Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ακτές Θερμαϊκού: Η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας τις αγνοεί και η διοίκηση Μαυρομάτη επικροτεί…

Ο Χάρτης του Verymacedonia: Δείχνει παντού τις παραλίες της Κεν . Μακεδονίας, εκτός από αυτές του Θερμαϊκού...
του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Την εξοργιστική ολιγωρία της διοίκησης Μαυρομάτη στο μέγα θέμα της τουριστικής προβολής της περιοχής του Θερμαϊκού, καταγγείλαμε στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με βάση στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, απουσιάζουν παντελώς από το διαφημιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανατρέχοντας κανείς στον επίσημο ιστότοπο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας http://www.verymacedonia.gr/, διαπιστώνει ότι για τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τις υπηρεσίες του, τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία σημαίνει μόνο οι παραλίες και οι άλλες ομορφιές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, ενώ λείπει και η παραμικρή αναφορά στις ακτές του Θερμαϊκού. Οι οποίες, καθώς βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αλλά αποτελούν και την αυλή της Θεσσαλονίκης, θα ήταν πιο εύκολα επισκέψιμες για τους τουρίστες και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ξενόγλωσσο αυτό ιστότοπο, που δημιουργήθηκε πολυδάπανα για να προβάλει, υποτίθεται, μέσω διαδικτύου τις ομορφιές και τις τουριστικές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, υπάρχει ξεχωριστή  πολυσέλιδη αναφορά στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Πιερίας, αλλά ούτε μία αράδα για τις ακτές του Θερμαϊκού. Ενώ απουσιάζει η παραμικρή αναφορά και στο κεφάλαιο που αφορά την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Όπου εκτός από τα ενδιαφέροντα που συγκεντρώνει η πόλη, οι επισκέπτες παροτρύνονται να κάνουν βόλτα στα στενά της Ρεντίνας, Wind Surf στη λίμνη Βόλβη, επίσκεψη στα χωριά του ποταμού Στρυμόνα και μία βουτιά στις παραλίες της Πιερίας «που είναι αμμώδεις με βότσαλο, στα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, που προσφέρονται για ηλιοθεραπεία». Αντιθέτως, οι πανέμορφες ακτές της Περαίας, του Ποταμού, των Νέων Επιβατών, της Αγίας Τριάδας, της παραλίας Επανομής κλπ, είναι εντελώς άγνωστες για τους υπεύθυνους τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Κι όμως, στο Verymacedonia, υπάρχει ονομαστική αναφορά σε 35 παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, με στοιχεία για την κάθε μία ξεχωριστά και είναι αυτές οι: Γρίτσα, Τορώνη, Νέα Πλάγια, Σάρτη, Μεταμόρφωση, Άγιος Νικόλαος, Πευκοχώρι, Στρατώνι, Πυργαδίκια, Πολύχρονο, Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Γερακινή, Ουρανούπολη, Λεπτοκαρυά, Φούρκα, Συκιά, Κορινός, Πύδνα, Άγιος Γιάννης, Ολυμπιάδα, Φλογητά, Καλλιθέα, Νικήτη, Ψακούδια, Παραλία Κατερίνης, Παντελεήμονας, Αμμουλιανή, Ιερισσός, Ποσείδι, Πολύχρονο, Βουρβουρού, Σκοτίνα, Καβουρότρυπες, Πυργαδίκια. Και οι ακτές του Θερμαϊκού; Μάλλον ισχύει εδώ το παλιό τραγούδι «σβήστε με απ’ το χάρτη, σβήστε με απ’ το χάρτη».
Αυτή την ανεπίτρεπτη παράλειψη, καταγγείλαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επισημαίνοντας ότι την τουριστική προβολή, περιμένουν οι επαγγελματίες της περιοχής μας, για να έρθουν επισκέπτες και τουρίστες, για να δουλέψουν τα μαγαζιά του δήμου Θερμαϊκού, για να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας και να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου. Ρωτώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή αν έκανε κάτι για να ασκήσει πίεση προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να σταματήσει να αγνοεί την περιοχή και τις τουριστικές δυνατότητες της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού.
Ποια ήταν η στάση της διοίκησης του Δήμου στην ερώτησή μας αυτή; Ο μεν δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, λαλίστατος σε άλλα θέματα, έκανε πως δεν άκουσε ίσως τα όσα καταγγείλαμε, ενώ ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού (ΤΕΘ ΑΕ), που ανέλαβε αυτός την αντιμετώπισή μας, αντί απάντησης στο συγκεκριμένο θέμα, άρχισε να λέει για το πόσο άριστες είναι οι σχέσεις του με την Περιφέρεια, για τις συχνές τηλεφωνικές επαφές που έχει μαζί της, για τα e-mail που ανταλλάσσουν και άλλα παρόμοια. Αλλά για το συγκεκριμένο ζήτημα, τσιμουδιά.
Το θέμα νομίζουμε ότι είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με ερασιτεχνισμό και προχειρότητα, όπως δυστυχώς γίνεται με τα περισσότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή. Η τουριστική προβολή της περιοχής, είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για όλους τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, πρωτίστως τους καταστηματάρχες τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και όλους τους άλλους επαγγελματίες της περιοχής. Που πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αξιώνοντας από τη διοίκηση του Δήμου να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ζήτημα της προσέλκυσης τουριστών στο Θερμαϊκό. Να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, αντί να χαϊδεύει τον κ. Τζιτζικώστα και να συνάπτει μαζί του συμφωνίες «Διαβαθμικής Συνεργασίας», που ζημιώνουν το Δήμο μας.
Είναι αυτό που λέγαμε προεκλογικά: Ότι χρειάζεται μία στιβαρή δημοτική αρχή, με τσαγανό και αποφασιστικότητα, που θα διεκδικεί τα δικαιώματα του Δήμου και των συνδημοτών μας, όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση, όποιος κι αν βρίσκεται στην Περιφέρεια και τις άλλες αρχές. Δυστυχώς, στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο Δημαρχείο η διοίκηση Μαυρομάτη, μάλλον «περί άλλων τυρβάζει»…


*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.