Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Financial Times: Τρία σενάρια για το μέλλον των διαπραγματεύσεων

Τα τρία πιθανά σενάρια για τη Δευτεριάτικη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, καταγράφουν οι Financial Times μέσα από το άρθρο του Peter Spiegel.

Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, αφορά την παράταση κάτι που επιθυμούν τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι που απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση για άλλους έξι μήνες, ώστε να εκταμιευτεί και η δόση των 7,2 δισ. ευρώ και όπως αναφέρουν πηγές των Βρυξελλών σε αυτή την προοπτική τότε δείχνουν πιο συγκαταβατικοί οι δανειστές να συζητήσουν για ένα νέο πρόγραμμα με βάση και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Για αυτό το σενάριο, ωστόσο, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες καθώς ήδη το έχει απορρίψει ο πρωθυπουργός μέσω του… Γιάννη Βαρουφάκη. Επισημαίνεται, πάντως, πως εάν το αποφασίσει η Ελλάδα είναι η τελευταία προθεσμία που έχει στο Eurogroup αλλιώς δεν θα μπορέσει αυτή η παράταση να περάσει από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Το δεύτερο σενάριο αφορά την «γέφυρα» που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, με τον Γιάννη Βαρουφάκη να υποστηρίζει πως υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης ώστε η Ελλάδα να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας και συγχρόνως να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού.
Σύμφωνα με το άρθρο οι πηγές χρηματοδότησης είναι:
- 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ
- 10 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων που θα αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες
- 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό το σενάριο, ωστόσο έχει μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς σχεδόν όλοι το απορρίπτουν εάν δεν υπάρχει ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα που να δεσμεύει την Αθήνα με υποχρεώσεις.
Το τρίτο και πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι η λήξη του ελληνικού προγράμματος και η έναρξη ενός νέου που θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις και σε βάθος χρόνου.
Πολλοί σύμφωνα πάντα με το άρθρο είναι εκείνοι που θεωρούν πως η ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου δεν θα σημάνει και το τέλος του κόσμου. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα μπορεί τότε να βγαίνει από το πρόγραμμα, αλλά μόνο το ευρωπαϊκό, θυμίζοντας ο αρθρογράφος πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει περί τα τέλη του 2016.
Επομένως οι Financial Times θεωρούν πως με αυτή την προοπτική το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος χρηματοδότησης της Ελλάδας για όσο διαρκούν φυσικά οι διαπραγματεύσεις και μέχρι τη συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα.
Πηγή: newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.