Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Η οικονομική κρίση, που οδηγεί στο άγχος και την κατάθλιψη, μαζί με  το κάπνισμα και την απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Την επισήμανση αυτή κάνει ο πρόεδρος της Τουρκικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Οκτάι Έργκενε, που βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 2ο Κοινό Ελληνοτουρκικό Καρδιολογικό Συνέδριο.

«Το κάπνισμα, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης Euroaspire III της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρατηρείται σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Επομένως, στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρχει ένας κοινός παράγοντας που ευνοεί τις καρδιοπάθειες», λέει.
Σχετικά με τον παράγοντα της διατροφής, ο κ. Έργκενε τονίζει ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια ο τουρκικός λαός έχει απομακρυνθεί πολύ από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Ο λόγος που αποκοπήκαμε από τη μεσογειακή διατροφή είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η εξάπλωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Τουρκία. Δεν γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά σκέφτομαι ότι παρόμοιο πρόβλημα πρέπει να υπάρχει και στη χώρα σας. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά στην Ελλάδα είναι λιγότεροι απ’ ό,τι στην Τουρκία, παρότι το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλή, ενώ στην Τουρκία έχει πέσει», προσθέτει ο Τούρκος καθηγητής.
Ο κ. Έργκενε υπογραμμίζει ακόμη ότι η οικονομική κρίση σίγουρα επηρεάζει την καρδιά. «Επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 2008 έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αμερική, αυξήθηκαν οι καρδιακές προσβολές. Η Τουρκία βίωσε οικονομική κρίση το 2001. Δεν μπορώ να μιλήσω επιστημονικά, γιατί δεν υπάρχει μελέτη για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στις καρδιακές παθήσεις στην Τουρκία, όμως εκείνο που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις φέρνουν και τα εμφράγματα», αναφέρει.
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα στον τομέα της υγείας, ο κ. Έργκενε αναφέρει ότι τα τελευταία 5-10 χρόνια έγιναν σημαντικές επενδύσεις, που διευκόλυναν την πρόσβαση των πολιτών στους γιατρούς και τα φάρμακα, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων.
Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών υγείας, που το ποσοστό του ανέρχεται σε 30%-40%, πέρασε στον ιδιωτικό τομέα. «Ο πολίτης αυτήν τη στιγμή μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Καλύπτεται από την ασφάλειά του. Όμως, στην Τουρκία υπάρχει αρνητική εξέλιξη στα εισοδήματα των γιατρών, τα οποία μειώνονται. Δηλαδή, ενώ τα δικαιώματα των ασθενών προάγονται, τα δικαιώματα των γιατρών τα τελευταία 2-3 χρόνια υποχώρησαν πολύ. Από τις συνομιλίες που είχα με Έλληνες συναδέλφους διαπίστωσα ότι και στην Ελλάδα οι γιατροί έχουν παρόμοια προβλήματα», προσθέτει.
Τέλος, αναφερόμενος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη χρήση γενοσήμων στην Τουρκία , ο κ. Έργκενε λέει ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα τεθεί σε εφαρμογή σε λίγους μήνες και τα γενόσημα έχουν μερίδιο 30% στη συνταγογράφηση.
«Αυτήν τη στιγμή, στην Τουρκία, τα φάρμακα συνταγογραφούνται με την εμπορική ονομασία, αλλά όταν περάσουμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα συνταγογραφούμε τη δραστική ουσία», εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.