Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προαναγγέλει ο Ν. Βούτσης

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Όπως είπε ο κ. Βούτσης, οι αλλαγές στις οποίες προτίθεται η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει, θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τα μέλη της ΚΕΔΕ ανέπτυξαν στον κ. Βούτση τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
·         Τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αλλά και η επιστροφή στα ταμεία των Δήμων της Χώρας, του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει παρακρατηθεί από τους ήδη μειωμένους πόρους της Αυτοδιοίκησης.
·         Η άμεση υλοποίηση του Προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας» στους Δήμους, που αφορά σε 33.000 θέσεις απασχόλησης.
·         Τι θα ισχύσει στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου, μετά την κατάργηση των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου.
·         Η συμμετοχή των Δήμων στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τα έργα που τους αφορούν και που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, καθώς και η μεγαλύτερη συνεισφορά του «Πράσινου Ταμείου», προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα ανάπτυξης στους Δήμους.
·         Η διασφάλιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης Δημοτικών έργων, που χρηματοδοτούνται από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ, μέσω της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., και τα οποία κινδυνεύουν με ματαίωση, εφόσον δεν ολοκληρωθούν μέχρι στις 31/12/2015, ενώ οι δήμοι θα κληθούν να επιστρέψουν τη χρηματοδότησή τους.
·         Η παροχή δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας, που σήμερα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της έλλειψης αυτής.
·         Η ικανοποίηση του αιτήματος της ΚΕΔΕ, που στόχο έχει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών σε μέγεθος πληθυσμού, με το οποίο ζητά να δοθεί η δυνατότητα καταβολής εξόδων σε όλους τους Αντιδημάρχους, να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης Δημοτικών Συμβούλων σε Καλλικρατικούς Δήμους, καθώς και να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συνεργατών και συμβούλων σε όλους τους Δήμους της Χώρας σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των Αντιδημάρχων.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι αντιπρόεδροι Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάννης και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο ΔΣ της Ένωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.