Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Σκέψου να είχανε και την εξουσία....

του Απόστολου Λυκεσά
Κορυβαντιούσαν στα τηλεοπτικά δελτία των καναλιών για το «άνευρο, χλιαρό, αδιάφορο» ντιμπέιτ. Έπεφταν οι λέξεις και τα πλάνα σαν κομφετί στις απόκριες. Η διακομματική τους έφταιγε, τόσο προσπάθησαν οι δημοσιογράφοι τους… Είναι τόσο το ενδιαφέρον τους να αποβλακώσουν τον ελληνικό λαό που ξέχασαν τη δουλειά τους. Ότι πρέπει να λένε και καμιά είδηση.

Τέσσερις τέτοιες «σκάσανε» χθες αλλά εξαερώθηκαν. Διότι ο κόσμος γυρνούσε γύρω από ασώματες κεφαλές και το αιφνίδιο ενδιαφέρον τους για τους συμβασιούχους του καναλιού της Βουλής.

Πρώτη
Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων  για την υπόθεση "ξεπλύματος" μεγάλων χρηματικών ποσών, μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων και δανείων  παραπέμπεται ο επιχειρηματίας στον κατασκευαστικό χώρο Ιωάννης Καρούζος και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης. Το συμβούλιο εφετών θεωρεί ότι ο βασικός κατηγορούμενος και η πρώην σύζυγος του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, από το 2004 και για περίπου εννιά χρόνια, χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να νομιμοποιούν μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ τους καταλογίζεται μεγάλη φοροδιαφυγή.
Ελέχθη ότι «ξεπλύθηκαν» 10 δις ευρώ. Τα μισά να είναι αλήθεια σε πιάνει ανατριχίλα. Τρακόσια εκατομμύρια ήταν τα επισφαλή δάνεια και εντοπίστηκε ήδη φοροδιαφυγή 30 εκατομμύρια. Αυτά στα γρήγορα. Θυμίζουμε ακόμη ότι ο πρώην συνέταιρος του Καρούζου, Γιώργος Ζωγραφάκης, ο οποίος σήμερα είναι ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος 19 εταιρειών του Ομίλου Καρούζος, σε ενημερωτική επιστολή του προς τον ΣΔΟΕ ανέφερε ότι «O πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το Δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήμα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών, των οποίων τα υπουργεία προέβαιναν σε κρατικές προμήθειες (στρατιωτικοί εξοπλισμοί κλπ)». Κουμπάρος του ζεύγους Καρούζου Σκαφτούρου είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης που όταν είχε σκάσει η ιστορία είχε δηλώσει ότι καμιά εμπλοκή δεν έχει. Βγάλτε τώρα το όνομα Μεϊμαράκης και φανταστείτε στη θέση του το όνομα Τσίπρας. Και πέστε μου πόσες ώρες, πόσες μέρες θα ούρλιαζαν στα κανάλια, θα έδειχναν τις βίλες, τις φωτογραφίες με τις αγκαλιές. Κι όμως χθες δεν βγάλανε κιχ.

Δεύτερη
Πέντε μέρες πριν τις εκλογές ξεκινά η κύρια ανάκριση για την υπόθεση θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Οι διώξεις έχουν προσωποποιηθεί για την κατηγορία των επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος του Βαγγέλη, εφτά μαχαλόμαγκες δηλαδή θα πρέπει να δώσουν μερικές εξηγήσεις. Αν αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη μια άλλη ολοκληρώθηκε. Τρία άτομα κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σύντομα κάθονται στο εδώλιο. Ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ένας ακόμη καθηγητής-μέλος της διοίκησης του συμβουλίου των καθηγητών και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης, πρώτος σήμερα στο ψηφοδέλτιο Χανίων, κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος που διέπραξαν τα δύο μέλη της διοίκησης της σχολής. Κανένας δεν είναι ένοχος πριν την απόφαση του δικαστηρίου αλλά η υπόθεση είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα για εβδομάδες και δικαίως. Τι συνέβη λοιπόν χθες και εξανεμίστηκε το ενδιαφέρον των καναλιών που είχαν κατασκηνώσει έξω από τη σχολή την επίμαχη περίοδο; Υπήρχαν ονόματα και ονομασίες κομμάτων που καλό θα ήταν να μην ανακληθούν στην μνήμη; Φανταστείτε κάτι τέτοιο να γινόταν για κάποιον που θα είχε περάσει έξω από την Κουμουνδούρου και είχε χαιρετήσει τον καφετζή.

Τρίτη
Τέσσερις ολόκληρους μήνες ο πατέρας και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα πηγαινοέρχονται στο δικαστήριο, περιμένοντας να ακούσει το όνομά του να κληθεί να μιλήσει ενώπιον θεού και ανθρώπων για τον γιό του. Σκεφτείτε μια στιγμή, τέσσερις μήνες με όλες τις λέξεις και τον καημό μέσα τους. Δημοσιοποίησε λοιπόν μια επιστολή χθες. Τι λέει; «…Μετά από 4 μήνες που η οικογένειά μου και εγώ ξαναζούμε καθημερινά τη μοιραία νύχτα, αντικρίζοντας τα πρόσωπα όσων από τους δολοφόνους του Παύλου εμφανίζονται και τις προκλήσεις τους, περιμένουμε η ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τιμώντας την μνήμη του παιδιού μου αλλά και των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής. Οι προσβολές που τόσο καιρό υπομένουμε, τόσο εντός του δικαστηρίου από λεγόμενα και χειρονομίες, όσο και εκτός αυτού, με την ανοχή ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει καταλάβει το μέγεθος και την απαξία των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής, πρέπει να σταματήσουν. Και τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η κατάθεσή μου, παλεύουν με κάθε τρόπο να μην ακουστώ μέχρι τις εκλογές, την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι του παιδιού μου κυκλοφορούν ελεύθεροι, βεβηλώνοντας το μνημείο του στο Κερατσίνι, κάνοντας μοτοπορείες στον Πειραιά, τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό, πορείες μπροστά από το σπίτι μας, σκορπίζοντας τα μηνύματα μίσους ακόμα και στον δρόμο που χύθηκε το αίμα του παιδιού μου. Ο μοναδικός τρόπος για την απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης είναι η συνέχιση της δίκης αυτής, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες των δολοφόνων του γιου μου. Αυτή πρέπει να είναι η δικαιοσύνη, αποκομμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, και συνεπώς περιμένω τόσο εγώ όσο και η ελληνική κοινωνία ότι θα επιτραπεί, επί τέλους, να πω αυτά που δύο χρόνια από την δολοφονία του Παύλου, πρέπει να ακουστούν». Είχε και για ποιο κανάλι άραγε νόημα να ακουστούν τα λόγια αυτού του πατέρα; Δικαιούνταν τριάντα δευτερόλεπτα σε ένα δελτίο;

Τέταρτη
Χθες βράδυ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ συζητούνταν δύο θέματα. Ένα αφορούσε το Χρέος και ένα την Παλαιστίνη.
Πριν ένα χρόνο η Αργεντινή πρότεινε να γίνει μια επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο νομικό πλαίσιο για τα χρέη των χωρών. Η Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χτες ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει   ένα σύνολο «αρχών» , που θα αποτελέσουν τον πυρήνα του πολυμερούς νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών. Αν του χρόνου εγκριθεί, ένα τέτοιο πλαίσιο, θα είναι ο πρώτος διεθνής κανονισμός που θα διέπει τις πτωχεύσεις κρατών μελών, έως ότου επιλυθεί από τις ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών και των πιστωτών. Τι έκανε η χώρα μας; Απείχε χωρίς αιτιολογία. Μας ενδιαφέρει το θέμα; Αστείο και να ρωτάς.
Απείχε και σε άλλη ψηφοφορία χθες η Ελλάδα. Στο θέμα που αφορούσε την ανύψωση της σημαίας της Παλαιστίνης   στον ΟΗΕ  καθώς δεν έχει το καθεστώς μονίμου μέλους , αλλά κράτους - παρατηρητή. H  Γενική Συνέλευση ενέκρινε με 119 ψήφους  υπέρ,  και 8  κατά   το ψήφισμα που κατέθεσαν οι Παλαιστίνιοι  , εξαγριώνοντας το Ισραήλ .  Σαράντα πέντε κράτη απείχαν, μεταξύ αυτών η Γερμανία , η Μ Βρετανία , η Ολλανδία, και η  Αυστρία. Διχάστηκε η Ε.Ε., Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Μάλτα, Πολωνία τάχθηκαν υπέρ. Με υπηρεσιακή κυβέρνηση γίνανε αυτά.

Που να πάρουν ξανά την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.