Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Καλές οι προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη χώρα

Σημαντικές, είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, καθώς  η αυτάρκεια της χώρας στο αγελαδινό γάλα ανέρχεται μόλις στο 40%. Πέρυσι η παραγωγή στην Ελλάδα ανήλθε σε 615.000 τόνους αγελαδινό γάλα, 600.000 τόνους πρόβειο και 114.000 τόνους γίδινο γάλα.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη χώρα μας καταγράφονται ως σημαντικές. 
Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδαα έχουμε 117.000 γαλακτοπαραγωγούς αγελάδες, 9,5 εκατ. πρόβατα, 5,5 εκατ. γίδια και περίπου 300.000 παχυνόμενα βοοειδή μαζί με αυτά της ελευθέρας βοσκής. Πέρυσι η παραγωγή στην Ελλάδα ανήλθε σε 615.000 τόνους αγελαδινό γάλα, 600.000 τόνους πρόβειο και 114.000 τόνους γίδινο γάλα, με την αυτάρκειά μας να κυμαίνεται σε 40%, 94% και 100% αντίστοιχα.
Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρσένος, βάσει των στοιχείων του ΕΛΟΓΑΚ πέρυσι είχαμε αύξηση της γαλακτοπαραγωγής στη χώρα μας σε ποσοστό 1,4%, όταν την ίδια ώρα μειώθηκε κατά 4,8% ο αριθμός των εκτροφών.
«Μάλιστα αυτό επετεύχθη, ενώ η μέση γαλακτοπαραγωγή της εγχώριας αγέλης υπολείπεται σε ποσοστό 30% περίπου, έναντι αυτής στην υπόλοιπη ΕΕ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου για την κτηνοτροφία στη Νότια Ευρώπη.
Στην ΕΕ υπάρχουν οργανωμένες εκτροφές με υψηλές μέσες αποδόσεις, ενώ «εμείς έχουμε πολύ μεγάλη διακύμανση στις αποδόσεις». Η δυναμική που επιδεικνύουν τα ζώα στην ΕΕ, οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Αρσένο στις επενδύσεις που κάνουν, στη συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση των κτηνοτρόφων, στη σωστή διαχείριση των εκτροφών και τη διατροφή των ζώων.

Καλές οι επιδόσεις των Ελλήνων και στο κρέας
Διπλασιασμό των ελληνικών εξαγωγών πρόβειου και κατσικίσιου κρέατος πέτυχε η χώρα την τελευταία πενταετία, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Αρσένο «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν».
Μιλώντας για τη φέτα και τα τυριά μας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι δεν τα προστατεύουμε όσο θα έπρεπε.
Σημείωσε ότι «θα πρέπει να στηριχθούμε σε ανθρώπους που γνωρίζουν, θέλουν να προσφέρουν και μπορούν σε συνεργασία με τους παραγωγούς, όπως είναι οι άνθρωποι στις διευθύνσεις γεωργίας των περιφερειών».

Επισήμανε ότι πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός του πρωτογενούς τομέα με ορίζοντα πενταετίας, αλλά και να υποστηριχθούν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.