Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Κόντρες της «δεξιάς πλατφόρμας» κατά Μεϊμαράκη

Όπου φτώχεια και γκρίνια...
Φουντώνει η κόντρα για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στο γαλάζιο στρατόπεδο με το επίδικο για τις δύο πλευρές να είναι κατά πόσο η προεκλογική προσπάθεια του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ήταν επιτυχής ή απέτυχε.

Πίσω από την κλιμακούμενη ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερική της γαλάζιας παράταξης παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Συγγρού βλέπουν μία κεκαλυμμένη προσπάθεια να ανοίξει θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία με έντονα τα σημάδια που δείχνουν ότι στρώνεται το έδαφος για επιστροφή του πρώην προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Η κόντρα δύο μόλις ημέρες μετά το άνοιγμα της κάλπης τείνει να λάβει σημαντικές διαστάσεις που απειλούν την ενότητα της ΝΔ.
Το επίδικο είναι κατά πόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη σύντομη προεκλογική πορεία της ΝΔ μέχρι τις κάλπες κατάφερε να συσπειρώσει όπως διατείνονται συνεργάτες και υποστηρικτές του το κόμμα που όταν το ανέλαβε βρισκόταν σε ποσοστά κάτω του 19% ή φέρει ευθύνη για την απώλεια σχεδόν 200.000 ψήφων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 εξαιτίας της στροφής στην καθαρή κεντροδεξιά ρητορική και την απομάκρυνση από την καθαρόαιμη λαϊκή δεξιά του Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων μετά την παραίτηση Σαμαρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε καταστήσει σαφή τον ιδεολογικό επαναπροσανατολισμό της παράταξης στην καραμανλική κεντροδεξιά και είχε τηρήσει σαφείς αποστάσεις από τα έργα και τις ημέρες του προκατόχου του, Αντώνη Σαμαρά.
Το χορό των δηλώσεων με αιχμές κατά του υπηρεσιακού προέδρου του κόμματος σέρνει η «δεξιά πλατφόρμα» με αιχμή του δόρατος τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ σε αυτούς τη Δευτέρα προστέθηκε και η «σαμαρική» Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ακόμα δεν έχουν κάνει ανοιχτά λόγο για θέμα ηγεσίας και περιορίζονται σε ζητήματα πολιτικής προσέγγισης της αποτυχίας, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να ανοίξει κάποιος το κουτί της Πανδώρας για το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, όλα τα προηγούμενα περί ακροδεξιάς στροφής Σαμαρά και εκστρατείας φόβου, δεν αποδείχθηκαν ως θεωρίες, αφού η ΝΔ έχασε 250.000 ψήφους. «Ο κ. Μεϊμαράκης εφήρμοσε απαλή μουσική» σχολίασε ο κ.Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι, αν ψήφιζαν τη ΝΔ οι ίδιοι που την ψήφισαν τον Ιανουάριο, θα είχε σήμερα ποσοστό 34%.
Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει για τη Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα, είπε: «Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου ήταν αλλαγή αρχηγού με εκλογή από τη βάση μέχρι τα τέλη Μαρτίου, εκτός και αν προκύψουν νωρίτερα πολιτικά γεγονότα· οι εκλογές είναι ένα τέτοιο».
Στο δρόμο που χάραξαν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης για την - κατά την άποψή τους - λανθασμένη προεκλογική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας μπήκε και η επίσης «σαμαρική» Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία σε δηλώσεις της στα Παραπολιτικά fm άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος.
«Πιστεύω ότι δημιούργησε μια σύγχυση στο μυαλό του κόσμου το γεγονός ότι λέγαμε από τη μία πως ο κ. Τσίπρας έφερε την καταστροφή και από την άλλη του ζητούσαμε συνεργασία» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Ασημακοπούλου, σπεύδοντας στη συνέχεια να διευκρινίσει ότι «ο κ. Μεϊμαράκης έκανε εξαιρετική δουλειά».
Παράλληλα, η κα. Ασημακοπούλου ζήτησε να συγκληθούν άμεσα τα όργανα της ΝΔ προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια της ήττας.
Την ίδια ώρα ιστότοποι που είναι φίλα προσκείμενοι στη Νέα Δημοκρατία που θεωρείται ότι αποτελούν τη «φωνή» του Αντώνη Σαμαρά στο διαδίκτυο τη Δευτέρα τάσσονται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής του στο τιμόνι του κόμματος. Ενδεικτικό είναι άρθρο που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα με τίτλο «Η ΝΔ ζητάει τον ηγέτη της» και φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά.
Βόμβες Αντώναρου για ακροδεξιές φωνές στο κόμμα
Το δικό του σχόλιο για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την επόμενη μέρα στο κόμμα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έδωσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, μέσω των social media. Μάλιστα ο κ. Αντώναρος εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και άφησε αιχμές για ακροδεξιές φωνές στο κόμμα, καταλήγοντας μάλιστα με αιχμές για αποκλεισμό τυχόν επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι μας τον επέβαλαν, κάποια στιγμή απο το παράθυρο. Τώρα τα παράθυρα τα κρατάμε ασφαλισμένα. Κι ούτε τρυπούλα για να επανέλθει δεν υπάρχει. Ξεκάθαρα πράγματα».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Για να μη ξεχνάμε τι έγινε πριν λίγες μόλις εβδομάδες και να βάζουμε στη θέση τους τους κατ" επάγγελμα παραπληροφορητές. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης δεν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου. Όχι βέβαια. Ήταν τότε που κάποιοι (οχι ένας – ηταν περισσότεροι οι πολιτικοί φωστήρες...) μιλούσαν για «αριστερή παρένθεση και ροκάνιζαν την επιρροή της μεγάλης κεντροδεξιάς παραταξης» που είχαν οδηγήσει με δική τους ευθύνη σε ιστορικά χαμηλά διατυπώνοντας κρυπτο-ακροδεξιές θέσεις που καμία θέση δεν έχουν διαχρονικά στο χώρο μας."
Και προσθέτει: «Όταν λοιπόν ο τότε πρόεδρος πήρε τη βραδιά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου να πάει (επιτέλους) σπίτι του, είχαν οδηγήσει τον χώρο στα τάρταρα – εγώ τον λέω δημοσκοπικό πάτο. Στην έρευνα της Μέτρον που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουλίου στα ΝΕΑ η ΝΔ κατέγραφε εκλογική επιρροη 19,1%.
Αυτή την ταλαιπωρημένη από τα κηρύγματα των ακροδεξιών παραφυάδων παρέλαβε ο Βαγγέλης. (Για να μη πούμε για την ώρα τι άλλο δεν παρέλαβε....) Κι αυτή τη ΝΔ κατάφερε να αναστυλώσει. Ας αφήσουν λοιπόν τα κολπάκια και τα ύπουλα μαχαιρώματα με στομωμένα μαχαίρια οι γνωστοί σώγαμπροι και κατά περίσταση αλεξιπτωτιστές».
Τέλος ο κ. Αντώναρος δεν παρέλειψε να αφήσει σκληρές αιχμές σημειώνοντας: «Κάποιοι μας τον επέβαλαν, κάποια στιγμή απο το παράθυρο. Τώρα τα παράθυρα τα κρατάμε ασφαλισμένα. Κι ούτε τρυπούλα για να επανέλθει δεν υπάρχει. Ξεκάθαρα πράγματα».
Διαχωρίζει συνέδριο από το θέμα ηγεσίας ο Μεϊμαράκης
Πάντως, από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει θελήσει να απαντήσει στις βολές των «σαμαρικών», επιχειρείται ξεκάθαρα να διαχωριστεί η προσφυγή στο συνέδριο από το άνοιγμα θέματος ηγεσίας στο κόμμα. Σχετικά με τα εσωκομματικά στη ΝΔ συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη τονίζουν ότι είναι άλλη η διαδικασία εκλογής ηγεσίας και άλλο το συνέδριο. «Η διαδικασία θα ανοίξει χωρίς να ζητηθεί και όλα θα γίνουν στην ώρα τους» σημειώνουν, ενώ σε ερώτηση αν ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος απαντούν: «Θα δούμε».
Παράλληλα, στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα και να παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή. Εκεί, ο πρόεδρος της ΝΔ θα ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει με λευκή επιταγή την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που επίκεινται. Παράλληλα, προσανατολίζεται στη σύγκληση των κομματικών οργάνων το προσεχές διάστημα, όπου μέσα από διάλογο θα αναλυθούν τα αίτια της ήττας και θα γίνει απολογισμός της μέχρι στιγμής θητείας του στην ηγεσία της ΝΔ.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.