Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η «μητέρα των μαχών» αύριο στο Eurogroup

Αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους ένα νέο πρόγραμμα και με «κόκκινες γραμμές» απέναντι σε μέτρα που θα συντηρήσουν τη λιτότητα, προσέρχεται αύριο η ελληνική πλευρά για δεύτερη φορά στο Eurogroup, με στόχο μία συμφωνία χωρίς «γκρίζες ζώνες».

Αυτή είναι και η βασική οδηγία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία θα προσέλθει στην συνεδρίαση η ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ αρμόδιες πηγές του Μαξίμου υπενθυμίζουν με νόημα πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δεν δίστασαν να πουν «όχι» στα κείμενα που τους προτάθηκαν την περασμένη Τετάρτη.
Ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα, ο βαθμός δυσκολίας παραμένει εξαιρετικά υψηλός, αφού όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά θα βρεθεί απέναντι σε ένα μπλοκ χωρών, που στοιχίζονται πίσω από το Βερολίνο, ζητώντας πιεστικά από την Αθήνα να περιοριστεί στις ελάχιστες δυνατές διορθώσεις επί του προηγούμενου προγράμματος. Οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσαν ήδη το στίγμα τους την επομένη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει ότι «μοναδικός δρόμος» είναι η παράταση του ελληνικού προγράμματος, τον επικεφαλής του Eurogroup να δηλώνει «απαισιόδοξος» και τον πρόεδρο της Κομισιόν να εκτιμά ότι «βρισκόμαστε μακριά από ένα πολιτικό συμβιβασμό». Πίσω από αυτό το βαρύ κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση διακρίνει μία σκληρή διαπραγματευτική στάση, που θεωρείται «αναμενόμενη», σε συνέχεια των όσων συνέβησαν στην συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, με πλέον χαρακτηριστική την κίνηση του Σόιμπλε να αποχωρήσει από το Eurogroup, επιχειρώντας να περάσει το «δικό του» με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ίδιες προθέσεις διαφάνηκαν και πίσω από το «παιχνίδι με τις λέξεις» στα κείμενα (draft) για την κοινή δήλωση που ουδέποτε εκδόθηκε, με τη γερμανική πλευρά να πλασάρει τους όρους «extend» (παράταση), «amend» (τροποποίηση) και «conclude» (ολοκλήρωση) του προγράμματος.
Προσπάθεια για «πάρε – δώσε» έγινε και σε επίπεδο συμβολισμών, ωστόσο σε αυτό το πεδίο τα πράγματα αποδείχθηκαν ευκολότερα, καθώς η κάθετη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τους όρους «τρόικα» και «μνημόνιο», καθώς και το διαδικαστικό των επαφών με τους απεσταλμένους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, οδήγησε σε οριστική ανατροπή. Το αποτέλεσμα ήταν να καθίσουν απέναντι στους απεσταλμένους των τριών θεσμικών οργάνων υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και όχι υπουργοί, από προχτές το πρωί.
Ασφαλιστικό, απολύσεις και πρωτογενές πλεόνασμα στα «καυτά» μέτωπα
Ο πρώτος γύρος συζητήσεων, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ανέδειξε τουλάχιστον τρία μεγάλα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση, αφού στα συγκεκριμένα σημεία διαπιστώθηκε αμέσως πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, καθώς και απροθυμία για υποχωρήσεις:
• Το ασφαλιστικό είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο τριβών και διαφωνιών, αφού οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστεί στο ακέραιο το πακέτο αλλαγών που συμφώνησαν με την προηγούμενη κυβέρνηση.
• Τα εργασιακά είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι το δεύτερο πεδίο σύγκρουσης, αφού για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κόκκινο πανί» κάθε σκέψη για ελαστικοποίηση του πλαισίου των απολύσεων, που στερεί από τους εργαζομένους θεμελιώδη δικαιώματά τους.
• Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ήδη ξεκάθαρο ότι περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα, αφού ο πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε δημόσια παρέμβασή του ότι η απαίτηση των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα - «μαμούθ» κάθε χρόνο εξελίσσεται σε «ωρολογιακή βόμβα» και πρακτικά αποκλείει την επιστροφή της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη.
• Με το ύψος του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος συνδέεται και η προσπάθεια για ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Με άλλα λόγια, αν το πλεόνασμα «στραγγίζει» τα δημόσια ταμεία, δεν θα περισσέψει ούτε... ευρώ για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
• Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα. Η ελληνική πλευρά έδειξε από την αρχή ότι δεν προσέρχεται με δογματισμούς στις συνομιλίες, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει συμφωνίες και να τρομοκρατήσει ξένους επενδυτές, αλλά και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει αυτό που αποκαλεί «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», με πρόσχημα τα «εύκολα και γρήγορα έσοδα».
• Ευκολότερα είναι τα πράγματα, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, αφού και στις πρώτες επαφές της νέας κυβέρνησης με το Βερολίνο διαπιστώθηκε πως υπάρχει κοινή βούληση για τα επόμενα βήματα.


Για να γεφυρωθούν όλες αυτές οι –χαοτικές σε ορισμένες περιπτώσεις– διαφορές, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κάθε πλευρά θα καταθέσει το δικό της κείμενο αύριο στο Eurogroup, ώστε να γίνει σύγκριση και να διαπιστωθεί πού υπάρχουν συγκλίσεις και πού αποκλίνουν οι θέσεις τους. Οι διαφορές θα ιεραρχηθούν αμέσως και θα ακολουθήσει εντατική προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι τελικά θα υπάρξει και ένα «πάρε – δώσε», υπό τον όρο ότι στα κομβικά ζητήματα θα εκλείψουν προηγουμένως οι μεγάλες διαφωνίες.
πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.