Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Κυκλοφορεί και πάλι από σήμερα ο "Αγγελιοφόρος"

Eπανέρχεται σε καθημερινή κυκλοφορία από σήμερα, Τετάρτη ο «Αγγελιοφόρος», ο οποίος είχε αναστείλει την έκδοσή του στις 30 Δεκεμβρίου 2014. Μετά από σχεδόν 30 ημέρες απουσίας, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας καταλαμβάνει εκ νέου τη θέση της σε εκατοντάδες σημεία πώλησης και απευθύνεται και πάλι στους αναγνώστες της, φιλοδοξώντας να κατακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκμεταλλεύεται τον «Αγγελιοφόρο» και σειρά άλλων εντύπων, διέκοψαν από χτες, Τρίτη, το μεσημέρι την επίσχεση εργασίας που ασκούσαν, επειδή δεν τους είχαν καταβληθεί οι μισθοί σχεδόν 7 μηνών, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ιστολόγιό τους agelioforum.wordpress.com.
Σχεδόν 95 δημοσιογράφοι, τεχνικοί Τύπου και διοικητικοί υπάλληλοι, επί συνόλου 110 μισθωτών, επανήλθαν στις θέσεις εργασίας τους μετά την καταβολή των αποδοχών δύο μηνών, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2014, εκ μέρους της εργοδοσίας.
Αίρονται οι κατασχέσεις
Προηγήθηκε, ωστόσο, η υπογραφή ατομικών ιδιωτικών συμφωνητικών, βάσει των οποίων οι συμβληθέντες εργαζόμενοι δεσμεύονται να άρουν όλες τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, αλλά και τη συντηρητική κατάσχεση που έχουν επιβάλει, κατόπιν δικαστικής απόφασης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2014, σε βάρος της κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρίας, προκειμένου να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους.
Παράλληλα, οι υπογράφοντες εργαζόμενοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μη προβούν σε κατασχέσεις σε βάρος της εταιρίας για τους ληξιπρόθεσμους μισθούς του προηγούμενου έτους, ενώ παρέχουν τη συναίνεσή τους για την υπό όρους υπαγωγή της εταιρίας σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Βάσει των όρων των ιδιωτικών συμφωνητικών, οι εργαζόμενοι αποδέχονται επί της ουσίας τη ρύθμιση της ροής της μισθοδοσίας τους με καθυστέρηση τουλάχιστον 4 μηνών, προσβλέποντας σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής κατά τους επόμενους μήνες.
Υπόσχεση για ένα μισθό ανά μήνα
Η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», η οποία υπακούει στις εντολές του Βασίλειου Μπακατσέλου, υιού του βιομήχανου Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, αναλαμβάνει, ως συμβαλλόμενη στη συμφωνία, την υποχρέωση αφενός μεν να καταβάλει από τις αρχές Μαρτίου ένα μισθό ανά μήνα σε όλους τους υπαλλήλους, αφετέρου δε να καταθέσει στο τέλος Απριλίου 2014 πρόταση για την εξόφληση των οφειλόμενων μισθών σε δόσεις.
Παράλληλα, με τα κεφάλαια που θα απελευθερωθούν από την άρση των κατασχέσεων, η εργοδοσία δηλώνει ότι θα εξοφλήσει το αργότερο σε 15 ημέρες το μισθό Οκτωβρίου 2014.
Τη συναφθείσα συμφωνία πρότεινε η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου», μετά την απώλεια της προσωρινής διαταγής για μέτρα προστασίας έναντι των πιστωτών της.
Το περιεχόμενο των προτάσεων, που φέρουν τη σφραγίδα του Παντελή Χαλβατζάκη, αειθαλούς νομικού συμβούλου της εταιρίας και alter ego του Αλ. Μπακατσέλου, αποδέχθηκαν, κατόπιν διορθώσεων και προσθηκών, οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤ-Θ για λογαριασμό των μελών τους.
Αρνούνται να υπογράψουν
Ωστόσο, τη συμφωνία αυτή δεν έχουν αποδεχθεί περίπου 15 μισθωτοί, οι οποίοι είτε συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας είτε έχουν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας, ώστε να επιτύχουν την προσωρινή επιδίκαση των μισθών τους.
Πάντως, μετά τη διακοπή της επίσχεσης εργασίας, από χτες το μεσημέρι έχει επανέλθει σε λειτουργία και το διαδικτυακό ενημερωτικό portal www.agelioforos.gr, το οποίο είχε διακόψει τη ροή ειδήσεων στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ, συμφερόντων των Αλέξανδρου Μπακασέλου, Σταύρου Ψυχάρη και Γιώργου Μπόμπολα, έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία (αίτηση) έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί επί της ουσίας στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συνοδεύει την αίτηση, η εταιρία επιδιώκει να ρυθμίσει συνολικές οφειλές 23,7 εκατ. ευρώ και να περιορίσει δραστικά τις θέσεις εργασίας, κρατώντας μόνον 65 άτομα, επί συνόλου 110 μισθωτών.
Στο όριο της πτώχευσης
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ακόμη και στελέχη συνδικαλιστικών σωματείων που αποδέχθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τη δέσμη προτάσεων της εργοδοσίας, ώστε να διακοπούν οι επισχέσεις εργασίας και να εκδοθεί και πάλι ο «Αγγελιοφόρους», κάνουν λόγο για «εταιρία που στην πραγματικότητα έχει οδηγηθεί στο όριο της πτώχευσης».
Εκφράζουν δε τις ενστάσεις τους για τις προοπτικές επιτυχίας του σχεδίου ανόρθωσης της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, εάν η οικογένεια Μπακατσέλου δεν αποφασίσει να συνεισφέρει με γενναιόδωρο τρόπο στην οικονομική ενδυνάμωσή της.

Πηγή: Thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.