Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ολόκληρη η συζήτηση στο Δ.Σ. για τον Ποταμό

Λόγω της σοβαρότητος του θέματος που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, όταν η διοίκηση προσπάθησε να περάσει ως «κατεπείγον» το θέμα του Ποταμού, χωρίς εισήγηση, δίχως στοιχεία και χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στους συμβούλους να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση, παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του δημάρχου, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», για να σχηματίσουν πλήρη εικόνα οι συνδημότες μας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» αποχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις της διοίκησης Μαυρομάτης σε σειρά σημαντικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων η «αξιοποίηση» της παραλιακής έκτασης του Ποταμού Επανομής, που αποτελεί το «φιλέτο» του δήμου Θερμαϊκού.
Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν η δημοτική αρχή έφερε αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο ως «κατεπείγον» για ψήφιση, απόφασή της με την οποία παραχωρείται στην «Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού Α.Ε.» (ΤΕΘ),  έκταση εμβαδού 23.569 στρεμμάτων στον Ποταμό Επανομής, χωρίς να περιλαμβάνεται το θέμα στην ημερήσια διάταξη, δίχως να δοθεί στους δημοτικούς συμβούλους το αναγκαίο ενημερωτικό υλικό και κυρίως, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.
Το ποτήρι ξεχείλισε με τη συμπαιγνία δημάρχου και προέδρου δημοτικού συμβουλίου που επιχείρησαν να κλείσουν άρον-άρον τη συζήτηση επί του θέματος, χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα δευτερολογίας στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» ώστε να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Μαυρομάτη.
-Μαυρομάτης, δήμαρχος Θερμαϊκού: Αξιοποιούμε ένα χώρο που για χρόνια έμενε ανενεργός. Αυτό το κομμάτι ο δήμος έρχεται να το δημοπρατήσει. Μέχρι τώρα τα μόνα έσοδα της τουριστικής επιχείρησης του δήμου ήταν από το Γραφείο Κηδειών και την ενοικίαση του χώρου όπου στεγάζονταν η ALFA BANK. Και απορώ ακούγοντας τον κ. Κουζινόπουλο να αντιτίθεται, τη στιγμή που μέχρι πρότινος ο ίδιος έλεγε ότι πρέπει το γραφείο τελετών να φύγει από την ΤΕΘ. Πως θα λειτουργήσει τότε; Τι έσοδα θα έχει; Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συνάψει μαζί της προγραμματικές συμβάσεις για να την ενισχύει. Θέλουμε να τρέξει ένα όχημα που λέγεται «Τουριστική» χωρίς να έχει καύσιμα. Δεν μπορεί να φύγει το Γραφείο Τελετών από εκεί και να πάει αλλού, γιατί τότε θα κλείσει η ΤΕΘ. Δεν ξεπουλιέται αυτό το κομμάτι το ομορφότερο, όπως λέει ο κ. Κουζινόπουλος. Ο δήμος θα αναδείξει τις ομορφιές του. Δεν έχει το θέμα κάτι το αδιαφανές. Αν έχει μια άλλη πρόταση, να μας την πει, εδώ είμαστε.
-Τσαμασλής, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: Το θέμα είναι όπως το έχει προσεγγίσει ο δήμαρχος με την εισήγησή του. Έχει και άλλα βαθύτερα αίτια τα οποία είναι θετικά. Η «Τουριστική» έχει την ευελιξία που δεν έχει ο δήμος, γιαυτό πρέπει να ενισχυθεί. Ο δήμος ως μοναδικό πυλώνα ανάπτυξης έχει τον τουρισμό, γιαυτό και χρειάζονται τα απαιτούμενα εργαλεία για την προβολή του. Ούτως ή άλλως, αυτά τα πέντε αναψυκτήρια του Ποταμού νομιμοποιήθηκαν. Εγώ προτείνω να μην είναι μόνο πέντε τα τουριστικά περίπτερα εκεί, να γίνουν δεκαπέντε και να υπάρξουν και άλλες υποδομές. Δεν βρίσκω λοιπόν κάτι στο οποίο μπορώ να έχω άλλη άποψη.
-Κουζινόπουλος, επικεφαλής της «Συμπολιτείας»: Δεν βρίσκω το λόγο γιατί αυτό το θέμα είναι κατεπείγον και γιατί έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να μας έχει δοθεί το παραμικρό στοιχείο. Θέλω να θυμίσω σε όλους, ότι από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση αυτού του δημοτικού συμβουλίου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και πριν ακόμη από την ίδρυση της παράταξής μας, η «Συμπολιτεία» έφερε επιτακτικά το θέμα ανάπτυξης της Τουριστικής Επιχείρησης του δήμου Θερμακού. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να πάψουμε επιτέλους ως δήμος να κατέχουμε το ρεκόρ παγκόσμιας πρωτοτυπίας, καθώς διαθέτουμε μία τουριστική επιχείρηση η οποία ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τις κηδείες, αντί να εργαστεί για να φέρει τουρίστες στην περιοχή. Γιαυτό και υπογραμμίσαμε την ανάγκη μιας άλλης λειτουργίας της ΤΕΘ, προκειμένου να βοηθήσει στην προβολή και την ανάπτυξη του τόπου μας. Προσφερθήκαμε μάλιστα να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή.
Θέλω να είμαι απέναντί σας απόλυτα ειλικρινής. Πριν από 3-4 μέρες με φώναξε στο γραφείο του ο πρόεδρος της ΤΕΘ κ. Μισαλέμης και μου έδειξε ένα σχεδιάγραμμα για το πώς προγραμματίζει τη διαμόρφωση του χώρου στην παραλία του Ποταμού, φυτεύοντας δέντρα, δημιουργώντας παρτέρια και βελτιώνοντας τις εγκαταστάσεις των πέντε αναψυκτηρίων. Ενημερώνοντάς με παράλληλα ότι από τη διοίκηση του δήμου θα ανατεθεί στην ΤΕΘ η ευθύνη λειτουργίας των πέντε αναψυκτηρίων, έτσι ώστε να εισπράττει αυτή τα έσοδα. Του απάντησα ότι εφόσον πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, μπράβο, προχώρα το κι εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αλλά εδώ ερχόμαστε και βλέπουμε κάτι το διαφορετικό. Βλέπουμε να παραχωρείται στην ΤΕΘ αυτή η τεράστια έκταση των 23,5 στρεμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να μας έχει δοθεί το παραμικρό στοιχείο: Ούτε η οικονομοτεχνική μελέτη, ούτε η εκτίμηση από τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τίποτα απολύτως. Γιατί άραγε;
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να τεθεί εν αμφιβόλω η απόλυτη κυριότητα από το δήμο Θερμαϊκού αυτής της έκτασης. Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης του δήμου Θερμαϊκού. Απευθύνω έκκληση στη διοίκηση του δήμου, να αποσύρει τώρα το θέμα, ώστε να το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση, αφού στο μεταξύ μας έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία αυτής της παραχώρησης.
-Αδαμίδης, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου: Δεν παραχωρείται τίποτα. Κατά κυριότητα παραμένει στο δήμο Θερμαϊκού. Παραχωρείται μόνο κατά χρήση. Εξάλλου υπάρχουν όλα τα στοιχεία, και η οικονομοτεχνική μελέτη και η εκτίμηση….
- Κουζινόπουλος: Που είναι αυτά τα στοιχεία; Μόνο στο δικό σας φάκελο; Γιατί δεν μας τα δώσατε; Εμείς στα τυφλά δεν πρόκειται να ψηφίσουμε, «γουρούνι στο σακί» δεν πρόκειται να πάρουμε και θα αποχωρήσουμε.
-Αδαμίδης: Παρεκτρέπεστε αυτή τη στιγμή (!!)
-Κουζινόπουλος: Αυτό είναι απαράδεκτο και θέλω να σας επαναφέρω στην τάξη. Αποφασίστε αν θα είστε πρόεδρος μόνο της πλειοψηφίας, ή πρόεδρος όλου του δημοτικού συμβουλίου.
-Μαυρομάτης: Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και όταν παραχωρήθηκαν τα ΚΑΠΗ στο ΔΗΠΠΑΚΥΘ. Γίνετε πολύς ντόρος για το τίποτα. Γιατί σηκώνετε τόσο πολύ τους τόνους; Έχετε κάτι κατά νου; Δεν υπάρχει νόημα να αντιδράτε με αυτό τον τρόπο. Και αν έχετε προτάσεις για την τουριστική προβολή, πέστε μας. Αν έχετε κατά νου ότι υπάρχει κάτι το πονηρό, πέστε το.
-Ζδούκος, δημοτικός σύμβουλος «Συμπολιτείας»: Όταν εμείς λέμε ότι δεν μπορούν να έρχονται τόσο σοβαρά θέματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είναι γιατί θέλουμε να μελετάμε όλες τις εισηγήσεις. Τι σημαίνει ότι παραχωρούμε μία τεράστια έκταση σε μία ανώνυμη εταιρία με «κατ’ εκτίμηση»; Τι επιπτώσεις θα έχει αύριο αυτό; Που είναι η πραγματική αξία της έκτασης; Δημιουργούνται πάρα πολλά ζητήματα. Δεν είναι το ίδιο η έκταση  να βρίσκεται στα χέρια του δήμου από το να είναι σε μία Α.Ε. Διότι στο δήμο οποιοδήποτε θέμα πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ στην εταιρία θα περνάει και μόνο κάποιοι ελάχιστοι θα τα βλέπουν. Δεν είναι επομένως το ίδιο πράγμα. Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορείτε να μας δίνετε εισηγήσεις για κάποιο πρόστιμο 300 ευρώ και να μην υπάρχουν εισηγήσεις και στοιχεία για τόσο σοβαρά θέματα.
-Τσακμάκας, δημοτικός σύμβουλος «Συμπολιτείας»: Ζήτησα εδώ και ώρα τον λόγο
-Αδαμίδης: Τον ζητήσατε εκπρόθεσμα το λόγο, δεν τον έχετε.
-Ζδούκος: Τι εκπρόθεσμα. Μπροστά σας, εδώ και ώρα ζήτησε να μιλήσει. Εάν δεν μας δίνετε το λόγο, να τα κάνετε μόνοι σας τα συμβούλια. Που το βρήκατε να μιλάει μια ώρα ο δήμαρχος και σε μας να μην μας δίνετε τον λόγο; Αυτές τις διαδικασίες θέλετε να ακολουθήσετε;
-Φωνές από κάτω: Ζήτησε το λόγο, ζήτησε…
-Τσακμάκας: Αν έχουμε το Θεό μας, ο Γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου να χρειάζεται την παρέμβαση άλλων συναδέλφων για να πάρει το λόγο.
-Αδαμίδης: Εσείς μπορείτε να ζητάτε το λόγο όποτε θέλετε με το πρόσχημα ότι το ζητήσατε…
-Τσακμάκας: Αφού πρώτα βιαστήκατε να μην μου δώσετε το λόγο. Και δεν είναι η πρώτη φορά.
-Αδαμίδης: Δεν σας άκουσα. Μπορείτε λοιπόν να έχετε το λόγο εφόσον το ζητήσατε
-Τσακμάκας: Θέλω να πληροφορήσω τους συναδέλφους που δεν ήταν στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, εγώ ήμουν, ότι από αυτή εδώ ακριβώς τη θέση που κάθεται ο κ. Τσαμασλής, ο κ. Μαυρομάτης που σήμερα πονάει για την τουριστική επιχείρηση και χρησιμοποιεί λέξεις όπως «ψυχορραγεί» και «δεν μπορεί να ζήσει», από αυτή εδώ λοιπόν τη θέση ως αντιπολίτευση πολέμησε με κάθε τρόπο την ίδρυση και τη λειτουργία της ΤΕΘ. Και της έβαλε κάθε πιθανή και απίθανη τρικλοποδιά για να μην μπορέσει να λειτουργήσει. Προσφυγές στην Περιφέρεια, καταγγελίες κ.α.  Και σήμερα αυτή η διοίκηση, επειδή «πονάει» πραγματικά για την τουριστική επιχείρηση, έρχεται και νοιάζεται για τα έσοδά της και αν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Έρχεται για άλλη μία φορά μία «εισήγηση» που ο Θεός να την κάνει εισήγηση, η οποία μιλάει για απόφαση της ΤΕΘ. Που είναι η απόφαση; Πουθενά.  Μιλάει για την αποτίμηση από τους πιστοποιημένους ορκωτούς εκτιμητές. Που είναι η αποτίμηση; Μιλάει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 275.000 ευρώ. Που είναι; Και καλούμαστε για πολλαπλή φορά να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα του δήμου μας κυριολεκτικά στο γόνατο. Η ΤΕΘ είναι μία ανώνυμη εταιρία. Ουσιαστικά μεταβιβάζουμε σοβαρότατα κεφάλαια από αυτά που θα προκύψουν από τα έσοδα των αναψυκτηρίων στην ΤΕΘ Α.Ε. Αυτά τα έσοδα θα λείψουν από το Δήμο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτό το τόσο σοβαρό θέμα να το συζητήσουμε στο πόδι. Πρέπει να το καταλάβετε. Γιαυτό αποσύρετε το θέμα ώστε να το δούμε με τον τρόπο που πρέπει και να επανέλθουμε σε ένα από τα υπόλοιπα συμβούλια.
-Κουζινόπουλος: Έχω ζητήσει από πολύ ώρα το λόγο….
-Αδαμίδης:  Θα σας τον δώσω για να δευτερολογήσετε. Δεν μπήκαμε ακόμη στις δευτερολογίες.
-Μαυρομάτης: Πράγματι, σ’ κείνη τη θέση καθόμουν και προστάτευσα το δήμο και έκανα και καταγγελίες ότι το άρθρο 236 με το άρθρο 235 ήταν η μέρα με τη νύχτα και δικαιώθηκα. Η τουριστική εταιρία έπρεπε να πάει με ένα συγκεκριμένο άρθρο.  Ήταν λάθος εκείνη η εισήγηση. Δικαιώθηκα σε αυτό που υποστήριζα, σε ποιο άρθρο έπρεπε να μπει η τουριστική εταιρία. Μίλησε με αγωνία, και αυτό είναι προσχηματικό, να μην το χαρακτηρίσω διαφορετικά, ότι θα χαθούν έσοδα από το δήμο. Στο δήμο θα πάνε. Δεν χάθηκαν έσοδα από το δήμο, όταν τα αναψυκτήρια αυτά ήταν κλειστά  επί σειρά ετών; Δεν χάθηκαν έσοδα από το δήμο όταν ήταν εφτασφράγιστα τα μαγαζιά της δημοτικής αγοράς της Επανομής; Δεν χάθηκαν έσοδα όταν δεν εισέπραττε ο δήμος το μισό τοις εκατό από τους επαγγελματίες επί σειρά ετών; Δεν έχασε ο δήμος έσοδα από τα νεκροταφεία από το 2011, ποσό που είναι πάνω από 100.000 ευρώ για ταφές που δεν πλήρωσαν στο δήμο; Εκεί δεν είχαμε την αγωνία των χαμένων χρημάτων; Λέει ο κανονισμός ότι όταν πεθαίνει κάποιος πληρώνει εφάπαξ 220 ευρώ. Και είχαμε ταφές από το 2011 έως το 2014 που δεν πλήρωσαν τίποτα. Λοιπόν κύριε πρόεδρε αυτό το θέμα έχει εξαντληθεί.
-Αδαμίδης: Κι εγώ έτσι νομίζω ότι έχει εξαντληθεί το θέμα.
-Κουζινόπουλος: Έχει πόση ώρα που έχω ζητήσει το λόγο.
-Αδαμίδης: Πάλι για το ίδιο θέμα κ. Κουζινόπουλε;
-Κουζινόπουλος: Εδώ μιλάει πάνω από μισή ώρα ο κ. δήμαρχος και για θέματα που εγώ δεν έθιξα. Δεν πρέπει να απαντήσω; Άσε που για όσα μου απέδωσε, θα χρειαστεί ίσως την επόμενη φορά να φέρω ένα διερμηνέα στη νοηματική, σαν εκείνη την κακομοίρα που προσπαθούσε να μεταφράσει στη Βουλή τον Ζουράρι, για να συνεννοούμαστε.
-Αδαμίδης: Ότι έχετε πει έτσι ή αλλιώς έχει καταγραφεί. Προχωράμε σε άλλο θέμα.
-Κουζινόπουλος: Όχι, δεν προχωράμε. Έχετε δώσει στο δήμαρχο και τους άλλους επικεφαλής δευτερολογία. Από μένα την αφαιρείτε; Δεν πρέπει να απαντήσω στα όσα είπε ο κ. δήμαρχος;
-Αδαμίδης: Θα τηρήσουμε λοιπόν τον κανόνα, η δευτερολογία είναι για ένα λεπτό, έχετε ένα λεπτό ακριβώς. Αφού έτσι θέλετε, έτσι θα γίνει.
--Κουζινόπουλος: Εγώ σε τέτοια διαδικασία στρατιωτικού στυλ δεν υποκύπτω. Και σας καταγγέλω για μία ακόμη φορά ότι δεν είστε πρόεδρος όλου του δημοτικού συμβουλίου. Εμείς αποχωρούμε και καθίστε μόνος σας να βγάλετε άκρη. Θέλετε με αυτό τον τρόπο να λειτουργείτε. Εμείς γουρούνι στο σακί δεν βάζουμε. Δεν μπορείτε να μας φέρνετε τελευταία στιγμή τόσο σοβαρά θέματα.
-Αδαμίδης: Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από εκβιασμούς αποχώρησης.

Στο σημείο αυτό οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» αποχωρούν από την αίθουσα, καταγγέλοντας ότι την ίδια μεθόδευση με αυτή του Ποταμού, ακολουθεί η διοίκηση Μαυρομάτη και στο θέμα των Ρομά της Περαίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.