Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Καταγγελίες της «Λαϊκής Επιτροπής» κατά του δημάρχου Θερμαϊκού

Την κατηγορία ότι «η δημοτική αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο, έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε πλασιέ ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων», από αφορμή τη μεθόδευση για το ΚΑΠΠΑ 2000, διατύπωσε η Λαϊκή Επιτροπή Θερμαϊκού, σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποίησε με άλλους φορείς της περιοχής την περασμένη Παρασκευή και όπου μεταξύ των άλλων συζητήθηκε και η «εισβολή επιχειρηματιών στα σχολεία με το πρόσχημα της «ανακύκλωσης τηγανέλαιων».

Όπως αναφέρεται διεξοδικά σε δελτίο τύπου της επιτροπής:
«Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία διευρυμένη σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού. Στη σύσκεψη πήραν μέρος αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας-Θερμαϊκού, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων όλων των κλάδων. Επίσης παρέστησαν εργαζόμενοι από το Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδης, καθώς και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής μας. Τους παριστάμενους στη σύσκεψη απασχόλησαν τρία θέματα:
α) Η έκφραση αλληλεγγύης και ο συντονισμός ενεργειών με τους εργαζόμενους του Καρυπίδη
β) Η εισβολή επιχειρηματιών στα σχολεία, αυτή τη φορά με το πρόσχημα της «ανακύκλωσης των τηγανέλαιων» και
γ) Η υπόθεση ΚΑΠΠΑ2000-Τσαΐρια και η μεθόδευση εκχώρησής τους σε ιδιώτες.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του Καρυπίδη
Οι εργαζόμενοι του Καρυπίδη, ενημέρωσαν αρχικά για την πορεία του αγώνα τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι που παίζονται σε βάρος τους από τους επίδοξους «επενδυτές». Τόνισαν ότι, παρά τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάδελφοί τους, καθώς ο αγώνας τους έχει πια φτάσει στο δεκαοκτάμηνο, δεν κάνουν πίσω από τα αιτήματά τους, δεν σταματούν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και απαιτώντας, σε περίπτωση που τα καταστήματα ανοίξουν να συνεχίσουν να εργάζονται με όλα τα δικαιώματά τους.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση στον δήμο, και να αναπτυχθεί ένα πολύπλευρο κίνημα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις στο πλευρό των εργαζομένων και να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να συμπαρασταθούν έμπρακτα και δυναμικά σε περίπτωση που ζητηθεί η παρουσία τους.

Για τα την ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων (τηγανέλαια) στα σχολεία
Έγινε ενημέρωση σχετικά με την νέα απόπειρα της δημοτικής αρχής να παραδώσει όλους τους χώρους που εντάσσονται στην αρμοδιότητά της στους ιδιώτες. Υπήρξε συμφωνία από όλους όσους τοποθετήθηκαν, στο ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό από κάθε άποψη και για τον πρόσθετο λόγο ότι γίνεται προσπάθεια να εμπλακούν σε αυτή την ιστορία οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά, ο κατ’ εξοχήν ευαισθητοποιημένος χώρος.
Στη συζήτηση φάνηκε ότι, ενώ όλοι συμφωνούν για τη σημασία της ανακύκλωσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι με το πρόσχημα αυτό επιχειρείται η άλωση ευαίσθητών χώρων από ιδιώτες επιχειρηματίες που αντικειμενικά έχουν σαν κύριο μέλημα το επιχειρηματικό κέρδος. Αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσει η λαϊκή επιτροπή σε δράσεις ενημέρωσης των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών αρχικά και γενικά να εκφράσει με κλιμακούμενες δράσεις την αντίθεση των δημοτών σε τέτοιες απαράδεκτες τακτικές.

Για τις εξελίξεις σχετικά με το κέντρο ΚΑΠΠΑ2000 και την περιοχή Τσαΐρια
Στους παριστάμενους έγινε εκτενής ενημέρωση για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής με την σύμπραξη της μείζονος αντιπολίτευσης, να παραχωρηθεί έναντι μισθώματος σε ιδιώτες αυτό το πολύπλευρά χρήσιμο κομμάτι για το λαό του Θερμαϊκού και όχι μόνο. Στη συζήτηση έγινε φανερό ότι πρώτον, η δημοτική αρχή, με επικεφαλής το δήμαρχο, έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια σε πλασιέ ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων που κρύβεται ουσιαστικά πίσω από προσχήματα ότι «δεν υπάρχουν χρήματα» ή ότι «δεν υπάρχει προσωπικό». Δεύτερο, ότι όταν μιλάμε για το ΚΑΠΠΑ2000 πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στα σχέδια εκχώρησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία, του συνόλου του παραλιακού μετώπου των ανατολικών ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου, από το αεροδρόμιο μέχρι και τις ακτές της Χαλκιδικής. Και τρίτο ότι
Κοινή εκτίμηση των παρισταμένων ήταν ότι το ζήτημα αφορά καίρια τους δημότες του Θερμαϊκού, ειδικά τη νεολαία που πάσχει από χώρους άθλησης και – ακόμα πιο σημαντικό – από τους  συνδημότες μας ΑΜΕΑ, καθώς σε τελευταία ανάλυση, οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν γι΄ αυτούς.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η Λαϊκή επιτροπή να αναλάβει δράσεις, αρχικά για την ενημέρωση των συνδημοτών, αλλά και ευρύτερα στους όμορους δήμους και στο νομό Θεσσαλονίκης. Στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις που θα εκφράζουν τη λαϊκή αντίθεση σε αυτές τις μεθοδεύσεις τους, και θα έχουν σαν στόχο την κλιμάκωση της πίεσης για την οριστική ματαίωση των σχεδίων τους.

Κατά το κλείσιμο, αποφασίστηκε να εκδοθούν ανακοινώσεις για κάθε θέμα οι οποίες θα δοθούν στα μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά και θα μοιραστούν στους κατοίκους του Δήμου μας για την ενημέρωσή του.
Τέλος αποφασίστηκε ειδικά για το θέμα των εργαζομένων του Καρυπίδη, να ξεκινήσει καμπάνια αλληλεγγύης, καθώς αρκετοί από αυτούς ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβίωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.