Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης:"Άρρωστη αγελάδα που την άρμεγαν, ήταν η Ελλάδα"

Mιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπουρ, o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υποδέχτηκε θετικά την πρόσκληση της Άγκελα Μέρκελ προς την Αθήνα να καταθέσει στο τραπέζι του Eurogroup μια βιώσιμη πρόταση προκειμένου να συζητηθεί με τους εταίρους.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε "πολύ χαρούμενος" που η καγκεκλάριος Μέρκελ κάλεσε την ελληνική πλευρά να το πράξει αυτό, γιατί -όπως ανέφερε- "αυτό είναι το μόνο που μας απασχολεί σε αυτή τη φάση".
"Αυτό που ζητάμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι η ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις μας και να μας δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, μερικών εβδομάδων όχι παραπάνω, για να διαβουλευθούμε μαζί τους" επισήμανε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο ίδιος είπε ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να μην γυρίσει πίσω στο 2009 και το 2010.
Τόνισε, όμως, πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν η χώρα βρίσκεται σε μια αποπληθωριστική παγίδα χρέους και την ίδια ώρα υπάρχει ένα "πληγωμένο" τραπεζικό σύστημα, αρνητικές επενδύσεις και μια δέσμευση που έχει αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5%.
"Είναι σαν να προσπαθείς να βγάλεις περισσότερο γάλα από μια άρρωστη αγελάδα με το να την αρμέγεις, θα τη σκοτώσεις", σχολίασε.
Για το θέμα του δανείου είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο που δόθηκε ποτέ στην Ιστορία και μάλιστα στους πιο αδύναμους ώμους της Ευρωζώνης.
Εξήγησε ότι αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι μια λογική συζήτηση τονίζοντας ότι «δεν αρνούμαστε τίποτα».
Ερωτηθείς για το πώς θα γεφυρωθεί το υπάρχον κενό ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε «μύθους» όσον αφορά την Ελλάδα όπως αυτό για τις επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες είπε ότι ήταν το 1% αυτών που έχασαν τις δουλειές τους.
Όταν, δε, ρωτήθηκε για το ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση που ο κόσμος θα πηγαίνει στα ΑΤΜ και δεν θα βρίσκει χρήματα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να βγει από το Ευρώ και την Ευρωζώνη.

"Για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας και να ανακάμψουμε χρειαζόμαστε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.