Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τι λέει ο Άνθιμος για εκκλησιαστική περιουσία, Τσίπρα και Τραμπ

Για όλους και για όλα, μιλάει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα KARFITSA: Για την πολιτική κίνηση που φέρεται να δημιουργούν συγκεκριμένοι Ιεράρχες, για τον Αλέξη Τσίπρα, τους πολιτικούς, τον Μπουτάρη, την Κατερίνα Νοτοπούλου και αποκαλύπτει πως φοβάται για την σωματική του ακεραιότητα.

Συζητώντας με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη ο ιεράρχης της Θεσσαλονίκης μιλά για το έργο της Εκκλησίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας» αναφέρει. Και συμπληρώνει: «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Εμείς καθημερινά σε συνεργασία με τις ενορίες μας πραγματοποιούμε καθημερινά περίπου είκοσι συσσίτια. Προχτές δώσαμε σε ένα ναό 105 μερίδες φαγητού μόνο το μεσημέρι. Κατά καιρούς εμφανίζονται μεμονωμένοι συμπολίτες μας που τους γνωρίζουμε και τους βοηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε μέσω των γραφείων φιλόπτωχου ταμείου. Αλλά δεν έχουμε τακτικά έσοδα κάθε μήνα».
Μιλά επίσης για τον μεγάλο του στόχο, τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος από την Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης. «Τα βγάζουμε πέρα δύσκολα» «Πως τα βγάζει πέρα λοιπόν η Εκκλησία; Δύσκολα;» τον ρωτώ. «Δύσκολα! Υπάρχουν περιπτώσεις που αναγκαζόμαστε να πούμε σε συμπολίτες μας ότι μπορούμε μόνο τόσο να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε κάποια μηχανή που να κόβει χρήματα. Ούτε κανένα ταμείο που να εισπράττει έσοδα. Με διάφορους τρόπους εξυπηρετούμε τους ανήμπορους συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει κάποια συστηματοποιημένη διαδικασία που δουλεύει μηχανικά. Πράττουμε ανάλογα με τις ανάγκες» απαντά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε δυο οικοτροφεία που διαθέτει η Μητρόπολη. Βρίσκονται στο κέντρο – το ένα έχει χωρητικότητα 24 ατομικών δωματίων και το άλλο 52 θέσεις- και προορίζονται για φοιτητές Θεολογίας. «Μένουν εδώ εντελώς δωρεάν μέχρι να λάβουν το πτυχίο τους. Όταν δεν μένουν σε αυτά φοιτητές Θεολογίας, τότε φιλοξενούμε φοιτητές άλλων τομέων» αναφέρει.

Για την περιουσία της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην περιουσία της Εκκλησίας –για την οποία διαχρονικά έχει γίνει μεγάλη συζήτηση-, τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας και τη μισθοδοσία των περίπου δέκα χιλιάδων ιεραρχών που υπάρχουν στην Ελλάδα και την οποία έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο. «Στην Θεσσαλονίκη η περιουσία της Μητρόπολης είναι μηδέν. Η περιουσία της Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα πράγματι είναι μεγάλη αλλά παραμένει αναξιοποίητη» υπογραμμίζει ο κκ. Άνθιμος. «Η Εκκλησία στη Θεσσαλονίκη έχει περίπου 22 ακίνητα. Πρόκειται για ακίνητα που αξιοποιούνται, μερικά είναι άδεια βέβαια» υποστηρίζει.
 Τι απαντά όμως σε όσους ισχυρίζονται πως η Εκκλησία πρέπει να βάλει πλάτη και να διαθέσει την περιουσία της υπέρ του κράτους; «Το κράτος δεν έχει αποδείξει την ικανότητά του να αξιοποιήσει τη δική του περιουσία. Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος να πάρουν την περιουσία της Εκκλησίας. Ας αξιοποιήσει πρώτα το κράτος την δική του περιουσία, να δούμε μάλιστα πως θα την αξιοποιήσει και μετά να συνεργαστούμε. Ακούμε κατά περιόδους να κοπεί η μισθοδοσία του κλήρου. Αν την κόψουμε τότε οι ιερείς θα πεθάνουν γιατί δεν έχουν δική τους περιουσία. Δεν είναι προτάσεις αυτές. Απλά επιφωνήματα εντυπωσιασμού» λέει. Και συμπληρώνει: «Η μεγάλη περιουσία αφαιρέθηκε από την Εκκλησία πριν δεκαετίες». Απαντά μάλιστα σε όσους ζητούν να σταματήσει η μισθοδοσία του κλήρου από το δημόσιο: «Τα κίνητρά όσων το ζητούν δεν είναι οικονομικά. Θέλουν να αφανίσουν τον κλήρο για να υπάρχει μόνο ο κρατισμός». «Ποιος είναι ο μισθός των κληρικών» τον ρωτάμε. «Είναι περί που ίσος με τον μισθό που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί» αναφέρει ο κ. Άνθιμος και συμπληρώνει: «αν κόψουν σε εμάς τον μισθό να κόψουν και από αλλού. Αν θέλουν να μας κόψουν τον μισθό ας μας επιστρέψουν όλη την περιουσία και δεν θέλουμε μισθό γιατί θα την αξιοποιήσουν ξένες εταιρίες».

«Λείπει ένας Καποδίστριας»
Για τον ίδιο ο αξιολογότερος Έλληνας από το 1821 μέχρι σήμερα είναι ο Καποδίστριας. «Μακάρι να είχαμε πολλούς Καποδίστριες στη Βουλή. Λείπει πράγματι ένας Καποδίστριας από την σημερινή Ελλάδα. Ήταν ένας άνθρωπος που ενώ ήταν Κυβερνήτης της Ελλάδας κατέληξε σε ένα ισόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σύνταγμα που χρησιμοποιεί η Ελβετία σήμερα είναι γραμμένο από τον Καποδίστρια» σχολιάζει.

Για τον Τσίπρα
Η συζήτηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης «πηγαίνει» στις πολιτικές εξελίξεις.
Για την δημιουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη αναφέρει πως «πρόκειται για κάτι δοκιμαστικό. Ήθελε να δώσει κάτι στην Θεσσαλονίκη και το ίδρυσε. Άλλωστε που θα πήγαινε εάν ήθελε να κάνει μια συνάντηση με κάποιον; Δεν το βλέπω αρνητικά. Την κ. Νοτοπούλου δεν πρόλαβα να την γνωρίσω». Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι τον άφησε ικανοποιημένο στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του. «Ο κ. Τσίπρας βασανίζεται πάρα πολύ. Τα θέματα που έχει να διαχειριστεί είναι πολύ δύσκολα και αυτή είναι η πρώτη του εμπειρία. Έχει επίσης σκληρή αντιπολίτευση και δίπλα του δεν έχει ανθρώπους που είναι της ίδιας πολιτικής τακτικής.
Όταν ο πρωθυπουργός μετεκλογικά πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο ρώτησα εάν μπορώ να πάω να τον ακούσω. Τελικά πήγα. Όταν με είδε ο Πρωθυπουργός είπε “Οποία Έκπληξη”. Με ευχαρίστησε που πήγα εκεί. Σε εκείνη την παρουσία του με ανέφερε δυο φορές στην ομιλία του. Όταν ήρθε ξανά στην Θεσσαλονίκη πάλι ήμουν εκεί στην ομιλία του. Με ρώτησε τότε πόσους υπουργούς και πρωθυπουργούς έχω ορκίσει ως Μητροπολίτης. Η παρουσία μου εκείνη ενόχλησε κάποιους αλλά ο επίσκοπος άλλωστε είναι για όλους» λέει. «Του χρεώνουν όμως ότι άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα έκανε» αναφέρουμε. «Αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς μας» απαντά ο κ. Άνθιμος.

«Όχι» σε πολιτική κίνηση ιεραρχών
Για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης οι ιεράρχες δεν πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική. «Η πολιτική έχει διασπάσεις, ενώ η Εκκλησία ενότητα. Δεν βλέπω καθόλου θετικά μια πολιτική κίνηση από ιερείς» σχολιάζει αναφερόμενος σε συγκεκριμένους κληρικούς που ακούγεται πως σκέπτονται να πολιτευτούν. Μάλιστα για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος αποκάλυψε πως ψήφισε τον Πάνο Καμμένο στις εκλογές αναφέρει: «Κακώς το έκανε. Η ψήφος είναι μυστική. Ο Πειραιώς παλιά ήταν μαθητής μου. Από την ώρα που έγινε Μητροπολίτης όμως έφτασε σε σημείο υπερβολής. Δεν μπορεί κάποιος να είναι απόλυτος. Αν είσαι επίσκοπος, δηλαδή πρόσωπο που υποβοηθείς την ενότητα και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος δεν μπορείς να είσαι απόλυτος. Έχει ικανότητες αλλά πρέπει να ξέρει να κρατεί τα όρια». Αποκαλύπτει ότι στις εκλογικές διαδικασίες ψηφίζει, όπως έπραξε και στο δημοψήφισμα. Δηλώνει αντίθετος στην διενέργεια νέου δημοψηφίσματος. «Είμαστε ένα μικρό κράτος. Επειδή έχουμε και αδυναμίες θεωρώ ότι η θέση μας είναι κοντά στους Ευρωπαίους και την Ευρώπη» υποστηρίζει.

«Απροσδιόριστος» ο Τραμπ

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν φοβάται να πει δημόσια την άποψή του για ζητήματα της επικαιρότητας. Χαρακτηρίζει «απροσδιόριστη» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τον οποίο σε πολλά σημεία διαφωνεί… «καλόψυχο». «Η σχέση μας είναι πολύ καλή. Ξεκινήσαμε άσχημα αλλά ο κύριος δήμαρχος για μένα είναι ένας άνθρωπος καλόψυχος. Κι εγώ τον προσέχω κι εκείνος με προσέχει» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.