Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Οι επτά κρίσιμες μέρες που κρίνουν το μέλλον της χώρας

Τέσσερις ημερομηνίες – φωτιά έχει μπροστά της η κυβέρνηση που ουσιαστικά έχει να αντιμετωπίσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς πιέσεων των εταίρων και δανειστών της χώρας. Οι εταίροι ως τώρα ζητούσαν επιτακτικά να ακούσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης όμως δεν αναμένεται να ανοίξουν και εκείνοι τα χαρτιά τους πριν περάσουν ακόμη δύο 24ωρα και το έκτακτο Eurogroup.

Μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα υπάρχουν τρεις κρίσιμοι σταθμοί. Την ερχόμενη Τετάρτη έχει καθοριστεί το έκτακτο eurogroup όμως την ίδια ημέρα τελειώνει, μετά την απόφαση της ΕΚΤ και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την Κεντρική Τραπεζα.


Μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα υπάρχουν τρεις κρίσιμοι σταθμοί
Ουσιαστικά η χώρα καλείται στα μέσα της εβδομάδας να έχει την πρώτη τετ α τετ επαφή με όλους τους εταίρους, αλλά και τους επικεφαλής των θεσμών που δανείζουν τη χώρα καθώς παρόντες στο eurogroup θα είναι τόσο ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, όσο και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ επικεφαλής της Κομισόν αλλά και η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία άμεσης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα, Πέμπτη 12 του μήνα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να κάνει το ίδιο με τους επικεφαλής των κτατών μελών στη Σύνοδο Κορυφής.

Για την ελληνική πλευρά η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς κυρίως χώρες του βορρά που συνήθως ακολουθούν τη γραμμή Μέρκελ, δεν έχουν εκφραστεί ακόμη ανοιχτά, ενώ ταυτόχρονα περιφερειακές χώρες με πρόβλημα χρέους όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν ταχθεί ενάντια.

Ωστόσο η Ελλάδα θεωρεί ότι τόσο ο Φ. Ολάντ και η Γαλλία, όσο και ο Ματέο Ρέντσι και η Ιταλία θα προσπαθήσουν να δώσουν έναν τόνο διαφορετικό από τη “γραμμή” της Γερμανίας ειδικά σε ό,τι αφορά στη λιτότητα, ενώ ταυτόχρονα και ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ θα θελήσει να διατηρήσει την αυτονομία, σε ότι αφορά της πολιτικές διεργασίες, της ΕΚΤ και θα συνεχίσει την αναπτυξιακή πολιτική.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι υπέρ των ελληνικών θέσεων σε γενικές γραμμές είναι και η... άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ούτως ή άλλως εκφράσει την αντίθεσή στης στην επιβεβλημένη από τη Γερμανία πολιτική σκληρής λιτότητας, ενώ και το μήνυμα του ΔΝΤ είναι ότι επί της ουσίας στη βάση της πολιτικής ΔΝΤ και ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν τόσο ως προς τη μη βιωσιμότητα του χρέους, όσο και στην ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του φορολογικού σε ότι αφορά ειδικότερα στην φοροδιαφυγή και πως μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ούτως ή άλλως εκφράσει την αντίθεσή στης στην επιβεβλημένη από τη Γερμανία πολιτική σκληρής λιτότητας
Την αμέσως επόμενη εβδομάδα παίρνει σειρά το τακτικό eurogroup όπου μετά την πρώτη διερευνητική επαφή αλλά και τις διαβουλεύσεις της Συνόδου θα διαφανή το εάν και κατά πόσο είναι εφικτή μια συμφωνία των δύο πλευρών. 

Ως τώρα πάντως είναι δεδομένο ότι οι εταίροι, τουλάχιστον όσοι έχουν εκφραστεί απαντούν μονότονα ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα ως έχει, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να διασφαλίσει ότι δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

Προς το παρόν, κανείς δεν μοιάζει να συζητά μια συμφωνία-γέφυρα όπως επιζητά η ελληνική κυβέρνηση. Αντίθετα όσοι μιλούν αναφέρουν ότι υπάρχει πρόγραμμα και υπάρχει και πως πρέπει να τηρηθεί, ενώ στο ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας μοιάζουν να προτείνουν μια ακόμη παράταση του μνημονίου με άλλο τίτλο.

Όλα αυτά μάλιστα μόλις ένα εικοσαήμερο πριν την εκπνοή της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Η 28 Φεβρουαρίου είναι κατά πολλούς η καταληκτική ημερομηνία.



Πηγή: Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.