Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Το 1ο Δημοτικό Επανομής και τα άλλα σχολεία του Δήμου


Η αντιδήμαρχος, αν και παραδέχθηκε ότι η σχετική μελέτη είχε συνταχθεί εδώ και δύο χρόνια, από το 2015, απέδωσε την καθυστέρηση στη γραφειοκρατία, ενώ άφησε απαράδεκτες αιχμές κατά του προέδρου του συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Επανομής, λέγοντας αρχικά «δεν ξέρω για ποιο λόγο έκανε τη σχετική καταγγελία» ενώ λίγο αργότερα απέδωσε την καταγγελία του συλλόγου στη «δημιουργία εντυπώσεων»
Η κατάσταση στη σχολική στέγη
Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης είχε ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για τα έργα που γίνονται από το Δήμο στον ευαίσθητο και πολύ σημαντικό τομέα της Σχολικής Στέγης. Όπως είπε αναλυτικά:
·         Τις αμέσως επόμενες μέρες αναλαμβάνει εργολάβος για την οικοδόμηση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας. Η υπογραφή της σύμβασης έχει πραγματοποιηθεί, με προϋπολογισμένη μελέτη 4.502.187,67€. Ένα χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγης φτάνει στην τελική ευθεία. Είναι γνωστό πως έως σήμερα οι ανάγκες των παιδιών της Περαίας καλύπτονται με ενοικίαση κτιριακών εγκαταστάσεων με κόστος πάνω από 250.000 το χρόνο.
·         Μέσα στον επόμενο μήνα υπογράφεται και η σύμβαση του έργου «Αποπεράτωση 9ου Νηπιαγωγείου Περαίας Δήμου Θερμαϊκού», με προϋπολογισμένη μελέτη 590.000,00€.
·         Δημοπρατήθηκε το Ειδικό Σχολείο στην Κερασιά και αναμένεται η έναρξη των εργασιών ανέγερσης από τον εργολάβο που αναλαμβάνει το έργο.
·         Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον χαρακτηρισμό όμορων οικοπέδων, που πρόκειται να απαλλοτριωθούν με σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών τους ως χώρο εκπαίδευσης για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στους Ν. Επιβάτες. Ήδη αποτιμάται η έκταση από εκτιμητές, προκριμένου να περιέλθει η ιδιοκτησία στο Δήμο. Πρόκειται για 6θέσιο δημοτικό σχολείο εμβαδού περίπου 3.800τμ, στο ΟΤ9 του ρυμοτομικού σχεδίου Νέων Επιβατών. Ήδη έχει αποτυπωθεί ο χώρος (τοπογραφικά διαγράμματα και οι πράξεις τακτοποίησης της περιοχής.
·         Εκπονήθηκε η απαραίτητη γεωλογική και τοπογραφική μελέτη, για την «Προσθήκη τεσσάρων + δύο αιθουσών στο 1ο Δημ. Σχολείο Επανομής», καθώς και τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου. Τη χρηματοδότηση και τη σύνταξη των περαιτέρω μελετών, έχει αναλάβει ο πρώην ΟΣΚ
·         Έγινε η τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου, χαρακτηρισμός χώρου για το 3ο Δημοτικό σχολείο Ν. Μηχανιώνας που ήταν σε εκκρεμότητα, από το 2014. Με την αρ.πρωτ.39725/7956/22-11-2016 απόφαση Περιφερειάρχη ΚΜ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ288/ΑΑΠ/2016, εγκρίθηκε η “Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου για την αλλαγή χρήσης σε τμήμα του ΟΤ Γ139 Νέας Μηχανιώνας”.
·         Ελέγχθηκαν όλα τα σχολεία του Δήμου ως προς τα συστήματα πυρασφάλειας, συντάχθηκαν (ολοκληρώνονται σταδιακά, σχεδόν σε όλα τα σχολεία μελέτες ενεργητικής πυροπροστασίας) και εκδίδονται πιστοποιητικά πυροπροστασίας. (Ελάχιστα σχολεία είχαν, περίπου πέντε).
·         Συντάσσονται μελέτες προεκτίμησης αμοιβής, για την κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Μηχανιώνας).
·         Έχει υπογραφεί χρησιδάνειο με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., και έως τα τέλη του επόμενου μήνα, θα χωροθετηθούν δυο αίθουσες στο 2ο Γυμνάσιο Μηχανιώνας και μία στο Δημοτικό Σχολείο Αγγελοχωρίου.
·         Ολοκληρώθηκε η εργολαβία «Συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων Δήμου Θερμαϊκού», προϋπολογισμού μελέτης 190.800,00€.

Βέβαια η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού δεν έδωσε εξηγήσεις γιατί όλα αυτά τα έργα για τη σχολική στέγη, δεν έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δεδομένου ότι οι μελέτες για το κάθε κτήριο ξεχωριστά υπάρχουν εδώ και 2-3 χρόνια, το ίδιο και τα απαιτούμενα κονδύλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.