Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ωμοί εκβιασμοί στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Από τους Ευρωπαίους θα μας μείνει τουλάχιστον η γραβάτα...
Οι ωμοί οι εκβιασμοί προς την ελληνική κυβέρνηση, διαφάνηκαν έντονα στην  απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου. Αν και η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη και γνωστή στους παροικούντες , δεν παύει να έχει προκλητικό χαρακτήρα.

Η απόφαση έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το μνημονιακό πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα. 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ.
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς... συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.
Παρόλα αυτά, νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησαν απειλητικά από την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.

H EKT φερέφωνο της Γερμανίας
Η απόφαση της ΕΚΤ για διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και η παροχή ρευστότητας σε αυτές μόνο μέσω του ELA προκάλεσε τριγμούς καθώς η ΕΚΤ μπαίνει ανοιχτά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης δείχνοντας να κλίνει προς το μέρος της Γερμανίας.
Η ρευστότητα των τραπεζών, είναι εξασφαλισμένη, με την κίνηση ωστόσο αυτή ουσιαστικά επιχειρείται ένας ακόμη εκβιασμός στην κρίσιμη διαπραγμάτευση, καθώς η απόφαση για παροχή ρευστότητας από τον
ELA πρέπει να ανανεωθεί άμεσα, βάσει συμφωνίας και η κίνηση της ΕΚΤ μοιάζει ως ακόμη ένα μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα.
Όπως ήταν φυσικό υπήρξε αντίδραση της ελληνικής πλευράς με αποτέλεσμα ο Μ. Ντράγκι που λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γ. Βαρουφάκη να επικοινωνήσει τη νύχτα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τον ενημερώσει.
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση:
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα και τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΚΤ.
Του δήλωσε ότι αυτή δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του
ELA.
Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή και του επισήμανε ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η απάντηση του πρωθυπουργού είναι σαφές ότι δείχνει την ενόχληση της ελληνικής πλευράς καθώς η κίνηση αυτή έρχεται σε χρόνο κρίσιμο, σχεδόν μισή μέρα πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε και ... απλά προσθέτει ένα ακόμη διαπραγματευτική χαρτί στη φαρέτρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ενισχύοντας τη θέση του έναντι της Ελλάδας. 
“Δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες”



Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική του ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα καθώς αυτή εξασφαλίζεται μέσω του ELA.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.
 Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.
 Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.