Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε ο Τσίπρας για Πρόεδρο

Το όνομα του Συνταγματολόγου, πρώην υπουργού Προκόπη Παυλόπουλου, ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει αύριο στις 19.30. Απαιτούνται 180 ψήφοι για την εκλογή απο την πρώτη ψηφοφορία.


Αιτιολογώντας την πρότασή του ο κ.Τσίπρας είπε ότι ζούμε την γέννηση μιας νέας εποχής και γι' αυτό είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η ενότητα του λαού μας. Η ενότητα στην κοινωνία. Η συναίνεση είναι απαραίτητη προϋποθεση και η επιλογή του νεου προσώπου για ΠτΔ δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την συγκυρία. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις. Ακουσα την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερου Προέδρου προφανώς όχι από την πρώτη ψηφοφορία και όχι με τον αριθμό που απαιτείται κανονικά. Ξέρετε, αυτή η πρόταση είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ στην χώρα αριστερός προεδρος. Ομως η Αριστερά, στις πιο κρίσιμες στιγμές θα έλεγα σε όλη την ιστορία της δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία. Η δύναμη της ήταν παντα οτι δεν διεικδικουσε τα αξιώματα για τον εαυτό της. Διεκδικουσε έμπνευση. Ετσι πιστεύω ότι το πιο κατάλληλο προσωπο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, το πρόσωπο που εμπνέει και ενώνει είναι αυτό του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν υποψήφιος επειδή διαφωνούσε με βασικές επιλογές του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας,  Αντώνη Σαμαρά.
Ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, έχει εδώ και μήνες επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα και στη συγγραφή επιστημονικών βιβλίων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχει πάψει να ασχολείται με την πολιτική.
Το όνομά του είχε τεθεί εναλλακτικά στη λίστα των προσωπικοτήτων που συζητούνταν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο επιτελείο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, σε περίπτωση που δεν προχωρούσε η υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.
Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του, επισημαίνουν και υπογραμμίζουν τις νομικές και πολιτικές του θέσεις που υποστηρίζουν τα αιτήματα της Ελλάδας για τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, καθώς και για την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου απ’ τη χώρα μας. Θέσεις διατυπωμένες και στην ελληνική Βουλή και μέσω πολλών δημοσιευμάτων.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Ο πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.


Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.