Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Πρόταση της "Συμπολιτείας" για σύστημα ατομικών κάδων καθαριότητας

Πρόταση για την εφαρμογή από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού ενός συστήματος ατομικών-οικογενειακών κάδων, για την καλύτερη περισυλλογή των απορριμμάτων και την μεγαλύτερη καθαριότητα σε όλη την έκταση του Δήμου, κατέθεσε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, η εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», τοπική σύμβουλος Τούλα Πορίδου.

Η εισήγηση- πρόταση που υπέβαλε η κ. Πορίδου, ζητώντας να τεθεί  υπ΄όψιν των υπευθύνων της Δημοτικής Αρχής, έγινε με αφορμή την έντονη συζήτηση και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων το τελευταίο διάστημα, για το θέμα των σκουπιδιών, αλλά και τη σημερινή συζήτηση  στο Δημοτικό συμβούλιο   εισήγησης περί διενέργειας διαγωνισμού προμήθειας κάδων.
Η πρόταση κατατέθηκε στη λογική της προοδευτικής (μελλοντικές ανάγκες) αντιμετώπισης του  σημαντικού προβλήματος της καθαριότητας και αποφυγής των «μπαλωμάτων» και συνοψίζεται ως εξής:
  1. Προώθηση – καμπάνια της  ωφελιμότητας της χρήσης ατομικών – οικογενειακών κάδων. Συμβάλει  στην κουλτούρα συμμετοχής του πολίτη , βοηθά τους υπαλλήλους καθαριότητας , μηδενίζει το φαινόμενο με τις «αδέσποτες» σακούλες έξω απ τις αυλές των νοικοκυριών , που συνήθως δέχονται επίθεση από ...άλλα αδέσποτα  και  αποφεύγεται η υπερσυγκέντρωση  στους μεγάλους κάδους  που συνήθως ξεχειλίζουν και αποτελούν  πέραν του αντιαισθητικού θεάματος , εν δυνάμει εστίες μόλυνσης. Γίνονται μελέτες  για εφαρμογή, από πολλούς δήμους της χώρας και μάλιστα σε συνδυασμό  χρήσης και ατομικών κάδων ανακύκλωσης.
  2. Αντικατάσταση των πολλών κατεστραμμένων  και τοποθέτηση περισσότερων κάδων ανακύκλωσης  με παράλληλη καμπάνια της ωφέλειας της , (σε συσχετισμό και με τον ατομικό κάδο ανακύκλωσης όπως αναφέρεται παραπάνω και κομποστοποίησης). Αφορά στη διαλογή στη πηγή , στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για μείωση του όγκου των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται στους  ΧΥΤΑ  και προφανώς βοηθά σε μείωση του κόστους στην αποκομιδή τους.
  3. Απομάκρυνση επίγειων κάδων από πλατείες  και δημόσια κτήρια με επαναλειτουργία των υπόγειων εκεί που υπάρχουν ( κεντρική πλατεία Μηχανιώνας) και άμεση τοποθέτηση νέων (π.χ. πρώην δημαρχείο Μηχανιώνας) και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο,  όπως κοντά σε σχολεία , καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος).
  4. Τοποθέτηση περισσότερων καλαθιών (ΕΠΙΣΤΥΛΟΙ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΔΕΚΤΕΣ) στους  πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, κεντρικούς δρόμους ,σε χώρους περιπάτου ή άθλησης  και έξω από σχολεία ή άλλα δημόσια κτήρια  και αντικατάσταση των κατεστραμμένων  που τείνουν να γίνουν επικίνδυνοι (οι περισσότεροι πεσμένοι και σκουριασμένοι).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
         Να καταρτιστεί, να ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και να τηρηθεί  απαρέγκλιτα, ΣΤΑΘΕΡΟ εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής ανά οικοδομικά τετράγωνα- γειτονιές. Αποτελεί πάγιο αίτημα και απαίτηση της πλειοψηφίας των κατοίκων, που ενδιαφέρονται  για την συνολικά αξιοπρεπή εικόνα του δήμου και όχι μόνο των κεντρικών σημείων.

         Περισσότερη «φροντίδα» απ τους υπεύθυνους,  για καθαρισμούς σε σημεία που δεν είναι άμεσα ορατά, αλλά δυνητικά αποτελούν εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος (πλαστικά κλπ που καταλήγουν στη θάλασσα ή και αφορμή για πυρκαγιές-βλέπε βράχια Μηχανιώνας.....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.