Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Θα πάμε στις δημοτικές εκλογές με χουλιγκανισμό;

Το θέλουμε δεν το θέλουμε,  έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά σε προεκλογική περίοδο για τις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Μαϊου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Σε τι κλίμα όμως θα γίνει η προεκλογική αναμέτρηση; Θα επιτρέψουμε να επικρατήσουν ο κιτρινισμός και ο χουλιγκανισμός;

Είναι θεμιτό να επιθυμεί οποιοδήποτε να καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου ή να γίνει  αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Είναι παραδεκτή και επιβαλλόμενη η κριτική προς τους πολιτικούς αντιπάλους, κάτι που εξάλλου αποτελεί και κανόνα της δημοκρατίας μας. Είναι αποδεκτή η εκδήλωση των όποιων πολιτικών φιλοδοξιών, άλλοτε από ειλικρινή αγάπη για τον τόπο και διάθεση προσφοράς  ή άλλοτε πάλι για την είσπραξη του μισθού των αιρετών. Αρκεί ο υποψήφιος να επιδιώκει την εκπλήρωση αυτών του των φιλοδοξιών με έντιμα μέσα, στο πλαίσιο μιας καλώς νοούμενης πολιτικής ηθικής, «σεμνά και ταπεινά» όπως θα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Δυστυχώς, όσο πλησιάζουμε προς τις δημοτικές εκλογές, τόσο βλέπουμε να εκδηλώνονται κρούσματα κιτρινισμού, με επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων και χτυπήματα κάτω από τη μέση, χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα αλλά με στόχο μόνο και μόνο την προσωπική προβολή. Και πολύ φοβούμαστε ότι από το τέλος του καλοκαιριού, όταν θα έχουμε εισέλθει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο, τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν στο έπακρο.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Διότι με μεγάλη έκπληξη και έντονο προβληματισμό διαβάσαμε τις δηλώσεις στελέχους κάποιας από τις παρατάξεις που φιλοδοξεί να διοικήσει το δήμο. Και ο οποίος, απευθυνόμενος προς στελέχη και φίλους αντίπαλης παράταξης, να τους προτρέπει να μην θέσουν υποψηφιότητα ως υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, διότι… «πέρα από ιδιοτελείς λόγους, μια τέτοια ενέργεια αποτελεί πολιτικό χαρακίρι για τους υποψηφίους, αφού δεν έχουν καμία ελπίδα εκλογής»!  Και για όσους δεν κατάλαβαν καλά, τους απειλεί κιόλας ότι… «θα εισπράξουν την χλεύη, την ειρωνία και την αδιαφορία των συγχωριανών τους»!!
Δηλαδή, κατά τη λογική του ανθρώπου αυτού, αρμόδιος για την εκλογή κάποιου σε δημόσια αξιώματα, δεν είναι ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του, αλλά κάποιοι μεμονωμένοι «σωτήρες» που αυτοί αποφασίζουν ποιος πρέπει να θέσει υποψηφιότητα, σε ποια παράταξη και ποιος πρέπει να κάνει ή όχι χαρακίρι. Και όποιος δεν συμφωνεί με τις απόψεις του, απειλείται με εκδηλώσεις χουλιγκανισμού.

Δεν μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, καθώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι ακρότητες του είδους δεν τις εγκρίνουν οι επικεφαλείς των παρατάξεων και θα τις αποδοκιμάσουν δημόσια. Οι οποίοι, για να μην έχουμε επανάληψη παρόμοιων ή και χειρότερων φαινομένων, θεωρούμε ότι θα πρέπει από τώρα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν σε έναν κώδικα δεοντολογίας για την ευπρεπή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. Σε διαφορετική περίπτωση, να είναι σίγουροι ότι θα κριθούν πολύ αυστηρά από τους συνδημότες τους που δεν ανέχονται εκδηλώσεις κιτρινισμού και χουλιγκανισμού. 

6 σχόλια:

  1. Δημήτρης Τεκίδης .5 Ιουλίου 2013 στις 3:28 μ.μ.

    Κύριε Κουζινόπουλε είστε ο τελευταίος που μπορείται να μιλάτε για δεοντολογία , κιτρινισμό και χουλιγκανισμό . Ζητήστε πρώτα δημόσια συγνώμη από τον κ. Μαυρομάτη , γιατί δημόσια ήταν τα δεοντολογικά άρθρα σας εναντίων του στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές και μετά από τους δημότες διότι , εμέσως μεν πλην σαφώς δε , είστε συνηπέύθυνος για την κατάντια αυτού του τόπου .
    Επιλέον πρέπει να ξέρετε πως την εγκατάλειψη του τόπου μας εμείς την βιώνουμε στο πετσί μας ενώ εσείς από την καρέκλα σας ασκείται κριτική επί παντός επιστητού εκτός και αν έχετε συμφωνήσει ήδη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του .
    Δεοντολογικά περιμένω τη δημοσίευση του σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να εντοπίζει τα προβλήματα, ασκώντας κριτική για τα κακώς κείμενα, έστω κι αν αυτή είναι σκληρή πολλές φορές, για να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Και η κριτική από τον χουλιγκανισμό απέχει παρασάγγες. Αλήθεια, δεν μας είπατε, συμφωνείτε με το "πολιτικό χαρακίρι" και τη "χλεύη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δημήτρης Τεκίδης .5 Ιουλίου 2013 στις 4:39 μ.μ.

    Τρείς επισημάνσεις και ευθύς αμέσως απαντώ στο ερώτημα σας .
    1. Περιμένουμε τη δημόσια συγνώμη .
    2. Τα δικά σας κακώς κείμενα κ. Κουζινόπουλε ποιός θα τα κρίνει ;
    3. Από όλο το άρθρο η σκληρή κριτική σας ενόχλησε και τη βαπτίζετε κιτρινισμό και χουλιγκανισμό ; Έδωσα τέτοια εικόνα ανθρώπου ; Στα υπόλοιπα που είναι η ουσία και η πραγματικότητα δεν σας είδα να κάνετε σχολιασμό .
    Και τώρα απαντώ στην ερώτηση σας .
    Όταν εσείς κ. Κουζινόπουλε κατεβήκατε υποψήφιος σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές , κατεβήκατε γνωρίζοντας πως θα χάσετε ; Αν γνωρίζατε εκ των προτέρων ότι θα χάνατε θα κατεβαίνατε ; Ή μήπως δε γνωρίζετε την αντίδραση ενός χαμένου υποψηφίου αμέσως μετά τις εκλογές ; Είναι ή δεν είναι πολιτικό χαρακίρι για έναν υποψήφιο όταν γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα χάσει ; Θέλετε να με πείσετε πως κάποιος κατεβαίνει σε εκλογές έτσι για να περάσει την ώρα του , να ξοδευτεί και να εισπράξει τα ειρωνικά σχόλια και την χλεύη των συγχωριανών του χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς ; Εαν διαφωνείτε θα είστε μάλλον η εξαίρεση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ προσωπικά όταν δέχτηκα στις προηγούμενες εκλογές να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του Λάκη Οικονομίδη, ήμουνα 1000% σίγουρος ότι δεν θα εκλεγώ, καθώς ως νεοφερμένος τότε στην περιοχή, γνώριζα ελάχιστα άτομα. Μπήκα στο συνδυασμό γιατί εκτιμούσα και εκτιμώ απεριόριστα τον πρώην δήμαρχο Επανομής για την ακεραιότητα, τις ικανότητες και το σπάνιο ήθος του, ασχέτως αν τότε και αργότερα κάποιοι τον λοιδορούσαν, αφήνοντας αστήρικτους βρώμικους υπαινιγμούς εις βάρος του. Όσο για τη συγνώμη, τα όσα έγραφα τότε, ήταν απόλυτα σωστά αναφορικά με την υπόθεση της υπεξαίρεσης από το ταμείο του δήμου Μηχανιώνας. Αν δείτε τα κείμενα μου εκείνης της εποχής, πουθενά δεν ανέφερα για ποινικές ευθύνες του κ. Μαυρομάτη, ότι δηλαδή ήταν εν γνώσει του η υπεξαίρεση. Επισήμαινα όμως τις πολιτικές ευθύνες, τις οποίες ανέφερε στη συνέχεια και κορυφαίο στέλεχος της παράταξής του. Και όταν η Δικαιοσύνη τον απάλλαξε από το ποινικό μέρος της υπόθεσης, ήμουν ο πρώτος που έσπευσε να μεταδώσει τη σχετική είδηση. Αυτά, για να κλείσει άπαξ δια παντός αυτός ο διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρης Τεκίδης6 Ιουλίου 2013 στις 12:41 π.μ.

    Απ' ότι βλέπω κ. Κουζινόπουλε συνεχίζετε την δεοντολογική σας δημοσιογραφία . Όπως ο ίδιος επισημαίνετε , ως νεοφερμένος γνωρίζατε ελάχιστα άτομα , παρά ταύτα όμως πολύ γρήγορα ανακαλύψατε τις ικανότητες και τα λοιπά προσόντα του κ. Οικονομίδη .
    Γνωρίζετε κ. Κουζινόπουλε ότι χάριν των ικανοτήτων του κ. Οικονομίδη το Μεσημέρι έχασε 700.000 ευρώ από το πρόγραμμα Θησέας και τα διπλά και παραπάνω η Επανομή ; Τα χρήματα αυτά είχαν εγκριθεί επί δημαρχείας Γραμμένου . Εάν εσείς θεωρείτε ικανότητα το να μη μπορεί ένας δήμαρχος επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια να αξιοποιήσει και να εκταμιεύσει αυτά τα χρήματα είναι δικό σας πρόβλημα .
    Γνωρίζετε κ. Κουζινόπουλε ότι η κεντρική δεξαμενή του Μεσημερίου την οποία ο κ. Οικονομίδης κατασκεύασε την πρώτη του τετραετία , δεν λειτούργησε ούτε την δεύτερη τετραετία του (ενδιάμεσα ο κ. Γραμμένος)και οι κάτοικοι του Μεσημερίου αμφιβάλουν αν λειτουργεί ακόμη και σήμερα ; Αν εσείς αυτό το λέτε ικανότητα είναι δικό σας πρόβλημα .
    Μήπως δεν γνωρίζετε ότι ως δήμαρχος άφησε ανείσπρακτες οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ χωρίς να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ; Αν αυτό εσείς το λέτε ικανότητα είναι δικό σας πρόβλημα.
    Μήπως δεν γνωρίζετε ότι ως δήμαρχος άφησε τεράστια χρέη στον νεοσύστατο καλλικρατικό δήμο όπως η νέα δημοτική αρχή κατήγγειλε δημόσια ; Αν εσείς αυτό το λέτε ικανότητα είναι δικό σας πρόβλημα. Δεν θα σας κουράσω με περισσότερα , αυτά αρκούν . Απλά θα επισημάνω πως αυτά αν συνέβαιναν στον Μαυρομάτη θα γινόντουσαν πρωτοσέλιδα από εσάς όπως έγιναν όλα τα υπόλοιπα .
    Όσο για τους αστήρικτους και βρώμικους υπαινιγμούς σας προκαλώ να τα δημοσιοποιήσετε στο μπλόγκ σας . Προσέξτε μόνο να μην εκτεθείτε και πάλι δημόσια και χάσετε παντελώς την αξιοπιστία σας . Τελικά όπως φαίνετε κρίνετε εξ' ιδίων τα αλότρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάλλον κακώς άνοιξα διάλογο μαζί σας. Είναι γνωστή η πολεμική και οι εμμονές σας κατά του κ. Οικονομίδη, του οποίου την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπεια αναγνώρισαν και εξύμνησαν κατά καιρούς στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο οι επικεφαλείς ΟΛΩΝ των δημοτικών παρατάξεων. Εκτός αν δεν γνωρίζετε κάποιον Μαυρομάτη, κάποιον Παράσχου, κάποιον Παραδείση, κάποια Μώραλη, κάποιον Στεφανίδη και κάποια Αλεξανδρή και τα όσα έχουν πει για τον "Νέστορα της αυτοδιοίκησης", όπως αποκάλεσαν τον τέως δήμαρχο Επανομής. Μπορεί να διέπραξε σοβαρά λάθη, τα οποία εμείς τα επισημάναμε στο παρελθόν. Όμως ΚΑΝΕΙΣ, εκτός από εσάς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα, την εντιμότητα και το ήθος του Οικονομίδη. Όπως και το πασίγνωστο σε όλους τους Επανομίτες γεγονός ότι εκποίησε περιουσιακά του στοιχεία (μοναδικό ίσως γεγονός στο Πανελλήνιο) για να καλύψει τις υποχρεώσεις του ως δήμαρχος, ώστε να μην ζημιώσει το δήμο. Αυτά, τελεία και παύλα. Αυτό το πιγκ-πογκ μαζί σας δεν επιθυμώ να το συνεχίσω και μην μπείτε ξανά στον κόπο να μου γράψετε. Για όσες απορίες έχετε επί του θέματος αυτού, αλλά και τις απόψεις σας για τα "πολιτικά χαρακίρια" και τους χλευασμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ.Μαυρομάτη, ρωτώντας τον αν τα εγκρίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.