Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

«Kαλό κατευόδιο» την Κυριακή για τους ψαράδες της Ν.Μηχανιώνας

Το «καλό κατευόδιο» για «καλές και ειρηνικές θάλασσες» και «καλή ψαριά» ενόψει της νέας αλιευτικής περιόδου πρόκειται να απευθύνουν στις 5.30 το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Ν.Μηχανιώνας, δίπλα στο ναό του Αγ. Νικολάου οι οικογένειες των ψαράδων και οι κάτοικοι της περιοχής, ξεπροβοδίζοντας τα πληρώματα των μηχανότρατων που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες το πολύμηνο ταξίδι τους.

Στην εκδήλωση της Κυριακής, που οργανώνει το ΔΗΠΠΑΚΥΘ ομάδες παιδιών από εικαστικά και χορευτικά τμήματα της περιοχής θα δώσουν την ευχή τους για «καλές θάλασσες»  και για μια χρονιά καλύτερη από τις άλλες. Μετά τον αγιασμό θα ακολουθήσουν  νησιώτικοι χοροί από παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας, του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας «Η Παναγιά Φανερωμένη» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες».
Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «…πέρα από τις σημαδούρες». Τα έργα ανήκουν σε μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μηχανιώνας, του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας.
Για το φετινό κατευόδιο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Το να ευχηθούμε στους ψαράδες της περιοχής μας να έχουν καλές θάλασσες και ψαριές είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Οι άνθρωποι αυτοί θα λείψουν από τα σπίτια τους οκτώ μήνες.

Όλο αυτό το διάστημα, οργώνουν το Αιγαίο πέλαγος και φτάνουν μέχρι και το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος για την αναζήτηση της καλής ψαριάς. Οι ψαράδες, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, καθώς με τη δική τους δύσκολη δουλειά και τον αγώνα τους, δημιουργούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.