Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Accolagoons: Τι κρύβει η κατασκευή των 8 αγκυροβόλιων;

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα φαινομενικά αθώο πρόγραμμα προστασίας στις δύο λιμνοθάλασσες Επανομής και Αγγελοχωρίου; Πρόκειται για μία δράση, την Accolagoons, που προβλέπει τη δημιουργία οκτώ μόνιμων αγκυροβολίων και από μία πρώτη ματιά αποβλέπει στην προστασία των υποθαλάσσιων λειμώνων Ποσειδωνίας που πλούσια υπάρχουν στην περιοχή μας.

Το έργο, εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης LIFE 09 «για τη διατήρηση παράκτιων οικοτόπων και σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 λιμνοθάλασσα Επανομής και λιμνοθάλασσα Αγγελοχωρίου με ακρωνύμιο ACCOLAGOONS»
Όπως προκύπτει από μία πρώτη ανάγνωση του προγράμματος, αυτά τα μόνιμα αγκυροβόλια,  σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, θα αποτρέπουν τις βάρκες και μικρά σκάφη να ρίχνουν άγκυρα στα δύο αυτά σημεία. Καθώς με την ανάσυρση της κάθε φορά, προκαλείται καταστροφή, δεδομένου ότι μαζί με την άγκυρα ξεπατώνονται και κομμάτια Ποσειδωνίας.
Τα υποθαλάσσια αυτά λιβάδια, χαρακτηρίζονται ως τα πλέον πολυποίκιλα και για τον λόγο αυτό ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα στον κόσμο.  Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα λιβάδια Ποσειδωνίας σήμερα, παγκοσμίως ανήκουν στην λεγόμενη “κόκκινη λίστα” της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα υποθαλάσσια λιβάδια έχουν σε πολλές περιοχές μειωθεί ή εξαφανιστεί τελείως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Στους λειμώνες της Ποσειδωνίας οφείλεται μεγάλο μέρος της παραγωγής οξυγόνου, καθώς η θάλασσα φροντίζει και για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Μέγιστη είναι όμως η σημασία τους για την διατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής, δεδομένου ότι τα λιβάδια αυτά, οδηγούν σε καλύτερη ποιότητα νερού, αυξάνουν την παραγωγή εμπορεύσιμων ειδών, φιλοξενούν εποχικούς επισκέπτες (ψάρια) για αναπαραγωγή και τροφή, συνδράμουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα της παράκτιας ζώνης, παράγουν όπως είπαμε οξυγόνο και τέλος δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της ΠΚΜ;
Τα πράγματα μπερδεύονται όμως από μία γνωμοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι ο κύριος φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του έργου. Καθώς στην απόφαση της ΠΚΜ, αναφέρεται ότι αυτά τα οκτώ αγκυροβόλια, έξι στην περιοχή της Επανομής και δύο στην περιοχή του Αγγελοχωρίου, τοποθετούνται «για την εξυπηρέτηση σκαφών αναψυχής και αλιέων, από 12 έως 18 μέτρα».
Δικαιολογημένα λοιπόν αναρωτιέται κάποιος τι σόϊ είναι αυτά τα «σκάφη αλιέων», καθώς ψαρόβαρκες δεν μπορεί να είναι, ενώ οι μηχανότρατες και τα γρι-γρι σίγουρα δεν πηγαίνουν στην ακτή για ψάρεμα. Μήπως λοιπόν θα πρόκειται μόνο για σκάφη αναψυχής; Και σκάφη 18 μέτρων δεν είναι καν τα καραβάκια τύπου «Κωνσταντή». Στην περίπτωση λοιπόν που προσεγγίζουν κότερα και άλλα μεγάλα σκάφη, δεν αλλοιώνονται και οι δυο υγροβιότοποι από την ανθρώπινη δραστηριότητα;
Το σχετικό έργο με τα αγκυροβόλια είναι ύψους 180.000 € και έχει ενταχθεί στον  προϋπολογισμό της για την τριετία 2015-2017, ενώ κλήθηκε να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά για τη δημιουργία τους ο Δήμος Θερμαϊκού. Το θέμα ήρθε σήμερα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου ενώ πρόκειται να εισαχθεί και στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού.
Το γεγονός ότι πρόκειται για έργο της Περιφέρειας και ότι ο Δήμος Θερμαϊκού δεν έχει καμία υποχρέωση σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των αγκυροβολίων, δεν απαλλάσσει τη δημοτική αρχή από τη μεγάλη ευθύνη που έχει ως προς την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Πολύ περισσότερο που αυτά τα αγκυροβόλια θα βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Θερμαϊκού, το μεσημέρι της Τρίτης, ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης Μαυρομάτη να υπάρξει θετική γνωμάτευση στη δημιουργία των αγκυροβολίων. Επιμένοντας ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή να ζητήσει εγγυήσεις από την ΠΚΜ στο μέγα ζήτημα του ποια σκάφη θα προσεγγίζουν στα αγκυροβόλια αυτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.