Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σκέψεις για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την καθαριότητα

του Σωτήρη Τσίτουρα*


Δυο θέματα απασχόλησαν κατά κύριο λόγο το χτεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Παρεμφερή και σχετικά μεταξύ τους: η ανάθεση σε ιδιώτη για δυο ακόμη χρόνια των υπηρεσιών καθαριότητας και η αναδιάρθρωση του οργανισμού καθαριότητας με την απόφαση για 39 προσλήψεις.
Ο δήμαρχος κος Μαυρομάτης πήρε άριστα στον αντιπολιτευτικό του λόγο. Μίλησε για τις ελλείψεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για το προσωπικό που λείπει και τον αναγκάζει με πόνο ψυχής να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο.
Κουνώντας μάλιστα το χέρι, ζήτησε από τον κο Κουζινόπουλο που αντιδρούσε στην παράδοση της καθαριότητας στα χέρια ιδιώτη εργολάβου, αν αναλαμβάνει την ευθύνη ο Δήμος Θερμαϊκού να κινδυνεύει να μείνει χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών, αν δεν προχωρήσει ο διαγωνισμός της ανάθεσης.
Για να πω την αλήθεια που θύμισε τον νεαρό που ζητάει την επιείκεια του δικαστηρίου γιατί είναι ορφανός. Μικρή λεπτομέρεια η κατηγορία είναι ότι σκότωσε τους γονείς του.
Καμία ανάληψη ευθύνης για το χάλι που βρίσκεται,σύμφωνα με τα λεγόμενα του,η υπηρεσία καθαριότητας αλλά υπόσχεση ότι στο μέλλον θα διορθωθεί.
Αλλά σ' αυτό θα επανέλθω.
Ψηφίστηκε η απόφαση για προσλήψεις στον οργανισμό καθαριότητας 39 νέων προσλήψεων παρά την αντίθετη εισήγηση του συλλόγου εργαζομένων που ζητούσε 80.Ο δήμαρχος επέμενε και έπεισε το σώμα να ψηφίσει την εισήγηση του.
Εδώ όμως μπαίνουν κάποια θέματα.
Αφού η διοίκηση του δήμου θεωρεί ότι με 39 νέες προσλήψεις μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που αυτή την στιγμή καλύπτει ο ιδιώτης εργολάβος με κόστος καταληκτικό,όπως εισηγείται η υπηρεσία,836.000€.Πραγματικό δηλαδή μειωμένο κατά 27%,ένα ποσό γύρω στα 600.000 εκχωρεί την καθαριότητα στον ιδιώτη αντί 1.500.000€ ετήσια?
Πόσα τέλος πάντων είναι τα υπόλοιπα έξοδα ,λειτουργικά,καύσιμα ώστε να δικαιολογείται το ένα εκατομμύριο επιπλέον?
Στην παρατήρηση του κου Κουζινόπουλου γιατί πριν από ένα μήνα η πρόταση για την ανάθεση σε ιδιώτη ήταν 1.600.000 και τώρα έγινε 3.000.000 η απάντηση του δημάρχου,μετά από πολύ πίεση,ήταν ότι ο ιδιώτης αναλαμβάνει και την καθαριότητα των λαϊκών αγορών.
Αλλά αφού υπάρχει η δέσμευση του δημάρχου για προμήθεια τουλάχιστον 2 απορριμματοφόρων στο νέο έτος και η πρόσληψη προσωπικού, άρα καλύτερες συνθήκες για την υπηρεσία του δήμου, γιατί εκχωρείται ακόμη μεγαλύτερο μέρος της αποκομιδής σε ιδιώτη?
Ποια η σκοπιμότητα?
Τέλος άξια σχολιασμού είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κου Τσαμασλή.
Επειδή η κατάσταση με τα σκουπίδια δεν επιδέχεται αμφισβήτησης,είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού,ο κος Τσαμασλής μας είπε ότι δεν φταίει ο ιδιώτης εργολάβος αλλά φταίει το γεγονός ότι έχει μόνο ένα μέρος της καθαριότητας και όχι το σύνολο της.
Νεοφιλελεύθερη λογική αυτή και όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ να την καταλάβω.
Ο κος Τσαμασλής προειδοποίησε,ή απείλησε,ότι σύντομα δεν θα υπάρχει νόμος Σκουρλέτη για τις προσλήψεις και μάλιστα προέτρεψε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα,καθώς σε λίγο δεν θα υπάρχουν πουθενά δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας να ζητήσουν μετάταξη στην δημοτική αστυνομία.
Αυτό το θέμα πάντως όλοι οι εκπρόσωποι της δεξιάς ενώ δηλώνουν φανατικοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενάντιοι στο δημόσιο να θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους του δημοσίου σε αστυνομικούς,έστω και δημοτικούς,μόνο σε ψυχολογικούς λόγους μπορώ να το αποδώσω και σε νοσταλγία εκείνης της εποχής που ότι φορούσε στολή και πηλήκιο θεωρούνταν και ήταν φέουδο της δεξιάς.
Μετά από αυτό ο κος Τσαμασλής θεώρησε σκόπιμο να αποχωρήσει και δεν μπήκε στον κόπο να ακούσει τόσο τις τοποθετήσεις του προέδρου του σωματείου των εργαζόμενων όσο και της εκπροσώπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Παρά την υπερψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο της ανάθεσης στον ιδιώτη ο αγώνας για βελτίωση των υπηρεσιών δεν σταματάει εδώ.
Μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημότες της περιοχής θα συνεχιστεί για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

*Ο Σ. Τσίτουρας είναι συντονιστής της οργάνωσης Θερμαϊκού του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.