Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Μέτρα προτείνει η «Συμπολιτεία» για τα Κοιμητήρια του Θερμαϊκού

Με επιστολή που απέστειλε προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ζητάει να συζητηθεί σε μία από τις αμέσως προσεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου το τεράστιο θέμα της υπερπληρότητας σε όλα σχεδόν τα Κοιμητήρια του δήμου Θερμαϊκού, και να προγραμματιστεί η επέκτασή τους ή να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας νέων.

Με την ίδια επιστολή ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», αποστέλλει την πρόταση που εκπόνησαν τα στελέχη της δημοτικής παράταξης στην Επανομή, Αντώνης Παρταλιός και Θεόδωρος Τζίνας, σχετικά με το πρόβλημα των Κοιμητηρίων της Επανομής, η λειτουργία των οποίων βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Με την πρόταση, διατυπώνεται σειρά μέτρων, τα οποία με ελάχιστο κόστος, μπορούν να αυξήσουν την χωρητικότητα κατά 30-40%.  
Η πρόταση των δύο στελεχών της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» έχει ως εξής:

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
Πρόταση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για άμεση αντιμετώπιση της έλλειψης χώρου

Το νεκροταφείο της Επανομής έφτασε στα όριά του. Πλέον γίνεται το αδιαχώρητο, η κατάληψη και των τελευταίων ελεύθερων χώρων απλώς αναστέλλει για λίγο τον κορεσμό, ενώ ο συνωστισμός των τάφων δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα προσπέλασης και λειτουργικότητας. Η εικόνα είναι τριτοκοσμική και δεν συνάδει με πολιτισμένη κοινωνία που τιμά τους νεκρούς της.
Η αύξηση του πληθυσμού της πόλης μας και η καθυστέρηση των εκταφών λόγω ατελούς «χώνεψης» (κορεσμός-αδρανοποίηση εδάφους), επιτείνουν το πρόβλημα. Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν νομικοί (πολεοδομικοί και περιβαλλοντικοί) περιορισμοί που δεν επιτρέπουν την επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου. Από την άλλη οι παρελθούσες αλλά και η παρούσα Δημοτική αρχή δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την άμεση εκτόνωση του προβλήματος, ούτε για την δημιουργία νέου νεκροταφείου.
Ο προγραμματισμός και η κατασκευή νέου νεκροταφείου για την Επανομή ή και για ολόκληρο το Δήμο θα πρέπει ξεκινήσει άμεσα. Επειδή όμως η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου με σύγχρονές προδιαγραφές θα χρειαστεί αρκετά χρόνια (5-10), η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ καταθέτει μερικές προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως:
1.    Αυστηρή τήρηση της πενταετίας για την εκταφή
2.    Η πλήρωση κάθε νέου τάφου με εξωγενές χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία ώστε να εξασφαλίζεται η άρτια «χώνεψη»
3.    Μεταφορά όλων των βοηθητικών εργασιών σε παρακείμενο οικόπεδο (υλικά, μηχανήματα, αποθήκη, αποδυτήρια, parking κλπ)
4.    Μείωση (δραστική) του μεγέθους των ταφικών μνημείων
5.    Επανασχεδιασμός της χωροθέτησης των τάφων. Η άναρχη τοποθέτηση των τάφων οδηγεί σε σημαντική απώλεια χώρου, προβλήματα πρόσβασης, εμπόδιση εργασιών κατασκευών και καθαριότητας κ.α., και φυσικά υποβαθμίζει αισθητικά το χώρο. Προτείνουμε μηχανικοί του Δήμου να σχεδιάσουν από την αρχή το νεκροταφείο, χαράσσοντας χώρους-παρτέρια ταφής, πρασίνου και διαδρόμους. Η εφαρμογή του σχεδίου θα γίνει τμηματικά από κάποιο σημείο που έχει «ώριμες» εκταφές και θα προχωρά σταδιακά ώστε σε μια πενταετία ολόκληρος ο χώρος να έχει αναμορφωθεί. Ο επανασχεδιασμός της χωροθέτησης σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση του μεγέθους των τάφων πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξήσει την χωρητικότητα 30-40%.
Η πρόταση απαιτεί μηδαμινά έξοδα, δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα χώρου για τα επόμενα 10-20 χρόνια και παράλληλα θα αναβαθμίσει το νεκροταφείο ως μνημειακό χώρο, ειδικά αν συνοδευτεί και από μια αρχιτεκτονική πρόταση για την κατασκευή των μνημάτων.   

Παρταλιός Αντώνης, Τζίνας Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.