Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκρίθηκε ο καθορισμός της Ζώνης Λιμένα Ν.Μηχανιώνας

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 198/17-9-2015, εγκρίθηκε ο καθορισμός των ορίων της Ζώνης Λιμένα της Νέας Μηχανιώνας.

Η θαλάσσια ζώνη ορίζεται σε απόσταση 500 μ. από τα όρια της χερσαίας ζώνης.
Σημειώνεται ότι όταν το θέμα είχε έρθει για τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή, επί διοικήσεως Αλεξανδρή, ο τότε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαυρομάτης και η σύμβουλος της παράταξής του, Παρθένα Παπαδοπούλου, είχαν μειοψηφίσει µε τις εξής παρατηρήσεις : α) πρέπει στη χερσαία ζώνη να ενταχθεί και η περιοχή του καρνάγιου η οποία είναι δηµόσια περιουσία , β) επίσης δεν πρέπει να συµπεριλαµβάνεται η περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό τµήµα του δρόµου της παραλιακής οδού και συγκεκριµένα το πρανές και ο κοινόχρηστος χώρος του καθώς και τα κτίσµατα που υπάρχουν στην οδό Ν.Βότση( ∆ΙΑΣ, αποθήκες , ταβέρνες και ψαράδικα).

Σύντομο ιστορικό
Το θέμα απασχολούσε το δήμο Θερμαϊκού εδώ και μία πενταετία, προκαλώντας μία διελκυστίνδα αποφάσεων και παρεμβάσεων υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών.
 Η διαδικασία καθορισμού χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης του Λιμένα Νέας Μηχανιώνας ξεκίνησε αρχικά από το Νομαρχιακό Λιμενικό Ταμείο με την αρ.16.4/26-11-2010 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, για τον καθορισμό τους επί τοπογραφικού διαγράμματος του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού Εμμ. Βουλκίδη για λογαριασμό της ΔΑΝΕΘ Α.Ε., η οποία στη συνέχεια διαβιβάσθηκε στους αρμόδιους προς γνωμοδότηση φορείς.
Επί της απόφασης αυτής λήφθηκαν απόψεις από τη διεύθυνση αλιείας του υπουργείου θαλάσσιων υποθέσεων, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που υποδείκνυαν διορθώσεις επί του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού της ζώνης λιμένα.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, μετά την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας, ο Δήμος Θερμαϊκού προχώρησε στην λήψη της με αρ. 222/2011 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμού των ορίων της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ν.Μηχανιώνας. Η απόφαση αυτή,  δεν διαβιβάσθηκε περαιτέρω στην αρμόδια προς έγκριση Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύσταση του Λιμενικού Γραφείου του Δήμου Θερμαϊκού.
Μετά από περαιτέρω αλληλογραφία με το Τμήμα Προσωπικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η ΔΤΥ με την τεχνική υποστήριξη της ΔΑΝΕΘ Α.Ε., επαναθεώρησε και βελτιστοποίησε το τοπογραφικό διάγραμμα καθορισμού των ορίων της χερσαίας ζώνης λιμένα Νέας Μηχανιώνας, και ακολούθησε η λήψη της νέας με αρ.389/2013 Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για τον εκ νέου καθορισμό της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Λιμένα Μηχανιώνας.
Το Φεβρουάριο του 2013, το τοπογραφικό διάγραμμα ενημερώθηκε εκ νέου με την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής και επανασυντάχθηκε, χωρίς όμως να επέλθει νεότερη μεταβολή στα προτεινόμενα όρια της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα.  Έτσι η διαδικασία ολοκληρώνεται σήμερα μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, μικρό δείγμα της γραφειοκρατίας και του αλαλούμ που επικρατεί.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.