Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ένα τσουνάμι στον Θερμαϊκό κόλπο πριν 26 αιώνες


Η αρχαία Ποτίδαια στη Χαλκιδική θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Περσών, αν ένα τεράστιο τσουνάμι στον Θερμαϊκό κόλπο δεν σάρωνε τα στρατεύματα του σατράπη Αρτάβαζου. Αυτό υποστηρίζουν, μετά από μελέτες Γερμανοί ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

«Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος περιέγραψε την παράξενη υποχώρηση της παλίρροιας και τα τεράστια κύματα στην Ποτίδαια, καθιστώντας τη μαρτυρία του την πρώτη περιγραφή ενός ιστορικού τσουνάμι» αναφέρει η ομάδα του Κλάους Ράιχερτερ στο Πανεπιστήμιο του Άαρχαους.
Η αρχαία Ποτίδαια βρισκόταν στη θέση της σημερινής Νέας Ποτίδαιας στις ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού, λίγο βόρεια της χερσονήσου Κασσάνδρας, η οποία ονομαζόταν τότε Παλλήνη.
Το 479 π.Χ πολιορκήθηκε χωρίς να ηττηθεί από τη μεγάλη στρατιά του Αρτάβαζου, σατράπη της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι η πόλη σώθηκε από τσουνάμι, η ομάδα του Δρ Ράιχερτερ πραγματοποίησε δειγματοληψίες ιζημάτων στις βόρειες και ανατολικές ακτές του Θερμαϊκού.
Οι πυρήνες που ανασύρθηκαν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις αποκάλυψαν ενδείξεις «θαλάσσιων συμβάντων υψηλής ενέργειας», τα οποία χρονολογήθηκαν στον 5ο π.Χ αιώνα. Τις ενδείξεις αυτές ενισχύουν τα ευρήματα στην αρχαία πόλη της Μένδης, λίγο νότια της Ποτίδαιας: πολύ αρχαιότερα θαλάσσια όστρακα που μεταφέρθηκαν από τον πυθμένα του κόλπου βαθιά μέσα στις ακτές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μοντελοποίηση της σεισμικής δραστηριότητας στη λεκάνη του Βορείου Αιγαίου υποδεικνύει ότι η περιοχή θα μπορούσε να πληγεί και στο μέλλον από μεγάλα τσουνάμι.
Ο Θερμαϊκός Κόλπος, επισημαίνει ο Ράιχερτερ, δεν περιλαμβάνεται σήμερα στις δέκα ελληνικές περιοχές που απειλούνται περισσότερο από τσουνάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αρχές θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσθήκης του Θερμαϊκού στην εν λόγω λίστα, δεδομένου μάλιστα ότι οι ακτές του είναι πυκνοκατοικημένες.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Σεισμολογικής Εταιρείας Αμερικής (SSA), το οποίο πραγματοποιείται στο Σαν Ντιέγκο.

πηγή: www.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.