Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Καραγκιοζιλίκια με τις συντάξεις.....

Αυτά κι αν είναι καραγκιοζιλίκια του αισχίστου είδους. Βλέπουν εκεί στην συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. την ηχηρή φάπα κατά του δικομματισμού που έρχεται από τον λαό στις εκλογές της 6ης Μαίου και αποφάσισαν να αναβάλουν κατά ένα μήνα τη νέα περικοπή των συντάξεων με το αιτιολογικό ότι… χάλασαν τα μηχανήματα της αρμόδιας υπηρεσίας! Κι αυτό, για να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους, ειδικά τους συνταξιούχους και να αρπάξουν την ψήφο τους.

Έτσι, η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από την 1η Μαΐου, θα πάει τώρα από την 1η Ιουνίου. Παράταση ενός μήνα δηλαδή για την εκτέλεση…
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η παράταση αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), που ζήτησε περισσότερο χρόνο, προκειμένου να εντάξει στο σύστημα όλες τις μειώσεις που δεν είναι οριζόντιες αλλά διαφορετικές ανά κατηγορίες συνταξιούχων που ανήκουν σε διαφορετικά Ταμεία.
Ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχει καλέσει για απόψε ή νωρίς το πρωί σε σύσκεψη τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Μειωμένες κατά 12% θα είναι οι συντάξεις των 451.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη από 1.300 ευρώ, ενώ μειωμένη σύνταξη κατά 7%, θα πάρουν και οι 71.538 συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Οι περικοπές θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μία δόση για κάθε μήνα του υπολοίπου του 2012. Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ, ενώ αν καταβάλλονται στο ίδιο πρόσωπο περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ως ποσό σύνταξης νοείται το άθροισμα αυτών των συντάξεων. Η μείωση γίνεται από τον φορέα (Δημόσιο ή ασφαλιστικό ταμείο) που χορηγεί το μεγαλύτερο ποσό κύριας σύνταξης.
Οι περικοπές στις επικουρικές, αφορούν έναν στους δυο συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά μεγαλύτερα των 200 ευρώ, ενώ το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.