξής: 26% πηγαίνουν με το Ποτάμι, 24% με τον ΣΥΡΙΖΑ και 2% με τη ΝΔ.
Τέλος για το ΚΚΕ η μετακίνηση είναι στο 28% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.


Προβάδισμα 4 μονάδων δίνει η GPO

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της GPO, για λογαριασμό του Mega, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4% έναντι 26,4% της ΝΔ με το Ποτάμι, τη Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ να «κονταροχτυπιούνται» για την τρίτη θέση, στη νέα Βουλή των επτά κομμάτων.

Αναλυτικά: ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, ΝΔ 26,4%, ΠΟΤΑΜΙ 5,2%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,2%, ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΚΚΕ 4,8%, ΑΝΕΛ 3%, ΚΙΔΗΣΟ 2,5%, ΛΑΟΣ 1,2%, ΔΗΜΑΡ 1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, ΑΛΛΟ 1,8%, ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ 0,9%, ΔΞ/ΔΑ 11,5.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων θέλουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Το 57,2% επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, σε αντίθεση με το 41,6% που τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας.
Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση συνεργασίας, το 45,8% ζητά να σχηματιστεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι 39,3% που προτάσσει τη ΝΔ.
Συντριπτικό είναι το ποσοστό εκείνων που θέλουν να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη, καθώς, το 80,3% λέει «ναι», ενώ το 17,2% έχει αντίθετη άποψη.

Οι αναποφάσιστοι
Το 19% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει ή δεν είναι σίγουρο για την επιλογή του κόμματος που έχει κάνει: Πολύ ή αρκετά σίγουροι 81%, Λίγο ή καθόλου σίγουροι 13%, ΔΞ/ΔΑ 13%.
Από αυτό το 19% που δηλώνει λίγο ή καθόλου σίγουρο ή δεν απάντησε στην ερώτηση, το 50% δηλώνει ότι θα αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει την ημέρα της κάλπης.
Οι απαντήσεις στην ερώτηση πότε θα αποφασίσετε τι θα ψηφίσετε είναι: Τις επόμενες ημέρες 46,9%, Την ημέρα των εκλογών 50%, ΔΞ/ΔΑ 3%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός, στάση πληρωμών και διαπραγμάτευση
Καταλληλότερος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 40,5% έναντι 37,2% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 20,9% δηλώνει κανένας.
Το 40,7% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» ή «μάλλον ναι» στην ερώτηση αν «έχει περάσει ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη», και το 55% λέει «όχι» ή «μάλλον όχι».
Στο ερώτημα εάν «υπάρχει ο κίνδυνος μιας στάση πληρωμών μετά τις εκλογές» το 37,1% λέει «ναι» ή «μάλλον ναι» με το 57,8% να απαντάει «όχι» ή «μάλλον όχι».
Στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν πως σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση έρθει σε ρήξη με τους εταίρους εκείνοι θα κάνουν μια υποχώρηση.
Ειδικότερα το 59,9% λέει πως θα κάνουν μια υποχώρηση, ενώ το 31% εκτιμά ότι οι εταίροι θα διώξουν τη χώρα από το ευρώ.

Οι προτάσεις για την οικονομία
Οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, φαίνεται να συμφωνούν περισσότερο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία παρά με εκείνες της ΝΔ.
Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό λέει πως δεν συμφωνεί με κανένα κόμμα.
Οι απαντήσεις σ’ αυτήν την ερώτηση έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27,8%, ΝΔ 24,4%, Ποτάμι 5,1%, ΚΚΕ 4,1%, ΠΑΣΟΚ 4%, Χρυσή Αυγή 3%, ΑΝΕΛ 2,8%, ΚΑΝΕΝΑ 20%, ΑΛΛΟ 4,2%, ΔΞ/ΔΑ 4,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.