Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης ακτών σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Τεράστιο πρόβλημα για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της δυτικής Χαλκιδικής, προκαλεί η διάβρωση των ακτών και η Κεντρική Μακεδονία, είναι ως προς τον κίνδυνο αυτό, η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα. Το πρόβλημα οφείλεται στη σταδιακή εισχώρηση της θάλασσας στη στεριά ενώ το φαινόμενο έχει αποτυπωθεί στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Περιφέρεια.

Η διάβρωση των ακτών, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες και μπορεί να καταστρέψει παράκτια οικοσυστήματα, κατοικίες και υποδομές, απειλώντας την ασφάλεια του πληθυσμού και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως του τουρισμού και της γεωργίας.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος παρουσίασε πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της ανάπτυξης ενός συστήματος Παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια για την πρόληψη και διαχείριση του κινδύνου της διάβρωσης των ακτών.
«Ένα από τα αίτια της διάβρωσης των ακτών είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή, καθώς και ανθρωπογενή αίτια (π.χ. κατασκευή φραγμάτων ποταμών, μεγάλων έργων υποδομής, οικιστική ανάπτυξη, καταστροφή των δασών). Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των αλλαγών στις βροχοπτώσεις και της αύξησης της συχνότητας και σφοδρότητας ακραίων καιρικών φαινομένων αναμένεται επιδείνωση του προβλήματος» είπε ο κ. Γιουτίκας.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι κρίνεται σκόπιμη η ανάληψη πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος Παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρόληψη και διαχείριση του κινδύνου της διάβρωσης των ακτών της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός κόμβου συλλογής και διάχυσης εξειδικευμένων δεδομένων και υπηρεσιών παρατήρησης γης. Το σύστημα αυτό, που θα χειρίζονται υπάλληλοι της Περιφέρειας μετά την απαραίτητη κατάρτισή τους, έχει στόχο την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας για τον εντοπισμό των ζωνών υψηλού κινδύνου διάβρωσης, την προώθηση των πλέον κατάλληλων μεθόδων προστασίας και την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών διαχείρισης και ανάπτυξης της παράκτιας ζώνης της περιφέρειας. Τα δεδομένα του συστήματος θα προέρχονται από μηχάνημα που θα τοποθετηθεί στο πεδίο, αλλά και από δορυφορικά δεδομένα, ενώ θα αναπτυχθεί και γεωγραφική βάση δεδομένων όπου θα γίνεται η σχετική επεξεργασία.
Υπενθυμίζεται ότι η διάβρωση των ακτών, πλήττει ιδιαίτερα όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο του δήμου Θερμαϊκού.
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Βασίλης Γάκης, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» διατύπωσε ερωτήματα για τα έργα που θα γίνουν και την ενδεχόμενη συμμετοχή άλλων φορέων στο σύστημα. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», διερωτήθηκε αν το παρατηρητήριο θα μπορεί να σταματήσει δραστηριότητες όπως η εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική που, όπως είπε, έχει επηρεάσει και τις ακτές, ή η δημιουργία συγκροτήματος για την εξυπηρέτηση των λουομένων σε τμήμα του αιγιαλού μπροστά σε ξενοδοχείο. «Παρών» στο θέμα ψήφισε η παράταξη της «Ελληνικής Αυγής», ενώ ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω», έκανε λόγο για καλές προθέσεις, όμως σημείωσε ότι πρέπει η προσοχή να εστιαστεί στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Για ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που χρησιμοποιεί ως πεδία επένδυσης τις συνέπειες που δημιουργούνται στο περιβάλλον από την ανάπτυξη, μίλησε ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Η Νιόβη Παυλίδου, από τους «Πολίτες Μπροστά», ανέφερε ότι δεν διαπίστωσε να υπάρχει κάποια πειστική μελέτη σκοπιμότητας του έργου και ο Θανάσης Αγαπητός, από την «Ανταρσία», είπε ότι τα προγράμματα αυτά απαντούν στο τι εξυπηρετεί το κεφάλαιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.