Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ από σήμερα ο Μπενίνι


Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι, πρόκειται να αναγορευτεί σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στις 7 μμ, επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο ηθοποιός, τον οποίο ο διάσημος σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έχει χαρακτηρίσει ως «ιδιοφυΐα»,  θα τιμηθεί για την εξαιρετική καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό. 
Ο τιμώμενος θα δώσει και ομιλία με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης». Η αγάπη του εξάλλου για την Θεία Κωμωδία και τον Δάντη «γέννησε» το «Tutto Dante», ένα θεατρικό-ποιητικό θέαμα, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 2006 στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας. Έκτοτε ο Μπενίνι δίνει ομιλίες συχνά γύρω από αυτό το θέμα.
Ο Ρομπέρτο Ρεμίτζιο Μπενίνι γεννήθηκε στην επαρχία του Αρέτσο, στις 27 Οκτωβρίου 1952. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ο Ρομπέρτο ήταν το μικρότερο παιδί τους, μετά από τις αδελφές του Μπρούνα, Αλμπερτίνα και Άννα. 
Από το 1958 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Πράτο, στην περιοχή Vergaio, όπου ζει μέχρι τώρα η οικογένειά του. 
Μολονότι σπούδασε λογιστής, κεφάτος και διαχυτικός όπως ήταν από νεαρή ηλικία, είχε ένα πραγματικό πάθος με το θέαμα. Έτσι, σε ηλικία 20 ετών έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο, γρήγορα έφτασε στην τηλεόραση και το 1977 έκανε την εμφάνισή του στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «Berlinguer ti voglio bene», του Τζουζέπε Μπερτολούτσι.
Πρωταγωνίστησε έκτοτε σε δεκάδες ταινίες, όμως το συγκινητικό φιλμ «Η ζωή είναι ωραία» (1997) του χάρισε και τρία βραβεία Όσκαρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.