Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΡΕΚ Καλαμαριάς: Το ΕΑΜ συνεχίζει να εμπνέει και να δίνει μαθήματα

Σε μήνυμά της από αφορμή την 74η επέτειο ίδρυσης του  ΕΑΜ, η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς τονίζει ότι η αντίσταση του λαού όπως συγκροτήθηκε μέσα από το ΕΑΜ συνεχίζει να εμπνέει και να μας δίνει μαθήματα και για τους αγώνες και τα μέτωπα που ανοίγονται σήμερα.

«Οι αξίες του αγώνα, της λαϊκής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτικής χειραφέτησης είναι σήμερα το ίδιο πολύτιμες όπως τότε» επισημαίνει η ΡΕΚΚ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

74 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ.
«….Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν την ελληνική μας την γενιά…»

Σαν σήμερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε στην κατεχόμενη Αθήνα το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΑΜ) που στα μαύρα χρόνια της τριπλής κατοχής 1941-1944 συσπείρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και οργάνωσε την αντίστασή του ενάντια στον ιταλικό φασισμό και το  γερμανικό ναζισμό.
Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ ήταν το ΚΚΕ , το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΚΕ), το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας και η Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ).
Σκοπός του ΕΑΜ ήταν σύμφωνα με την ιδρυτική του διακήρυξη
«…Η απελευθέρωση του Έθνους από τον ξένο ζυγό και η κατοχύρωση του δικαιώματος του Ελληνικού λαού , όπως αποφανθεί περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του , την εξασφάλιση κατά το δυνατόν συνεργασίας με τους άλλους λαούς οι οποίοι αγωνίζονται κατά των δυνάμεων του άξονα…»
Η δράση του ΕΑΜ κατά την διάρκεια της κατοχής απέτρεψε την πλήρη εξαθλίωση του λαού από την κατοχική πείνα εξαιτίας της δέσμευσης προμηθειών από τον κατοχικό στρατό.
Το ΕΑΜ εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απελευθέρωση της Χώρας τον Οκτώβριο του 1944.
Στελέχη του ΕΑΜ συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
Χιλιάδες μέλη και στελέχη των οργανώσεων αυτών έχασαν τη ζωή τους στη μάχη για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση και την επιβίωση του ελληνικού λαού από το φάσμα της πείνας.
Έργο του ΕΑΜ ήταν και η ψήφιση του Κώδικα Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, η ίδρυση λαϊκων δικαστηρίων, η χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες και η δημιουργία της πρώτης κυβέρνησης του βουνού , της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Το ΕΑΜ οργάνωσε  και καθοδήγησε  την πάλη του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μπολιάζοντας τη συλλογική μνήμη των κοινωνικών αγώνων με τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκε από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι – πλάι, κάτω από τις δοξασμένες σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη, που μετριούνταν σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες.
Το ΕΑΜ και ο στρατός του, ο δοξασμένος ΕΛΑΣ, έγραψαν ένα «νέο ’21». Ταυτόχρονα, ήταν η αφετηρία ενός μεγάλου κοινωνικού παραδείγματος όχι μόνο εθνικής απελευθέρωσης και πατριωτικού αγώνα, αλλά την ίδια στιγμή ένα φωτεινό παράδειγμα λαϊκής αυτενέργειας, μαζικής πολιτικής χειραφέτησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, που το επωμίσθηκαν χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας.
Είναι δεδομένο ότι η αντίσταση του λαού όπως συγκροτήθηκε μέσα από το ΕΑΜ συνεχίζει να εμπνέει και να μας δίνει μαθήματα και για τους αγώνες και τα μέτωπα που ανοίγονται σήμερα.
Οι αξίες του αγώνα, της λαϊκής συμμετοχής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πολιτικής χειραφέτησης είναι σήμερα το ίδιο πολύτιμες όπως τότε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.