Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Να γιατί κατέβηκε η «Γαλάζια Σημαία» από την Αγία Τριάδα

Την πρόταση να μεταβούν ομαδικά ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και να κολυμπήσουν στη δημοτική πλαζ της Αγίας Τριάδας, ώστε να αντιληφθούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Δήμου, αλλά και οι επισκέπτες από την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη αλλά και το εξωτερικό, ότι τα νερά είναι απολύτως ασφαλή και πεντακάθαρα, διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Αφορμή για την πρόταση αυτή, στάθηκε η πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης να αφαιρέσει τη «Γαλάζια Σημαία» από την ακτή της Αγίας Τριάδας, θεωρώντας ότι υπήρξαν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της δημοτικής ακτής.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο για το γεγονός, το χαρακτήρισε «δυσάρεστο», λέγοντας ότι η απόφαση πάρθηκε από την ΕΕΠΦ, όταν στη διάρκεια επιθεώρησης που διενήργησαν ελεγκτές της, βρέθηκαν να είναι σπασμένα τα τζάμια στις δύο τουαλέτες που είναι τοποθετημένες για χρήση από τους λουόμενους και να είναι πεταμένα σε κάποιο σημείο κλαδιά και άλλα ογκώδη. Ενώ επέρριψε ευθύνη σε μία δημοτική υπάλληλο που συνόδευε τους ελεγκτές, και δεν φρόντισε να ενημερώσει τους προϊσταμένους της, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση του Δήμου,
Πάντως, παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μαυρομάτης διαβεβαίωσε ότι τα νερά στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Τριάδας και της υπόλοιπης ακτογραμμής του Θερμαϊκού είναι εξαιρετικής ποιότητας. Και παράλληλα ανακοίνωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσληψη φυλάκων, προκειμένου να φυλάγονται οι παραλίες τους θερινούς μήνες.

Οι πραγματικοί λόγοι που αφαιρέθηκε η σημαία
Συνηγορώντας θερμά υπέρ της άριστης ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων της Αγίας Τριάδας, αλλά και των Νέων Επιβατών και της Περαίας («όλο το καλοκαίρι κολυμπούσα εδώ», είπε χαρακτηριστικά), ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας ανέφερε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους αφαιρέθηκε η «Γαλάζια Σημεία» από την Αγία Τριάδα. Όπως ανέφερε:
«Υπάρχει σοβαρό θέμα. Η αφαίρεση της Γαλάζιας Σημαίας δεν έγινε για την ποιότητα των νερών. Η αφαίρεση έγινε εξαιτίας της γενικότερης αποκαρδιωτικής κατάστασης που επικρατούσε το φετινό καλοκαίρι στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Θερμαϊκού. Κάποια στιγμή, στις αρχές του καλοκαιριού, πήγε ένα μηχάνημα του Δήμου για να καθαρίσει την παραλία, τράβηξε τα φύκια από την παραλία και αντί να τα σηκώσει και να τα απομακρύνει, οι αρμόδιοι, βρήκαν την εύκολη λύση: Τα εναπόθεσαν όλα μαζί, φύκια, άμμο, κλαδιά κλπ στην άκρη του δρόμου, δημιουργώντας ένα «τείχος» κατά μήκος της πλαζ της Αγίας Τριάδας.
Αλλά υπήρξε και ένα δεύτερο θέμα, με τους ξεχειλισμένους από τα σκουπίδια κάδους. Άπειρες ημέρες, οι κάδοι και ο γύρο από αυτούς χώροι, ήταν πλημμυρισμένοι από σκουπίδια, δίπλα στους λουόμενους.

Σ’ αυτές τις περιοχές, στις παραλίες μας, που είναι και η μοναδική «βιομηχανία» που διαθέτουμε, θα έπρεπε να είχαμε ρίξει ιδιαίτερο βάρος, θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει ώστε καθημερινά, ακόμη και δύο φορές την ημέρα τα Σαββατοκύριακα, να πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα και να αδειάζουν τους κάδους, ώστε να μην δημιουργείται το άθλιο θέαμα που ζήσαμε», κατέληξε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, διατυπώνοντας την ευχή το πάθημα με τη «Γαλάζια Σημεία» της Αγίας Τριάδας, να γίνει μάθημα για το μέλλον.  

3 σχόλια:

  1. Στην παραλία της Περαίας,εκεί που είναι ο πύργος του ναυαγοσώστη,κάθε χρόνο υπήρχαν αναρτημένες 3 σημαίες,η Ελληνική,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη μέση η "Γαλάσια Σημαία".Φέτος στη θέση της Γαλάζιας Σημαίας υπάρχει μία διαφορετική η οποία γράφει "Δήμος Θερμαϊκού". Γνωρίζει κανείς να μας πει γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ειναι δυναμον,να εχουν γαλαζιες σημαιες ,παραλιες που "βλεπουν" θερμαϊκό.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.