Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Με νηφαλιότητα στην κάλπη ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα

Με νηφαλιότητα, προσέρχονται από το πρωί οι πολίτες στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ψηφίζοντας το κόμμα της επιλογής τους και κλείνοντας τα αυτιά σε όσους προτρέπουν σε αποχή, καθώς το δικαίωμα του εκλέγειν κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες σε παλαιότερες εποχές.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και κλείνουν στις 19:00. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας με την αστυνομική ταυτότητά τους ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αποδεκτά είναι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας.
Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ανοιχτά θα είναι το Σαββατοκύριακο τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλης της χώρας.
Οι εκλογές γίνονται με λίστα, καθώς το διάστημα από τις προηγούμενες εκλογές είναι μικρότερο από 18 μήνες. Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι επιλέγουν μόνο το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν, χωρίς να βάλουν σταυρούς προτίμησης στους υποψήφιους βουλευτές.
Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρούνται ως άκυρα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συνολικά 9.836.997 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.084 άνδρες και 5.073.913 γυναίκες.
Από αυτούς 116.745 ψηφίζουν για πρώτη φορά. Οι 108.636 είναι νέοι 18 και 19 ετών και οι 8.109 είναι νέοι εκλογείς από πολιτογραφήσεις.
Το εκλογικό σώμα αυτών των εκλογών είναι μεγαλύτερο κατά 28.237 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά μικρότερο κατά 13.805 ψηφοφόρους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου 2012.
 Που ψηφίζω;
Όσοι δεν γνωρίζουν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν μπορούν να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό 2131361500 έως και την ημέρα των εκλογών τις εξής ώρες: Πέμπτη έως 18:00, Παρασκευή 09:00 έως 19:00, Σάββατο 09:00 έως 21:00 και Κυριακή 07:00 έως 19:00. Τις ίδιες πληροφορίες παρέχει και ο διαδικτυακός τόπος του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε που ψηφίζεις», αφού οι ενδιαφερόμενοι πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους.
Ετεροδημότες
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, της Γ΄ αναθεώρησης (Μαΐου – Ιουνίου)  η οποία περιλαμβάνει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες κ.λπ.) που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015. Έτσι, οι 102.055 ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, τους συνδυασμούς της βασικής τους εκλογικής περιφέρειας, εφόσον είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία. Από αυτούς οι 93.215 θα ψηφίσουν σε ένα από τα 228 αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και οι υπόλοιποι 8.790 σε ένα από τα 67 μεικτά εκλογικά τμήματα.
Που ψηφίζουν οι ένστολοι και οι ναυτικοί;
Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία εδρεύει η υπηρεσία τους.
Οι Έλληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας που υπάγεται το εκλογικό τμήμα του δήμου, στο λιμάνι του οποίου βρίσκεται το πλοίο.
Πόσες ημέρες άδειας δικαιούμαι;
Οι εργαζόμενοι που ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους δικαιούνται άδεια, η οποία καθορίζεται ανάλογα με την απόσταση: Οι εργαζόμενοι με πενθήμερη εργασία λαμβάνουν μία εργάσιμη ημέρα για απόσταση από 200 - 400 χιλιόμετρα και δύο ημέρες από 401 χιλιόμετρα και πάνω. Όσοι απασχολούνται έξι ημέρες την εβδομάδα δικαιούνται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας για απόσταση από 100 - 200 χιλιόμετρα, δύο ημέρες από 201 - 400 χιλιόμετρα και τρεις εργάσιμες ημέρες από 401 χιλιόμετρα και πάνω.
Όσοι μετακινηθούν σε νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών που θα λάβουν εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης,χωρίς,ωστόσο,η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.
Επιστρέφονται πινακίδες, άδειες οδήγησης και κυκλοφορίας
Όπως γνωστοποιήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, οι κατασχεθείσες άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας, αναμένεται να επιστραφούν σήμερα στους κατόχους τους.
Στόχος είναι η διευκόλυνση των ψηφοφόρων που σκοπεύουν να κινηθούν με το δικό τους Ι.Χ. αυτοκίνητο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση, αφορά σε οδηγικά στοιχεία που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στην Αστυνομία μέχρι και σήμερα, ενώ τονίζεται πως δεν θα εκτελεστούν εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις για τροχαίες παραβάσεις που φέρουν σφραγίδα βεβαίωσης μέχρι και σήμερα.
Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται τα στοιχεία οδήγησης ατόμων που εμπλέκονται σε:
·         Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
·         Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης
·         Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη
·         Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων
·         Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται πως για την επιστροφή των αφαιρεθέντων στοιχείων κυκλοφορίας και αδειών οδήγησης δεν απαιτείται η άμεση καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.