Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Επιτήδειοι ακόμη και στις τουαλέτες των λαϊκών αγορών

Χωρίς τουαλέτες είναι οι 90 λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης εξαιτίας μιας ρύθμισης που είχε γίνει και αντί να διενεργείται διαγωνισμός για τις χημικές τουαλέτες, δόθηκε η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από «επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών», που διαθέτουν άδεια πώλησης «μέσων συσκευασιών (χάρτινες – πλαστικές σακούλες)…


Η ρύθμιση αυτή χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική» από την Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας Θεσσαλίας Θράκης, καθώς αντί να συνεχιστούν οι διαγωνισμοί για όσους λειτουργούν τις τουαλέτες, δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από συγκεκριμένους επαγγελματίες, που όμως δεν έχουν καν σχέση με το αντικείμενο και είναι ελάχιστοι.

Η ρύθμιση υπάρχει στον ορισμό των κατηγοριών των αδειών επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα.

Όπως τονίζουν οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας, «ουσιαστικά δίνεται το δικαίωμα σε ορισμένους από τους επαγγελματίες που πωλούν σακούλες στις λαϊκές να βάζουν τουαλέτες και να πληρώνονται για να τις λειτουργούν, χωρίς διαγωνισμό και αδιάβλητες διαδικασίες, ζητώντας μάλιστα και… εισιτήριο. Παρότι, όλοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών πληρώνουν για να υπάρχουν τουαλέτες στις λαϊκές, μέσω των ανταποδοτικών τελών (σ.σ. 5,5 ευρώ ανά πάγκο ημερησίως) και μέχρι σήμερα τόσο οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, όσο και οι καταναλωτές χρησιμοποιούσαν δωρεάν τις τουαλέτες».

Ήδη υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο από εργαζόμενους, όσο και από πολίτες για την ανυπαρξία τουαλετών (τις τελευταίες 20 μέρες).

Μάλιστα, η Ομοσπονδία έχει ετοιμάσει ήδη έγγραφο, που παρέδωσε ο πρόεδρος, Άγγελος Δερετζής, στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, στη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη.

«Προφανώς δεν μπορεί να νοηθεί εκμετάλλευση χημικών τουαλετών από επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών, οι οποίες χημικές τουαλέτες μέχρι και πρότινος διατίθεντο για δωρεάν χρήση και για την εξυπηρέτηση τόσο των συμμετεχόντων στις λαϊκές αγορές, όσο και του καταναλωτικού κοινού που τις επισκέπτεται. Η συγκεκριμένη δε κατηγορία πρέπει επιπροσθέτως να απαλειφθεί, καθώς δημιουργεί τεράστια νομικά προβλήματα στην ενδεχόμενη διενέργεια διαγωνισμού για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών στις λαϊκές αγορές και κατά τις ώρες λειτουργίας τους, αρμοδιότητα που πρέπει ξεκάθαρα να ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές που λειτουργούν εντός των ορίων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης», αναφέρει στο έγγραφο της Ομοσπονδίας ο κ. Δερετζής.

Παράταση στις άδειες

Ο κ. Δερετζής μάλιστα στη συνάντησή του με τον κ. Σταθάκη έθεσε και το ζήτημα της παράτασης των αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, που λήγουν τις επόμενες μέρες και δεν μπορούν να ανανεωθούν εφόσον δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Σε έναν κλάδο που οι επιπτώσεις της κρίσης είναι εμφανείς, η προϋπόθεση αυτή αποτελεί… μαχαιριά και οι περίπου 500 επαγγελματίες παλεύουν εδώ και καιρό να πάρουν μια παράταση, μέχρι να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Δερετζής είχε στο πλάι του υποστηρίκτρια τη βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, η οποία γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.
Ο κ. Σταθάκης όμως αποδείχτηκε εξαιρετικός γνώστης, καθώς είχε άμεση απάντηση. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα βάλει τροπολογία με την οποία θα δίνεται παράταση τουλάχιστον τριών μηνών στις ισχύουσες άδειες. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε την Ομοσπονδία και οι 500 επαγγελματίες παίρνουν ανάσα…

Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.