Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας: Αντί για διάνοιξη του παραλιακού μετώπου, κατασκευάζεται πολυδάπανος πεζόδρομος

Τι συμβαίνει με τα ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας; Γιατί η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού, εγκαταλείποντας την προεκλογική της δέσμευση περί πλήρους διάνοιξης του παραλιακού μετώπου στο σημείο εκείνο, φέρνει σήμερα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για «διαμόρφωση πεζόδρομου ΚΑΑΥ» και μάλιστα με ένα δυσβάστακτο κόστος 283.000 ευρώ;

Για την πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών του «Φάρου του Θερμαϊκού»,  παραθέτουμε στη συνέχεια όλες τις πτυχές του πολυκύμαντου θέματος των ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας.  Που ξεκίνησαν λίγο μετά τον πόλεμο ως «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας» και λειτουργούν σήμερα αποκλειστικά ως «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών».

ΚΑΑΥ και Άκης
Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού είχε αποφασίσει ομόφωνα να ανακαλέσει απόφαση του έτους 2000 με την οποία ο έγκλειστος σήμερα στις φυλακές τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ανακηρύσσονταν επίτιμος δημότης Θερμαϊκού! Τι είχε συμβεί; Ο τότε υπουργός είχε ανακοινώσει στη δημοτική αρχή ότι «κατόπιν ενεργειών μου» το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα απελευθέρωνε το τμήμα της παραλίας που κατέχουν τα ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας. Και μάλιστα κατά την ανακήρυξη, γκρεμίστηκαν τα συρματοπλέγματα που έφραζαν την παραλία. Για να πάνε λίγο αργότερα οι στρατιωτικοί και στη θέση των συρματοπλεγμάτων να χτίσουν τσιμεντένια περίφραξη. Τέτοια κοροϊδία!!

Τι  έλεγε τότε ο κ.Μαυρομάτης
Στις προγραμματικές θέσεις του δημάρχου κ.Γιάννη Μαυρομάτη, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στις 16 Μαρτίου 2014 στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία»,  στο αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ-2000. Υπήρχε η ακόλουθη δέσμευση:
«Χρήση  όλων  των  απαραίτητων  μέτρων  και  διαδικασιών  (πολιτικές,  πολεοδομικές, νομικές, κ.λ.π.),  ώστε να ανοίξει η παραλία έμπροσθεν των Κ.Α.Α.Υ., απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη ανάδειξη του παραλιακού μετώπου».

Τι λέει το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»
Στο πρόγραμμά της η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» έλεγε προεκλογικά και συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα με την ίδια θέρμη την ακόλουθη θέση για το θέμα αυτό:
"Παραλιακό μέτωπο: Η προμετωπίδα, η «βιτρίνα» του δήμου μας είναι το παραλιακό μέτωπο. Γιαυτό κι εμείς δεν θα ανεχθούμε άλλο να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, όπως γίνεται με τα ΚΑΑΥ ή το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Τη διάνοιξη στα ΚΑΑΥ θα την κάνουμε πάση θυσία."

Το 70% και πλέον των δημοτών υπέρ της διάνοιξης
Από μία έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί το 2011, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, αιρετών και πολιτών του δήμου Θερμαϊκού, προέκυπτε ότι οι δημότες σε ποσοστό πάνω από 70% στις πρώτες προτεραιότητές τους έθεταν το θέμα  για διάνοιξη του ΚΑΑΥ και της πλαζ του ΕΟΤ, προκειμένου να ενοποιηθεί η παραθαλάσσια ζώνη του Δήμου Θερμαϊκού. Στην έρευνα εκείνη είχαν πάρει μέρος, εκτός των άλλων 94 φορείς και αιρετοί από τις οκτώ δημοτικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού.

Οι ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής
Ο προηγούμενος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Αλεξανδρής κατά την επίσκεψή του στις 23 Φεβρουαρίου 2012 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε ζητήσει τη διάνοιξη του δρόμου των ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα παλιό και πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που πρέπει επιτέλους να ικανοποιηθεί.
Όπως είχε επισημάνει ο τέως δήμαρχος, με υπόμνημα που είχε καταθέσεις στον υπουργό: «Η περίφραξη του αιγιαλού από τα ΚΑΑΥ (Κέντρα Αποκατάστασης Αξιωματικών-Υπαξιωματικών) Αγίας Τριάδας, όχι μόνο αποκόπτει  την παραλιακή σύνδεση των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας και εμποδίζει τη χρησιμοποίηση της παραλίας και από τους δημότες και επισκέπτες, πλην των στρατιωτικών και των αποστράτων, που κάνουν εκεί τις διακοπές τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πολλούς κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής. Δεδομένου ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου ατυχήματος, εμποδίζεται η διέλευση από το σημείο εκείνο των πυροσβεστικών οχημάτων, των ασθενοφόρων κλπ».
Βέβαια, εκείνη η διοίκηση, με την ατολμία που την διέκρινε, δεν προχώρησε σε ακόμη πιο αποφασιστικά βήματα για τη διάνοιξη του παραλιακού μετώπου.

Ερωτήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. για το θέμα
Γιατί το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας, που υπάγεται στο Γ΄ Σώμα Στρατού, δεν απελευθερώνει τον αιγιαλό που καταλαμβάνει, ώστε να μπορούν ελεύθερα οι πολίτες να κολυμπήσουν εκεί μπροστά; "Είναι θέμα εθνικής άμυνας και ασφάλειας", υποστηρίζουν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η ηγεσία του στρατεύματος. Είναι όμως έτσι;
Το ζήτημα, είχε φέρει τον Ιούλιο του 2011 στη Βουλή η τότε βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου με ερώτησή της για την περίφραξη του αιγιαλού από το ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας. Όπως ανέφερε, η περίφραξη του αιγιαλού, όχι μόνο αποκόπτει  την παραλιακή σύνδεση των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας και εμποδίζει τη χρησιμοποίηση της παραλίας και από τους… κοινούς θνητούς, πλην των στρατιωτικών και των αποστράτων, που κάνουν εκεί τις διακοπές τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μύριους κινδύνους για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς, εμποδίζεται η διέλευση από το σημείο εκείνο των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο Θ.Καράογλου
Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 15 Δεκεμβρίου του 2009,  ο βουλευτής της Ν.Δ. στη Β΄ Θεσσαλονίκης και μετέπειτα υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, σε ερώτησή του στη Βουλή, σημείωνε με έμφαση ότι η περίφραξη των ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας φθάνει μέχρι τη θάλασσα, περιλαμβάνοντας την αμμουδιά και δημιουργώντας μια ιδιωτική παραλία.
«Συνεπώς, σημείωνε ο κ. Καράογλου, η υπάρχουσα περίφραξη κόβει την παραλία στα δύο, καθώς κανείς δεν έχει δικαίωμα να περάσει ή να απολαύσει το μπάνιο του σε εκείνο το σημείο της παραλίας που έχει περιφραχθεί για ιδιωτική χρήση από τους δικαιούχους του ΚΑΑΥ Αγίας Τριάδας.
Ακόμη, εξαιτίας της περίφραξης αυτής, διακόπτεται η οδική σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων Αγίας Τριάδας και Νέων Επιβατών του Δήμου Θερμαϊκού, δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται για να πάνε από την Αγία Τριάδα στους Νέους Επιβάτες να πηγαίνουν μόνο από την κεντρική επαρχιακή οδό, η οποία όμως είναι ήδη αρκετά φορτωμένη κυκλοφοριακά και ιδιαίτερα προβληματική».

«Χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος»
Στην ερώτηση εκείνη, απάντησε δύο βδομάδες αργότερα, στις 24 Δεκεμβρίου 2009 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας,  διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι τα ΚΑΑΥ « είναι χώροι στρατιωτικού ενδιαφέροντος, καθώς ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τον αμυντικό σχεδιασμό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εγκαταστάσεων, ευκολιών διοικητικής μέριμνας και έργων οχύρωσης, κατά την υλοποίηση των σχετικών σχεδίων».
Ακόμη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δικαιολογούσε την κατάληψη της παραλίας από το ΚΑΑΥ Αγ.Τριάδας, επικαλούμενο το νόμο 2971/2001 (ΦΕΚ Α΄ 285/19 Δεκ 2001), που καθορίζει ότι, «σε παραλιακές περιοχές στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας, αναστέλλεται για όσο διαρκεί η εξυπηρέτηση αυτή ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας».

«Αμυντικός σχεδιασμός με … μαγιό»
Όπως σημειώναμε στις 23 Ιουλίου 2011 σε ανάρτησή μας στο «Φάρο του Θερμαϊκού»: «Εάν όντως λειτουργούσε το συγκεκριμένο ΚΑΑΥ ως «χώρος στρατιωτικού ενδιαφέροντος», καλύπτοντας «ανάγκες αμυντικού σχεδιασμού», δεν θα βγάζαμε τσιμουδιά, πολύ περισσότερο εάν οι εγκαταστάσεις του εξυπηρετούσαν «σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας». Έλα όμως που κάθε άλλο παρά τέτοια ζητήματα εξυπηρετεί με τη λειτουργία του. Καθώς, όπως διαβάζουμε, «δικαίωμα παραθερισμού στα ΚΑΑΥ έχουν όλοι οι εν ενεργεία και όλοι οι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού ξηράς, τα μέλη των οικογενειών τους, με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς επίσης…. «η οικιακή βοηθός της οικογενείας του αποστράτου Aξιωματικού, πιστοποιουμένης της ιδιότητας της με απλή Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου»!
Σε περιόδους κρίσης, σαν αυτή που ζούμε, είναι νομίζουμε περιττή πολυτέλεια όχι απλώς να λειτουργούν τα ΚΑΑΥ από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αλλά προκλητικά να καταλαμβάνουν και τις παραλίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση στους υπόλοιπους πολίτες».

Να απελευθερωθεί η παραλία
Και κάτι τελευταίο: Δεν είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του ΚΑΑΥ. Ασχέτως εάν αυτά από «Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας», σε καιρό πολέμου, όπως ξεκίνησαν, λειτουργούν σήμερα αποκλειστικά ως «Κέντρα Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών». Μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτα στο χώρο που βρίσκονται. Αρκεί στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας να απελευθερώσουν την παραλία. Θα μπορούν και τότε οι αξιωματικοί, οι απόστρατοι, οι οικογένειες και οι … οικιακοί βοηθοί, να κάνουν τα μπάνια τους στην παραλία, μαζί με τους άλλους πολίτες. Εκτός πια και αν το μαγιό της υπηρέτριας του απόστρατου στρατιωτικού, εμπίπτει στα θέματα «εθνικής άμυνας και ασφάλειας» που επικαλείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  

Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.