Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Σάλος για το "φακέλωμα" κατά παραγγελία ΕΛΠΕ

Σάλο, εξακολουθεί να προκαλεί η είδηση ότι ένας μηχανισμός παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, πολιτικών παραγόντων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απλών ανθρώπων, είχε στηθεί κατά παραγγελία της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ),προκειμένου να φακελωθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της! Μετά τις αποκαλύψεις τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν μεν την έρευνα, την αποδίδουν όμως σε εταιρία… επικοινωνίας. Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το θέμα αυτό που θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα.

Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο - έκθεση, από συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, αλλά και από την ίδια τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, που το παραδέχτηκε χτες, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είχαν παραγγείλει σε εταιρεία αρμόδια για θέματα διαχείρισης «εταιρικών κρίσεων» (!) να προχωρήσει σε αυτό το κανονικό «φακέλωμα», και μάλιστα με μεθόδους που παραπέμπουν σε άλλου τύπου υπηρεσίες και μηχανισμούς.
Η παραγγελία της έρευνας έγινε με αφορμή τη δυσοσμία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η οποία αποδίδεται στη λειτουργία της μονάδας των ΕΛΠΕ, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, από κατοίκους και φορείς. Μάλιστα, σε μια τελευταία εξέλιξη, για πρώτη φορά δημοσιοποιείται μελέτη που έχει γίνει στο παρελθόν για μεταφορά σε μεγάλη απόσταση ρύπων από βιομηχανικές μονάδες, που ενοχοποιεί τα ΕΛΠΕ ως ρυπαντή στη Δυτική Θεσσαλονίκη όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι.
Γι' αυτό, ο τίτλος της έρευνας που παρήγγειλαν τα ΕΛΠΕ είναι: «Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης». Βέβαια, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που θα παραθέσουμε παρακάτω, η «καταγραφή υπάρχουσας κατάστασης» αφορά το «φακέλωμα» και την καταγραφή τηλεφωνημάτων, την παράθεση φωτογραφιών, την αναφορά σε προσωπικά στοιχεία όσων με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρωτοστατούν ή εμπλέκονται στις διαμαρτυρίες για την κατάσταση που ζουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στη Δυτική Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της δυσοσμίας.


Καταγραφή κοινωνικής και πολιτικής δράσης
Πιο συγκεκριμένα, μερικά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην κατά παραγγελία έρευνα των ΕΛΠΕ είναι κατά ενότητα τα εξής:
  • Καταγραφή τηλεφωνημάτων διαμαρτυρίας, από ποιους έγιναν και πότε.
  • Φωτογραφίες από τα προφίλ στο facebook όσων διαμαρτύρονταν, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες ανθρώπων που διαμαρτύρονται.
  • Αναλυτικά στοιχεία για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Ευόσμου - Κορδελιού. Αυτό το λένε «Ανθρωπογεωγραφία και συσχετισμοί δυνάμεων».
  • Χαρτογράφηση βασικών στελεχών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Χαρτογράφηση Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Στοιχεία για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής και για τις περιβαλλοντικές ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Χαρτογράφηση κοινωνικών φορέων, με έμφαση σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
  • Αναφορές σε καταγγελίες πολιτών, που δίνονται αναλυτικά και ως προς το περιεχόμενο, την ώρα και τα προσωπικά στοιχεία του καταγγέλλοντος.
Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τις αναφορές, που αποκαλύπτουν και το τι ακριβώς έχει γίνει, τι ακριβώς έχει καταγραφεί για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Για διάφορα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν ολόκληρες ενότητες, με αναλυτικές αναφορές στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ τους δράση.
Γράφει λοιπόν ανάμεσα σε άλλα η έκθεση, σε αναφορές για πολιτικά πρόσωπα:
-- «...κρατά ως επί το πλείστον μετριοπαθή στάση στο θέμα, χωρίς να λείπουν και κάποιες κορόνες. Είναι δεξιός, ενώ δείχνει να ελέγχει την κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
-- «...είναι από τους πλέον ακραίους και λαϊκιστές, καταγγέλλει ανοιχτά τα ΕΛΠΕ, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αξιοποιήσει πολιτικά τη δυσφορία των κατοίκων...».
-- «...πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είναι σχετικά μετριοπαθής και διαθέτει κανάλι επικοινωνίας με τον δήμαρχο».
-- «Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παρέμβαση στο θέμα».
-- «...κινούμενος σε λογική ΚΚΕ. Διαιτολόγος - διατηρεί ιατρείο στον Εύοσμο».
-- «Είναι παντρεμένος, έχει δυο παιδιά, υπηρέτησε τη θητεία του ως στρατιώτης μηχανικού και είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός. Μαζί με τη σύζυγό του διατηρούν τεχνικό γραφείο».

Πώς χτίζονται τα ...«κοινωνικά προφίλ»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει η ενότητα των προτάσεων που καταθέτει η εταιρεία προς τα ΕΛΠΕ, ώστε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για τη ρύπανση και να χτίσει «κοινωνικό προφίλ». Λένε λοιπόν στην ενότητα «Ενδεικτικές ενέργειες - Μέσα»:
«Διερεύνηση δημιουργίας θετικών πυρήνων - ανεπίσημων πρεσβευτών, με εκπροσώπους Επιστημονικής Κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
1. ΑΠΘ - Περιβαλλοντολόγος που θα επιβεβαιώσει ότι μεγαλύτερη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και στο κλίμα προκαλούν η λυματολάσπη και η απόρριψη επικίνδυνων χημικών σε υπονόμους, συγκριτικά με συγκεκριμένα επίπεδα ρύπων, όπως αυτά που παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ.
2. Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής - εκπρόσωπος της Ιατρικής Κοινότητας που θα επιβεβαιώσει ότι δυσοσμία δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι επιβαρυντικό για την υγεία και ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα μέτρησης ρύπων ή τα μικροσωματίδια που έχουν καταγραφεί δεν προκαλούν πρόβλημα στην υγεία.
3. Εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στα οποία τα ΕΛΠΕ δωρίζουν πετρέλαιο θέρμανσης για τη σχολική χρονιά.
4. Πρόεδρος εργαζομένων ΕΛΠΕ Κορδελιού Ευόσμου ή κάποιος εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ, που θα μιλήσει για τα ΕΛΠΕ ως εργοδότη (συνέπεια, ασφάλεια, υγεία στους χώρους εργασίας, οφέλη για τις οικογένειες τους κ.λπ.)
5. Φοιτητές από την περιοχή που έχουν λάβει υποτροφία από τα ΕΛΠΕ.
6. Γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικές κατασκηνώσεις χάρη στη χορηγία των ΕΛΠΕ».
Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το πώς αξιοποιούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι τις αγαθοεργίες τους και τις φιλανθρωπίες τους (στις οποίες η έρευνα κάνει εκτενή αναφορά από τα πρώτα κεφάλαια), αλλά και ο προσανατολισμός για έλεγχο επιστημόνων ώστε να μετατρέπονται σε υπερασπιστές των συμφερόντων τους.

Η απάντηση των ΕΛΠΕ
Την ύπαρξη αλλά και το περιεχόμενο της έρευνας - «φακελώματος» παραδέχτηκε χτες με κάθε επισημότητα η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Σε ανακοίνωση αναφέρει: «Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία αποδίδουν στον Ομιλο "Ελληνικά Πετρέλαια" την εκπόνηση έκθεσης σχετικά με την ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ διευκρινίζει ότι:
Το φερόμενο ως κείμενο των ΕΛΠΕ δεν αποτελεί κείμενο του Ομίλου, αλλά εργασίας γνωστής εταιρείας παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, στην οποία ανατέθηκε η εκπόνηση πρότασης για ένα "ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης", το οποίο επρόκειτο να παραδοθεί στον Ομιλο στις 31 Οκτωβρίου».
Στη συνέχεια, και αφού «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη», η διοίκηση των ΕΛΠΕ δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «...κατόπιν δε των δημοσιευμάτων, ο Ομιλος ΕΛΠΕ προχώρησε άμεσα στην καταγγελία της σύμβασης και στη διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία, εκφράζοντας κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναφορά στοιχείων της προσωπικής ζωής και δραστηριότητας των πολιτών και των εκπροσώπων τους»...

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Τα τελευταία 24ωρα δημοσιεύτηκε έκθεση που φαίνεται να έχουν παραγγείλει τα ΕΛ.ΠΕ. με αφορμή το πρόβλημα δυσοσμίας που εμφανίζεται στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στην έκθεση αυτή καταγράφεται η δραστηριότητα πολιτών για το θέμα και οι πολιτικές τους πεποιθήσεις, ενώ υπάρχουν αναφορές σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε τηλεφωνικές διαμαρτυρίες πολιτών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης θεωρώντας ότι το θέμα άπτεται των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:
- Παραγγέλθηκε από τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. συγκεκριμένη έρευνα; Σε ποια εταιρεία και με ποιο θέμα;
- Παραδόθηκε στη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. έκθεση της έρευνας; Πότε και με ποιο περιεχόμενο;
- Υπήρχαν αναφορές σε πολίτες; στη δραστηριότητά τους; στην κομματική τους ένταξη; Σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις;
- Ποιοι είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενο της έκθεσης και πως χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της;
Επειδή βρισκόμαστε στο 2017 και όχι… στο 1967 περιμένουμε απαντήσεις στα παραπάνω από τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. Εάν όλα αυτά δεν ισχύουν θα πρέπει να τα διαψεύδουν.
Η δε Oneteam AE, πριν απειλήσει με διώξεις ας απαντήσει στο εάν έχει καταγράψει στην έκθεσή της ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις πολιτών, εάν αποτελεί στοιχείο των ερευνών της η δραστηριότητα και η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά, εάν έκανε χρήση καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών, εάν τα παραπάνω τα θεωρεί σύννομα ή τα καταδικάζει.
Όσο δεν δίνονται σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω, ο καθένας μπορεί να υποθέτει το οτιδήποτε. Καλούμε λοιπόν τόσο τα ΕΛ.ΠΕ. όσο και την Oneteam AE να δώσουν σαφείς απαντήσεις και να δημοσιοποιήσουν την έκθεση άμεσα ώστε να λυθούν οι όποιες «παρεξηγήσεις».  

Το γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.