Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Χιλιάδες αλβανοί μετανάστες φεύγουν από την Ελλάδα

Ουρές σχηματίζουν στο μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλοπηγής τα αυτοκίνητα
με τους αλβανούς μετανάστες που επιστρέφουν στη χώρα τους από την Ελλάδα
Περισσότεροι από 500 χιλιάδες είναι οι μετανάστες αλβανικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Έικοσι χρόνια μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα μας από τη γειτονική Αλβανία, οι μετανάστες που ήρθαν προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, τώρα βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι. Η οικονομική κρίση, που ταλανίζει τη χώρα μας, φαίνεται πως οδηγεί χιλιάδες αλβανούς μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων αναφέρθηκε τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου  Reuters το οποίο υποστηρίζει πως οι αλβανοί μετανάστες πλέον επαναπατρίζονται, δεδομένου ότι έχουν χτίσει μέχρι τώρα στη δεύτερη πατρίδα τους όπως αναφέρουν την Ελλάδα κινδυνεύει να χαθεί. Το πρακτορείο μίλησε με τον Artur Metaj που ήρθε στη χώρα μας το 1991 και η Αθήνα ήταν η πρώτη του επαφή με τον καπιταλισμό, μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού στην Αλβανία. Ο Metaj ξεκίνησε να βγάζει τα προς το ζην πουλώντας φθηνά μαγιώ σε αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην Αθήνα. Όταν εξοικονόμησε χρήματα άνοιξε ένα κομμωτήριο, και αναπτύχθηκε τόσο που κατάφερε να προσλάβει 14 υπαλλήλους και να γιαγαντώσει την επιχείρηση του. Από το 2009 όμως η επιχείρηση του ξεκίνησε να έχει προβλήματα όταν οι πελάτες του ξεκίνησαν να του ζητούν πίστωση.
Μαζί με τους υψηλούς φόρους που κλήθηκε να πληρώσει, ο Metaj αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, και να ανοίξει ένα καινούριο κομμωτήριο στα Τίρανα. «Οι Έλληνες έχουν ξεμείνει από λεφτά, με τόσες περικοπές και φόρους που καλούνται να πληρώσουν», λέει στο Reuters ο Metaj, εκφράζοντας την υποστήριξη του στους έλληνες πολίτες. «Οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Όσο κι αν πονάνε,δεν πρόκειται να σου πουν ότι έχουν πρόβλημα».
Χιλιάδες αλβανοί μετανάστες έχουν επιστρέψει στην Αλβανία, σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθώς το εργατικό δυναμικό στον κατασκευαστικό τομέα αριθμεί πλέον 240.000 Αλβανούς εργαζόμενους από 400.000 που ήταν το 2008. Συγκλονιστική είναι και η ιστορία ενός μετανάστη από τη γείτονα χώρα που ζούσε στην Κρήτη τα τελευταία 15 χρόνια. Πατέρας δύο παιδιών, ο άτυχος Αλβανός τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν κατάφερε να βρει μεροκάματο και προσπαθούσε να βρει εργασία στην πατρίδα του, χωρίς όμως επιτυχία. Ο 38χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του, πηδώντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Το θέμα λοιπόν γι' αυτούς τους μετανάστες είναι κρίσιμο, όχι μόνο για το γεγονός ότι πια δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στην Ελλάδα, αλλά για το αν μπορεί τελικά να τους δεχθεί πίσω η Αλβανία. Μπορεί οι ρυθμοί ανάπτυξης της Αλβανίας να "τρέχουν" χρόνο με το χρόνο, όμως η ανεργία βρίσκεται στο 13,4% και σίγουρα δεν έχει τις υποδομές για να μπορέσει να υποδεχθεί τους παλλινοστούντες. Παραμένει δε μια από τις φτωχότερες χώρες στην Ευρώπη, ενώ αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με τους βασικούς της οικονομικούς εταίρους, τους Έλληνες και τους Ιταλούς, αφού και οι τελευταίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.
Σε ό,τι αφορά δε τον ρατσισμό που βιώνουν οι Αλβανοί είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της Elda Uzhuri που μετά από 20 χρόνια αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα της: «Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα ήμασταν Αλβανοί. Τώρα που γυρίσαμε πίσω, είμαστε Έλληνες».

Μεταφέρουν τα χρήματά τους
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 εκταμιεύτηκαν από τις τράπεζες στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στις αλβανικές 510 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011, οι αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μετέφεραν στις αλβανικές τράπεζες 717 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για χρήματα, τα οποία δεν έχουν προορισμό την καθημερινή κατανάλωση, δηλαδή δεν αφορούν την κλασική μορφή εμβασμάτων, αλλά κλειστούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Γέμισαν τα σχολεία μαθητές
Ένα άλλο στοιχείο που επιβεβαιώνει την διεύρυνση της επιστροφής είναι η αύξηση του αριθμού μαθητών στα σχολεία. Πρόκειται για παιδιά μεταναστών, που γεννήθηκαν και πήγαιναν σε σχολεία στην Ελλάδα. Στην πόλη των Αγίων Σαράντα, αναφέρει η διεύθυνση Παιδείας του νομού, κατά το σχολικό έτος 2011-12 ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών στα σχολεία της πόλης έφθασε τους 190. Πρόκειται για μαθητές που ακολούθησαν αλβανικά σχολεία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Στην πόλη του Αργυροκάστρου, μόνο στο δημόσιο ελληνικό σχολείο, (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), ο αριθμός μαθητών επαναπατρισμένων οικογενειών ανέρχεται περίπου στους 100. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών κυρίως από μεικτούς γάμους. Μέρος αυτών είναι αλβανικής καταγωγής και σε τρίτη μοίρα παιδιά Ελλήνων γονέων της μειονότητας. Τα ίδια σχεδόν νούμερα διαπιστώνονται και στο δημόσιο ελληνικό σχολείο (δημοτικό- γυμνάσιο) της πόλης των Αγίων Σαράντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.