Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Κάτοικοι Ιερισσού για Eldorado : "Δεν είμαστε μπανανία"

Με σύνθημα “Αν είμαστε Ευρώπη και όχι Μπανανία πείτε όχι στην Eldorado Gold” κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής πραγματοποίησαν την Κυριακή συλλαλητήριο στην Ιερισσό αντιδρώντας τόσο στους εκβιασμούς της εταιρείας όσο και στις άδειες που δόθηκαν από το ΥΠΕΝ στην εταιρεία για το έργο της Ολυμπιάδας.

Υπενθυμίζουν ότι οι κάτοικοι έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας στις οποίες προβαίνει η εταιρεία στο φράγμα του Κοκκινόλακα ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με τον τρόπο που μέρος της σύμβασης με την εταιρεία και όχι το σύνολό της παραπέμφθηκε  από το δημόσιο στην διαιτησία.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε “η σύμβαση είναι μία και αφορά όλες τις δραστηριότητες και όχι μόνο τις Σκουριές”.
 
Σύμφωνα μάλιστα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη Γ. Ζουμπά η μεταλλουργία, δηλαδή το βασικό θέμα για το οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέφυγε στην διαιτησία αφορά και την Ολυμπιάδα. Πρόκειται για ενιαία αδειοδότηση. “Το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά τις άδειες που δόθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε από το ΥΠΕΝ για την Ολυμπιάδα είναι το φράγμα του Κοκκινόλακα για το οποίο οι ίδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν τηρηθεί οι όροι κατασκευής του, για το οποίο το Υπουργείο έχει στείλει ειδικό κλιμάκιο για να διαπιστώσει τις παραβιάσεις και στο τέλος δίνει άδεια για προσωρινή απόθεση αποβλήτων” σημείωσε σχετικά υπενθυμίζοντας τα πορίσματα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία από την διοίκηση.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και την υπόλοιπη κοινωνία και να μην γίνονται “υποχείρια της εταιρείας”, τους δημάρχους και τις κοινωνίες που είναι υποψήφιες για τα επόμενα βήματα  ανάπτυξης της εταιρείας να δημιουργήσουν όλοι μαζί ανάχωμα απέναντι στην καταστροφή και την επιστημονική κοινότητα που κόντρα στα σημεία των καιρών στήριξε επιστημονικά τον αγώνα παρά τις απειλές που δέχτηκε να συνεχίσει να το κάνει.
 
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς
Ο κ. Ζουμπάς κάλεσε ακόμη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την κυβέρνηση να “μην συνεχίσει την “νομιμότητα” που έκοψαν άλλες κυβερνήσεις στα μέτρα της εταιρείας” και επεσήμανε ότι “για την περιοχή έχουν σημασία οι πράξεις και όχι τα λόγια”.
 
Κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου τοποθετήθηκαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, και κάτοικοι, μέλη του κινήματος της Χαλκιδικής που επί χρόνια δίνουν τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή διωκόμενοι.
 
Το συλλαλητήριο κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:
“Η Eldorado Gold εκβίασε την κυβέρνηση κατά πάγια τακτική της, κερδίζοντας άδειες που της επιτρέπουν να συνεχίσει το έργο της. Άδειες που αποτελούν ντροπή για όσους τις υπέγραψαν αφού η Eldorado έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές βεβαιώθηκαν για τη διοίκηση και αντί για την εταιρεία σέρνεται στα δικαστήρια η τοπική κοινωνία
 
Αυτό το έργο επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί ότι δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ. Είναι καταστρεπτικό για την ΒΑ Χαλκιδική θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας, σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες. Απαιτούμε να σταματήσει η καταστροφή  της Χαλκιδικής, η λεηλάτηση των φυσικών πόρων, η ρύπανση των νερών, η αδειοδότηση της δημιουργίας φράγματος τοξικών αποβλήτων σε σεισμογενή περιοχή, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η ποινικοποίηση του αγώνα.
 
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον. Αν οι νόμοι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, τότε οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Απαιτούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική ώστε να φύγει η εταιρεία και να μην έρθει άλλη. Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις, δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε πατριώτες που αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας. Φτάνει πια”.

Την στήριξη στον αγώνα των κατοίκων έδωσαν με την παρουσία τους και μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης. 


Πηγή: stokokkino.gr, σε ρεπορτάζ Σταυρούλας Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.