Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Νέα κινητοποίηση κατοίκων Βασιλικών για το εργοστάσιο Βιομάζας

Συνεχίζουν τον αγώνα να μην στηθούν δύο μονάδες επεξεργασίας βιομάζας (με πρώτη ύλη πριονίδια) για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών και της Λακκιάς. Η Επιτροπή Αγώνα της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών διοργανώνει μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στη 1 το μεσημέρι στην παλιά Νομαρχία όπου θα συζητηθεί το θέμα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα μετά από κινητοποίηση των κατοίκων είχε αναβληθεί η συζήτηση για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου. Μάλιστα είχε καταγγελθεί προσπάθεια να περάσει στα γρήγορα το έργο με «μεθόδευση» από πλευράς της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όσον αφορά την εταιρεία που επιδιώκει να εγκαταστήσει τα εργοστάσια βιομάζας αυτή είναι η Solar Φωτοβολταϊκά, πρόεδρος και διαχειριστής της οποίας είναι ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γ. Σαλαγκούδης. Στην ιδιοκτησία του βρίσκονται και τα δύο οικόπεδα στα οποία επιχειρείται η εγκατάστασή τους.
Πρόκειται για εργοστάσια τα οποία θα χρησιμοποιούν υπολείμματα ξύλου για την παραγωγή ενέργειας. Τα προβλήματα που προκύπτουν απο την λειτουργία τέτοιων μονάδων είναι πάρα πολλά. Καταρχάς δεν υπάρχει ασφαλές όριο εκπομπών μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προστατεύει τους κατοίκους από τους κινδύνους των προτεινόμενων μονάδων αεριοποίησης βιομάζας οι ρύποι των οποίων είναι σύμφωνα με επιστημονικούς οργανισμούς άκρως επικίνδυνοι για την υγεία, το περιβάλλον και το μικροκλίμα της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.