Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Τελευταίος ο δήμος Θερμαϊκού στην ανακύκλωση

Την εκτίμηση ότι το τελευταίο διάστημα, διπλασιάστηκε σχεδόν ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών του δήμου Θερμαϊκού, διατύπωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο η  ποσότητα αυτή, απέχει μακράν σε σύγκριση με τον όγκο της ανακύκλωσης στους άλλους δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ Α.Ε.

Όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, η διοίκηση του δήμου δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και για το σκοπό αυτό προμηθεύτηκε 300 νέους κάδους ανακύκλωσης, εκ των οποίων οι 100 τοποθετήθηκαν ήδη, ενώ πολύ σύντομα ο Δήμος Θερμαϊκού πρόκειται να αποκτήσει και τρίτο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης, που θα βοηθήσει σημαντικά την αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών, δεδομένου ότι το ένα από τα δύο υπάρχοντα σήμερα αυτοκίνητα είναι συχνά-πυκνά χαλασμένο.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων συμφώνησαν στην άποψη ότι χρειάζεται να γίνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης. «Όσο καλύτερα ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και τους εμφυσήσουμε την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη, και οικονομικά, για το δήμο μας», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού για την ανακύκλωση, έγινε με αφορμή την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφτηκε μεταξύ των δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού αφενός και της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., αφετέρου για την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας. Η σύμβαση θα έχει ισχύ έως τον Απρίλιο του 2017 και εκτός από τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων, θα περιλαμβάνει επιπλέον τη δημιουργία εφαρμογής για «έξυπνες συσκευές» (smartphones, tablets), με λειτουργικό σύστημα android, όπου θα παρουσιάζονται οι βασικές πληροφορίες για την ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, το πρόγραμμα Ανακύκλωσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2007. Η συνολική ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που εισήλθαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) έως τον Νοέμβριο 2014, για το σύνολο των Δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ανήλθε στους 89.000 τόνους. Το ποσοστό εκτροπής από την ταφή, που έχει επιτευχθεί από το πρόγραμμα ανακύκλωσης κυμαίνεται για το δήμο Καλαμαριάς από 9 έως 11 % των παραγόμενων αστικών απορριμμάτων.
Η ετήσια κατανομή κόστους για το Δήμο Θερμαϊκού, για όλη τη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, είναι για το 2015 14.434,73 ευρώ, για το 2016 29.989,00 ευρώ και για το 2017 14.434,73 ευρώ.
Περιβαλλοντική αξιολόγηση του προγράμματος Ανακύκλωσης
Από την έναρξη του προγράμματος έχουν προκύψει τα παρακάτω οφέλη για τους 4 δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης:
-Μείωση των απορριμμάτων που μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ κατά 60.000 τόνους.
-Εξοικονόμηση 1.320.000 ευρώ από το τέλος ταφής  (με τιμή υπολογισμού 22 ευρώ/τόνο).
-Μείωση των δρομολογίων προς το ΧΥΤΑ κατά 17.143 δρομολόγια (εξοικονόμηση καυσίμων, μείωση εκπομπών CO2, βελτίωση κυκλοφοριακού κλπ.).

-Επιμήκυνση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ (εξοικονομήθηκε χώρος για απορρίμματα 180.000 κατοίκων για ένα χρόνο)
 -Εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή των 60.000 τόνων υλικών που ανακυκλώθηκαν (πχ. από την ανακύκλωση χαρτιού επετεύχθη η αποφυγή υλοτόμησης 765.000 δέντρων).
 -Αναβάθμιση υπηρεσία καθαριότητας.
 - Ενημερωτική δράση και πληροφόρηση των κατοίκων και των μαθητών.
-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε συλλογή και διαλογή.


Τελευταίος ο δήμος Θερμαϊκού
Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ, το πρώτο επτάμηνο του 2014 ήταν πάνω από 4.000 τόνους τα ανακτημένα υλικά από την Ανακύκλωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία λειτουργίας του ΚΔΑΥ Θέρμης, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το πρώτο επτάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Ιούλιος ) τα εισερχόμενα υλικά από τους 4 Δήμους της Ανατολικής  Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 6.447  τόνους ενώ τα ανακτημένα σε   4.174 τόνους, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων.
Το υπόλειμμα που απορρίπτεται στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης ανέρχεται στο 35%.
Ειδικότερα η μηνιαία ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που διαθέτει η κάθε οικογένεια – κάθε κατοικία στο πρόγραμμα του μπλε κάδου για κάθε Δήμο το 1ο επτάμηνο του 2014 είναι τα εξής:
·         -Δήμος Θέρμης  1.697.360 κιλά
·         -Δήμος Καλαμαριάς 2.468.340 κιλά
·          -Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη 1.612.220 κιλά
·          -Δήμος Θερμαϊκού 669.060 κιλά.
ενώ τα στοιχεία για τα κιλά ανά κατοικία για το ίδιο διάστημα:
·         -Δήμος Θέρμης 93,46 κιλά  / Νοικοκυριό
·         -Δήμος Καλαμαριάς 53,89κιλά / Νοικοκυριό
·          -Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη 66,13 κιλά/ Νοικοκυριό
·         -Δήμος Θερμαϊκού 29,87κιλά / Νοικοκυριό

Το δίκτυο συλλογής των αποβλήτων συσκευασίας, ο γνωστός μας «μπλε κάδος», είναι ανεπτυγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι δημότες, όλα τα νοικοκυριά στους Δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός των μπλε κάδων ανακύκλωσης που είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 5.000 κάδους.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Θερμαϊκού διαθέτει δίκτυο συλλογής που αποτελείται από 1.079 κάδους. Αφού ξεπλύνουμε τις άδειες συσκευασίες μας και τις συμπιέσουμε, όσο είναι δυνατόν, για να μειώσουμε τον όγκο τους, τις μεταφέρουμε στον πλησιέστερο μπλε κάδο.
Για πληροφορίες σχετικά με τους μπλε κάδους όπως π.χ. καταστροφή ή κακή χρήση κάδου, έλλειψη κάδου ή  επιπλέον προμήθεια ή για  οποιαδήποτε πληροφορία που αφορά στην Ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασιών, επικοινωνήστε με  την Αντιδημαρχία Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Θερμαϊκού.
Νέα Μηχανιώνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23923-30333 και 23923-30324
Fax: 23923 30383

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.