Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Το θέμα των κεραιών συζητιέται στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού

Από παλαιότερη κινητοποίηση των μαθητών Αγίας Τριάδας για κεραία κινητής
Το πρόβλημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που «βομβαρδίζουν» ασύδοτα με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τον πληθυσμό, θα συζητηθεί και πάλι  μεθαύριο Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, από αφορμή αίτηση που κατέθεσε η Cosmote για να λάβει από το Δήμο βεβαιώσεις για την ηλεκτροδότηση κεραίας που εγκατέστησε στην Αγία Τριάδα.

Η κεραία, υπό την κωδική ονομασία «ΛΥΚΟΣ-1401389», τοποθετήθηκε σε ακίνητο που βρίσκεται επί των οδών Νώντα Γκέλου και Οικονομίδη, και η εταιρία ζητάει από το Δήμο τη χορήγηση υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου με βάση τη δηλούμενη από αυτήν επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο βρίσκεται ο σταθμός κινητής τηλεφωνίας (κατά δήλωσή της 9,30 τ.μ.), να καθοριστούν τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος και το τέλος ακίνητης περιουσίας, για να καταστεί δυνατή η ηλεκτροδότηση του ακινήτου.
Παρά το γεγονός ότι η Cosmote έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία αυτής της κεραίας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θερμαϊκού κ.Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο αρνητικά ως προς την έκδοση αυτής της βεβαίωσης.
 Όπως αναφέρει στην εισήγησή του, «παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου και ως εκ τούτου έχει λάβει τη σχετική Άδεια από την Ε.Ε.Τ.Τ., δεν αναιρεί την αρμοδιότητα του Δήμου να ελέγχει κατ’ ουσία εάν πλήττεται η δημόσια υγεία των δημοτών από την ύπαρξη σχετικών εγκαταστάσεων. Η Δημοτική Αρχή διατηρεί σε κάθε περίπτωση τη γενική αρμοδιότητα να ελέγχει σε ποιο βαθμό σχετικές εγκαταστάσεις επιβαρύνουν την υγεία των δημοτών, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας (άρθρο 75 εδ. α’ του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων).
Φωτογραφία της πρώτης καμουφλαρισμένης κεραίας απέναντι από το σχολείο Αγ.Τριάδας
Στην προκειμένη περίπτωση η εγκατάσταση του επίμαχου σταθμού στην ταράτσα ακινήτου επί της οποίας βρίσκεται εγκατεστημένος και σταθμός άλλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί υπέρμετρη επιβάρυνση στην υγεία των δημοτών. Επιπλέον σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 10 του άρθρου 31 του Ν. 3431/2006 «Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών, που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της Κ.Υ.Α. 53571/3839/6.9.2000 ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Εργων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταφορών και Επικοινωνιών.». Στην προκειμένη περίπτωση σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα υφίσταται εγκατάσταση σχολείου, η οποία επιβαρύνεται από την εκπομπή ακτινοβολίας ταυτόχρονα από δύο σταθμούς κινητής τηλεφωνίας».
Τέλος ο γενικός γραμματέας του δήμου Θερμαϊκού επισημαίνει ότι μετά την έκδοση της άδειας από την ΕΕΤΤ, θα πρέπει οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, με βάση το αρθρο 31 του νόμου 4053/2012 να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την παροχή της σχετικής έγκρισης. Και επειδή δεν προκύπτει ότι υπήρξε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της κεραίας της Αγίας Τριάδας, γιαυτό και εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην εκδώσει την αιτούμενη βεβαίωση. Παράλληλα δε να εξεταστεί από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου εάν έχουν κατατεθεί σχετικά δικαιολογητικά από την αιτούσα εταιρία και φυσικά εάν ο επίμαχος σταθμός κεραιών κινητή τηλεφωνίας ανταποκρίνεται στις σχετικές πολεοδομικές διατάξεις.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.