Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Η βράβευση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου από το δήμο Θερμαϊκού

«Μη σταματάτε να αγωνίζεστε, δεθείτε με τη γη σας», η προτροπή του
Η βράβευση του Ε.Γεροβασιλείου από τον δήμαρχο Θερμαϊκού
«Έκλεψε την παράσταση» ο γνωστός οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, στην τελετή βράβευσης του από το δήμο Θερμαϊκού, το απόγευμα της Παρασκευής στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000. Και η σύντομη ομιλία του, όταν παρέλαβε την αναμνηστική πλακέτα από το δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ήταν μία συνεχής προτροπή προς τους νέους της περιοχής να αγωνίζονται ασταμάτητα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και να δεθούν με τη γη τους.

Κατάμεστο το θέατρο ΚΑΠΠΑ-2000
Η απόδοση τιμής στον διακεκριμένο επιχειρηματία, ο οποίος από την ημέρα που εισήλθε στη διεθνή αγορά του κρασιού, συλλέγει διακρίσεις και βραβεία, έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσε ο δήμος Θερμαϊκού για να βραβεύσει τους πρωτεύσαντες μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και του ΕΠΑΛ Θερμαϊκού, καθώς και τους δέκα αριστούχους που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την περσινή χρονιά.
Ο 63χρονος σήμερα Βαγγέλης Γεροβασιλείου, εξιστόρησε σύντομα το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τα αμπέλια και το κρασί, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στον παράγοντα τύχη. Ο ίδιος, ήθελε να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, καθώς «ήταν η κορωνίδα των επαγγελμάτων» στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Όμως ένα σκληρό τάκλιν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, τον έστειλε στην «εξέδρα» και από εκεί στην παγκόσμια ελίτ του καλού κρασιού. Παίζοντας σε έναν αγώνα, ως ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανομής με την ΑΠΕΛ Λαγκαδά, υπέστη ρήξη μηνίσκου και καθώς δεν μπορούσε λόγω του τραυματισμού να παρακολουθήσει εντατικά φροντιστήρια για το Πολυτεχνείο, έδωσε και πέρασε στη Γεωπονική Σχολή και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην οινολογία.
Ακολούθησε την πορεία αυτή, αγνοώντας ακόμη και τις υποδείξεις του Αργύρη, του πατέρα του, που τον προέτρεπε να επιδιώξει την πρόσληψή του στο Δημόσιο «για να χορτάσεις ψωμί». Δεν τον άκουσε, και μετά τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό της Γαλλίας, όπου ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων, συμμετέχοντας στην ομάδα του καθηγητή Emile Peynaud , που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Châteaux της Γαλλίας.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, επιστρέφει στην Ελλάδα, και προσλαμβάνεται στο Κτήμα Πόρτο Καρράς
, αναλαμβάνοντας το 1976 μία καίρια θέση οινολόγου. Θέση που την κράτησε μέχρι το 1999, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανάπτυξη του οινοποιείου αλλά και στην αναβίωση και ανάδειξη της παλιάς ξεχασμένης ελληνικής ποικιλίας της Μαλαγουζιάς.

Η δημιουργία του οινοποιείου στην Επανομή
Στο μεταξύ από το 1981, με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί, αρχίζει σιγά-σιγά να αναβιώνει τον παλιό οικογενειακό αμπελώνα που υπήρχε στην περιοχή Παπαμόλα της Επανομής.  Κάποια στιγμή, αποσύρεται από το Πόρτο Καρράς για να δημιουργήσει δικό του οινοποιείο στον ιδιόκτητο αμπελώνα. Ο οποίος ξεκίνησε με 25 στρέμματα για να εξελιχθεί σήμερα σε ένα σύγχρονο αμπελώνα έκτασης 560 στρεμμάτων. Ενώ το οινοποιείο της Επανομής εξελίχθηκε σε βασικό πυλώνα του ποιοτικού κρασιού στην ελληνική αγορά και  συναγωνίζεται, με εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνώς, μεγαθήρια του κλάδου του. Πολύ περισσότερο που το οινοποιείο Γεροβασιλείου, αναδείχθηκε για πέμπτη χρονιά φέτος μεταξύ των εκατό καλύτερων του κόσμου!
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ενώ απευθύνεται στους νέους του Θερμαϊκού
«Χωρίς αγώνα, χωρίς συνεχή προσπάθεια, τίποτα δεν κερδίζεται», ήταν η προτροπή του Βαγγέλη Γεροβασιλείου προς τους νέους του Θερμαϊκού. Καλώντας παράλληλα σε όσους διαθέτουν ακόμη γη να την αξιοποιήσουν προς όφελός τους και να ασχοληθούν με σχετικά επαγγέλματα. «Περάσαμε μία πολύ δύσκολη πενταετία, δεν ξέρουμε ακόμη τι άλλο θα συναντήσουμε στη συνέχεια. Ο κόσμος στερείται πάρα πολλά πράγματα, όμως δεν θα στερηθεί το φαγητό και το κρασί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιτυχημένος επιχειρηματίας. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οικονομική άποψη τα οκτώ χωριά του δήμου Θερμαϊκού, αν η μισή σχεδόν καλλιεργήσιμη γη της περιοχής, παρέμενε χωράφια και δεν μετατρέπονταν σε περιφραγμένα οικόπεδα και κτίσματα που τίποτα δεν αποδίδουν.
Ο Επανομίτης οινοποιός περιέγραψε και την εμπειρία του από τη Γαλλία. Όπου σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου οι αμπελοκαλλιεργητές παραδίδουν τα σταφύλια τους σε μεγάλα οινοποιία, εκεί, οι παραγωγοί έχουν δημιουργήσει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. «Κι έτσι και οι ίδιοι, και τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν θα σταματήσουν να χορταίνουν ψωμί», κατέληξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που δικαίως συμπεριλαμβάνεται στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού για τον Γεροβασιλείου
Νωρίτερα, αναφερόμενος στη βράβευση του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης τον χαρακτήρισε ως έναν «απόλυτα πετυχημένο επαγγελματικά και επιχειρηματικά οινοποιό» και ως έναν «άνθρωπο που υλοποίησε το όραμά του χωρίς να περιμένει να τον ευνοήσουν οι συνθήκες» για να υπογραμμίσει με έμφαση:
«Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου πρόσφερε αναγνωρισιμότητα στην περιοχή μας. Τόσο μέσα από τα διάσημα σε πολλές χώρες του κόσμου προϊόντα του, τα περίφημα κρασιά του, αλλά και με το «Μουσείο Οίνου» το οποίο δημιούργησε, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη και την επισκεψιμότητα της περιοχής μας. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια πορεία, για την οποία αξίζει να μάθουν οι νέοι άνθρωποι. Θα αποτελέσει θετικό ερέθισμα γι’ αυτούς, αφού αποτελεί πρακτική απόδειξη για το που μπορεί να φτάσει κάποιος στην Ελλάδα και από την Ελλάδα αν δουλέψει πολύ με μεράκι, επιμονή, σχέδιο και σύστημα.

Ένας άνθρωπος, ο οποίος από την Επανομή καταφέρνει να «μιλήσει» με τον τρόπο του, να «επικοινωνήσει» εμπράκτως με άλλους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και να τους πείσει να εμπιστευθούν ελληνικά προϊόντα, που ενσωματώνουν την παράδοση, την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου μας, είναι ξεχωριστός». 

Οι φωτογραφίες είναι από τον Ακτιβιστή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.