Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

"Μάχη" στο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης για την εκλογή Προέδρου

Γυναικεία υπόθεση αποδείχτηκαν οι εκλογές για το προεδρείο στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με την Καλυψώ Γούλα από την παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη να εκλέγεται πρόεδρος, τη Σωσώ Αδαμίδου- Γκιουλέκα από την παράταξη «Εντάξει» με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη να αναλαμβάνει αντιπρόεδρος και τη Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», να εκλέγεται γραμματέας.

Η Καλυψώ Γούλα, μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, εκλέχτηκε νέα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου με 30 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρχαν δώδεκα λευκά ψηφοδέλτια και πέντε άκυρα.
«Είναι μεγάλη πρόκληση μετά από μια λαμπρότατη θητεία του συναδέλφου κ. Αβραμόπουλου που διαφοροποίησε την εικόνα για το πώς γίνονται οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είναι γυναικοκρατούμενο το συμβούλιο, πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα καινούριο πόστο για μένα, με μεγαλύτερη βαρύτητα και θα συνεχίσουμε τη δημοκρατική διαδικασία», υποστήριξε στις πρώτες της δηλώσεις η κ. Γούλα.
Η Σωσώ Αδαμίδου- Γκιουλέκα από την παράταξη των «Εντάξει» εκλέχτηκε αντιπρόεδρος, στη θέση του μέχρι σήμερα Δημήτρη Κούβελα. Έλαβε 27 έγκυρα ψηφοδέλτια, 16 λευκά και τρία άκυρα. Μετά την εκλογή της ευχαρίστησε τους συμβούλους που την τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και υποστήριξε πως θα επιδιώξει να σταθεί αντάξια του προκατόχου της.  
Για την εκλογή της Ρίας Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία έλαβε τελικά 31 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρχαν εφτά λευκά και οκτώ άκυρα. Η κ. Καλφακάκου ανέφερε πως η μη εκλογή της από την πρώτη ψηφοφορία «οφείλεται σε πολιτικούς και όχι προσωπικούς λόγους».
Αλλαγές και από τους «Εντάξει»
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι δημαιρεσίες για την εκλογή του προεδρείου ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης αποφάσισε να προχωρήσει και η δική του παράταξη σε αλλαγές και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε για την εκλογή του αντιπροέδρου τη Σωσώ Αδαμίδου- Γκιουλέκα στη θέση του έως τώρα Δημήτρη Κούβελα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση Αβραμόπουλου
Ιδιαίτερα αιχμηρή, ήταν η δήλωση του απερχόμενου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλου που τονίζει:
«Ευχαριστώ για την καλή συνεργασία τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Πολιτικών Οργάνων, στο Τμήμα Δημοτικού Συμβουλίου και στο γραφείο μου. Ευχαριστώ και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου με τους οποίους συνεργάστηκα με άψογο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια.
Κυρίως ευχαριστώ τους συμπολίτες μας οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο και με την εμπιστοσύνη τους. Τους ευχαριστώ για την επαφή και την επικοινωνία. Η σχέση μου μαζί τους θα παραμείνει άρρηκτη.
Στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η πόλη έχει ανάγκη από συνθέσεις και όχι από συγκρούσεις. Γι αυτό και συνειδητά προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσω με πνεύμα σύγκλισης.
Να δημιουργώ ένα συναινετικό περιβάλλον στο δημοτικό συμβούλιο και να διαφυλάττω την ενότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής -γιατί αυτό όφειλα να κάνω.
Στήριξα όσες επιλογές θεωρούσα ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, στη βελτίωση  της ζωής των πολιτών και στην ανάδειξη της νέας ταυτότητας της πόλης.
Όμως, από απόλυτο σεβασμό στην προσπάθεια που είχαμε αναλάβει και η οποία οδήγησε δύο φορές στην εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στη θέση του δημάρχου, επέλεξα, επίσης, να διατυπώνω με ευθύτητα την κριτική μου θέση και τις αντιρρήσεις μου για επιλογές ή παραλείψεις της δημοτικής αρχής.
Ιδιαιτέρως όταν αυτές ερχόταν σε αντίθεση με όσα είχαμε διακηρύξει ή ακύρωναν την προσδοκία που είχαμε δημιουργήσει στους Θεσσαλονικείς.
Θυμίζω ενδεικτικά την υπόθεση του ακινήτου Αλλατίνη και τη ευθεία ανάμειξη σε αυτήν παραγόντων της διοίκησης του δήμου, τις υποθέσεις των διαγωνισμών της καθαριότητας οι οποίες ελέγχονται σήμερα από τη δικαιοσύνη, τις κριτικές μου παρεμβάσεις για την άσκηση σοβαρής και αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής καθώς και για  τα ζητήματα της προστασίας του δημόσιου χώρο και, βεβαίως, τον έλεγχο των πράξεων του επικεφαλής, όταν αυτές βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον προγραμματικό λόγο της παράταξής μας και την πολιτική της φυσιογνωμία.
Αυτό είναι κάτι που φυσικά θα συνεχίσω να κάνω και στα χρόνια που ακολουθούν.
Ο δήμαρχος αποφάσισε να μην με προτείνει για πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου εκ νέου και επέλεξε πιο αρεστές σε αυτόν λύσεις.
Αυτό είναι προφανώς βολικό για τα σχέδια και τις επιδιώξεις του.
Δικαίωμά του και επ’ αυτού κρίνεται.

Δεν αποδέχτηκα τη θέση αντιδημάρχου που μου πρότεινε. Η συμμετοχή μου στα κοινά δεν καθορίζεται από θέσεις ή από αξιώματα, ιδιαιτέρως όταν αυτά απαιτούν την αφωνία και την εγκατάλειψη των ιδεών μου. Παναγιώτης Αβραμόπουλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.