Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

«Να μειώσουμε στο μισό το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», προτρέπει ο Μαρσέλ Φράτσερ, σύμβουλος της Μέρκελ

«Θα πρέπει πιθανόν στην Ελλάδα να μειώσουμε στο ήμισυ το δημόσιο χρέος, δηλαδή θα πρέπει να ξεγραφτούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο επικεφαλής των οικονομολόγων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και εκ των σημαντικότερων συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, Μαρσέλ Φράτσερ. 

Πρόσθεσε δε πως είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς ποιόν και κατά πόσο αυτό θα έπληττε περισσότερο και αυτή είναι η Γερμανία με 40 έως 50 δισεκατομμύρια, που σημαίνει πολιτικό κόστος και θα ήταν επώδυνο για τη γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο είναι ένα ποσό που σίγουρα η Γερμανία θα μπορούσε να το αντέξει. 


Ο ίδιος θεωρεί πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το πώς κανείς θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και να δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αναταχθεί. 


Στη συνέντευξή του ο κ. Φράτσερ εξέφρασε την άποψη ότι οι άλλες χώρες δεν διατρέχουν κίνδυνο από την ελληνική κρίση, ωστόσο εκείνο το οποίο του προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι εάν γίνει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χωρίς όμως και να πιστεύει πως θα υπάρξει το αποκαλούμενο Grexit.


Όπως διευκρίνισε, κάτι τέτοιο δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε και την Ευρώπη και στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν «εγγύηση» για μια οικονομική ύφεση όχι μόνον για ένα έως δύο χρόνια, αλλά για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.