Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αποδίδεται στην κοινωνία το στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο όλης της νοτιοανατολικής Μεσογείου θα γίνει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τελετή παραχώρησης του στρατοπέδου από την πολιτεία στην τοπική κοινωνία, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Ένας πνεύμονας που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και για την Ελλάδα, θα δημιουργηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, έκτασης τριακοσίων τριάντα έξι στρεμμάτων που παραδόθηκε σήμερα στο λαό της δυτικής Θεσσαλονίκης, το λαό του Παύλου Μελά», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι στο ένα από τα κτίρια του στρατοπέδου θα δημιουργηθεί μουσείο αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης καθώς, όπως είπε, «πράγματι ακούγονται οι φωνές τους ακόμα σε αυτά τα κτίρια» και στο άλλο, ένα μόνιμο μουσείο για τη γενοκτονία του ποντιακού και του μικρασιατικού ελληνισμού. Πρότεινε, μάλιστα, συμβολικά, στην επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού οι κύριες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα να γίνονται στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.
Μιλώντας για το χώρο του στρατοπέδου επισήμανε ότι «αποτελεί χώρο μνήμης, χώρο δόξας, χώρο μαρτυρίου» και αναφερόμενος στην ιστορία του τόπου είπε: «Ξέρουμε ότι αυτό το στρατόπεδο στο οποίο για πρώτη φορά ο ελληνικός στρατός ήρθε το 1912, με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1914 αποτέλεσε στρατόπεδο φιλοξενίας των συμμαχικών δυνάμεων. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, το 1940 οι γερμανοί το μετέτρεψαν σε τόπο μαρτυρίου και θυσίας των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και το 1945 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις το πήραν πάλι στην κατοχή τους. Σήμερα μια και έξω παραδίδεται στο λαό κατόπιν των μεγάλων αγώνων που έκαναν οι επιτροπές πολιτών».
Για τη διαδικασία της παραχώρησης επισήμανε ότι οι βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης, και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, από την πρώτη στιγμή που ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο δώσανε ο καθένας ξεχωριστά τη δική του μάχη για την απόδοση του στρατοπέδου. Το ίδιο, όπως υπογράμμισε, έκαναν και όλοι οι πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ειδικά για τις ένοπλες δυνάμεις, σημείωσε ότι «τριακόσιες τριάντα έξι χιλιάδες τετρακόσια τετραγωνικά μέτρα παραδίδονται, επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν το πρόγραμμα της χρήσης των χώρων προς όφελος του προσωπικού. Θέλω να πω ότι αυτό το στρατόπεδο δεν παραδίδεται εν είδει ρουσφετιού ή αν θέλετε παραχώρησης εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το είχαν υποσχεθεί στο παρελθόν, αλλά ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για το ότι, σαν αντάλλαγμα και αναγνώριση των Ενόπλων Δυνάμεων, παραχωρούνται από τον δήμο 83 διαμερίσματα που θα φιλοξενήσουν οικογένειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία». Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στη διαμόρφωση του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.