Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Συμπεράσματα από το ντιμπέιτ

Προβάδισμα υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έδωσε η τηλεοπτική μονομαχία των δύο αρχηγών, καθώς ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης έφτασε στο σημείο να χάσει την ψυχραιμία του, κατηγορώντας μάλιστα και την... ΕΡΤ μετά το τέλος του debate. 

Από την αρχή της τηλεμαχίας, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε σφιγμένος, με την έντασή του να κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. 
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του debate, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου, επαναλαμβάνοντας χαρακτηρισμούς όπως «ψευτράκος» και «πονηρούλης». Επίσης, δημιούργησε επεισόδιο για το ύψος που εμφανίζονταν οι δύο ηγέτες στις τηλεοπτικές οθόνες, κάνοντας... σύσταση προς την ΕΡΤ να μη δείχνει πιο ψηλό τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο κ. Μεϊμαράκης οδηγήθηκε σε συνεχείς επαναλήψεις φράσεων ή λέξεων –μιλώντας π.χ. συνεχώς για τη «μετάλλαξη» του κ. Τσίπρα– ενώ συχνά βρέθηκε σε θέση άμυνας, να απολογείται για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία και οι σύμμαχοί της σε Ελλάδα και Ευρώπη. 

Σε αρκετά θέματα, ο κ. Μεϊμάράκης απέφυγε να μιλήσει επί της ουσίας, καθώς προέβη μόνο σε καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Τσίπρα. Ένα σημαντικό μελανό σημείο, ήταν η αναφορά του σε «λαθρομετανάστες», αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, στο οποίο έδειξε το σκληρό πρόσωπο της Δεξιάς πολιτικής. 
Χαρακτηριστικός ήταν ο εκνευρισμός του κ. Μεϊμαράκη μετά το τέλος του debate. Καθώς αποχωρούσε από το Ραδιομέγαρο, προέβη σε επίθεση κατά της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τους λόγους. Σημειώνεται πως, την ίδια στιγμή, κύκλοι της Συγγρού υποστήριζαν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «επιβεβαίωσε την υπεροχή του» έναντι του κ. Τσίπρα. 
Αντίθετα, ο τέως πρωθυπουργός εμφανίστηκε απολογητικός αλλά πιο ουσιαστικός από τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ διατήρησε την ψυχραιμία του ακόμα και στις περιπτώσεις που ο κ. Μεϊμαράκης προέβη σε χαρακτηριστικούς – δείχνοντας, έτσι, πως ο τηλεοπτικός διάλογος αποτελεί ένα από τα πολιτικά προσόντα του κ. Τσίπρα. 
Μετά το τέλος του debate ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, ο ελληνικός λαός έβγαλε κάποια συμπεράσματα, μας δόθηκε η δυνατότητα και να ανταλλάξουμε θέσεις, απόψεις,να συγκρουστούμε κιόλας...».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.