Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Μία ανακοίνωση του κ.Μαυρομάτη για την εφημερίδα του δήμου Θερμαϊκού και η οφειλόμενη απάντηση

Με μακροσκελή ανακοίνωση που  υπογράφεται από το «Γραφείο Δημάρχου», ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης επιχειρεί να απαντήσει στις καταγγελίες της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για την πολυδάπανη προπαγανδιστική εφημερίδα που εκδόθηκε από τη δημοτική αρχή για να διαφημίζει το ανύπαρκτο «έργο» της.

Λέει πολλά ο δήμαρχος Θερμαϊκού στην απάντησή του, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» Σπύρο Κουζινόπουλο για «προκατάληψη», για «ιδεολοψία» και για … «μηδενιστικό και ισοπεδωτικό τρόπο αντιπολίτευσης». Και τα λέει αυτά για μία παράταξη η οποία στον ένα χρόνο αυτής της διοίκησης, δεν παρέλειψε να χαιρετίζει τα όποια θετικά της βήματα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα την αλλοπρόσαλλη τακτική που κράτησε στα  περισσότερα σοβαρά προβλήματα του τόπου.
Όμως για την «ταμπακέρα» ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Μαυρομάτης στην ανακοίνωσή του, αρνείται να πει έστω μία λέξη.
-Γιατί αρνήθηκε την πρόταση της «Συμπολιτείας» για τη δημιουργία Συντακτικής Επιτροπής, αντιπροσωπευτικής  από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου; Ξεχνάει άραγε ότι πρόκειται για ένα έντυπο που εκδίδεται με χρήματα του δήμου, άρα πρέπει να  εκφράζει όλους τους δημότες και δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός;
-Γιατί απέρριψε την παρότρυνση της παράταξής μας για τη σύνταξη κανονισμού δεοντολογίας και πλουραλισμού; Φοβήθηκε μήπως με τον κανονισμό αυτό δεν θα αφιερώνονταν όλη η ύλη της εφημερίδας στο να ευλογεί τα γένια της η διοίκηση και να εμφανίζει το δήμο Θερμαϊκού, με τα μύρια όσα προβλήματα, ως… Ελβετία, όπως έγινε στο πρώτο φύλλο της;
Και για να αντιστρέψουμε το ερώτημα του κ. Μαυρομάτη: Σε ποια χώρα και σε ποιο τόπο  άλλο πλην του Θερμαϊκού θα μπορούσε να λειτουργεί μία διοίκηση με πλήρη αδιαφάνεια; Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε σύντομα.
Τηρώντας την αρχή της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κάτι που είναι άγνωστο για το δήμαρχο Θερμαϊκού και την προσωπική του εφημερίδα, παραθέτουμε στη συνέχεια αυτούσια την απάντηση του δημάρχου Θερμαϊκού στην καταγγελία της «Συμπολιτείας»:

«Δήμος Θερμαϊκού
Γραφείο Δημάρχου

Με έκπληξη διαβάσαμε τη γεμάτη αντιφάσεις και ανακολουθίες ανακοίνωση της Συμπολιτείας Θερμαϊκού με αφορμή  την έκδοση της εφημερίδας του δήμου. Ο κ. Κουζινόπουλος και οι συνεργάτες του δε συμφωνούν με την ύλη της εφημερίδας, ενώ εκτιμούν ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου. Προτείνει, μάλιστα, για την επικοινωνία με τους δημότες την καλύτερη αξιοποίηση (!) και ενίσχυση (!) από τον δήμο των ιδιωτικών μηνιαίων εφημερίδων που εκδίδονται στα όρια του δήμου Θερμαϊκού .
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς ενημέρωση των δημοτών αξίζει να επισημανθούν τα ακόλουθα:
1.  Η Συμπολιτεία Θερμαϊκού είχε καταγγείλει την έκδοση με ανακοίνωση πολύ πριν κυκλοφορήσει η εφημερίδα, δηλαδή πολύ πριν δει το περιεχόμενό της. Επομένως υπάρχει προκατάληψη και ιδεοληψία. Άλλωστε ο επικεφαλής της αρνήθηκε να αρθρογραφήσει με όποιο θέμα εκείνος επέλεγε για να μη νομιμοποιήσει (;) το εγχείρημα. Μα που αλήθεια ζούμε; Σε ποια χώρα και σε ποιο τόπο; Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή κάπου πολύ πιο μακριά και πολύ πιο παλιά;
2.  Η έκδοση της εφημερίδας αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών για τη δραστηριότητα του δήμου, την ανάδειξη δημιουργικών δράσεων, αλλά και την προβολή προσώπων που σημαίνουν πολλά για τον πολιτισμό ή τον αθλητισμό, τις επιχειρήσεις, την κοινωνική ζωή και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την περιοχή μας. Είναι προφανές ότι ως αντιπολίτευση η Συμπολιτεία Θερμαϊκού δεν θέλει να δει τίποτα απ’ όσα κάνει η σημερινή δημοτική αρχή, διότι αυτός ο μηδενιστικός και ισοπεδωτικός τρόπος είναι ο μοναδικός που ξέρει να πολιτεύεται. Αλήθεια, όμως, γιατί δεν προσπάθησε μέσα από το βήμα της εφημερίδας να αναδείξει ο ίδιος τα προβλήματα του τόπου και τις ανάγκες των κατοίκων του, για τα οποία –όπως υποστηρίζει- δεν υπάρχουν αναφορές στην εφημερίδα;
3.  Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Κουζινόπουλος όταν κάνει λόγο για ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση των εφημερίδων που εκδίδονται στα όρια του δήμου Θερμαϊκού; Ο δήμος ενημερώνει ισότιμα τους πάντες για τις δραστηριότητες του. Επίσης, στηρίζει όσο μπορεί όλες τις πρωτοβουλίες, εκδοτικές και άλλες, που υπάρχουν στο δήμο, ενώ δεν διατηρεί προνομιακές σχέσεις με κανέναν εκδότη της περιοχής.  
4.   Η έκδοση της εφημερίδας του δήμου Θερμαϊκού έχει ως παράλληλο στόχο τη στήριξη της τοπικής αγοράς, μέσα από την προβολή προϊόντων και επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό κόστος για τον διαφημιζόμενο και με πολύ μεγάλο κέρδος για την επιχείρησή του. Κάτι που αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες, όπως δείχνει η ανταπόκρισή τους στο πρώτο τεύχος. Με αυτό τον τρόπο ο δήμος πετυχαίνει την ελαχιστοποίηση του κόστους έκδοσης, που είναι τελικά πολύ μικρότερη από το ποσό που αναφέρεται στην παρέμβαση της Συμπολιτείας Θερμαϊκού. Αλήθεια, όμως, τι θα άλλαζε στο θέμα του κόστους της έκδοσης εάν είχαν υιοθετηθεί οι προτάσεις της παράταξης για δήθεν δημοκρατικότερη λειτουργία της εφημερίδας, με τη δημιουργία αντιπροσωπευτικής συντακτικής επιτροπής και τη σύνταξη κανονισμού δεοντολογίας και πλουραλισμού;
5.   Είναι πλήρως αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι οι δήμοι αναστέλλουν τις εκδόσεις, μέσω των οποίων ενημερώνουν τους πολίτες. Επίσης, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι έτσι και ο δήμος Θερμαϊκού προσπαθεί να εξαντλήσει τα όρια της επικοινωνίας με τους δημότες και μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτει, αλλά και των δελτίων τύπου, που εκδίδει και διανέμει.
6.  Όταν ως δήθεν υπεύθυνη αντιπολίτευση αναφέρεται ψευδώς στα δυσβάστακτα δημοτικά τέλη και την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική, γιατί αποσιωπά τις μειώσεις που έχει κάνει η σημερινή διοίκηση από την μέρα ανάληψης των καθηκόντων της καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα που εφαρμόζει (Άστεγοι, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Φαρμακείο, ΤΕΒΑ κ.α.); Πολιτική που θα συνεχιστεί από τη δημοτική αρχή και το 2016.


Περαία, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.