Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Φάμελλος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό της Θεσσαλονίκης

Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες, από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΕΥΑΘ και των συναρμοδίων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος, μετά από σύσκεψη που είχε με τη διοίκηση και στελέχη της ΕΥΑΘ, στη μονάδα επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ, στη Ν. Μαγνησία Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι έπειτα από το περιστατικό ρύπανσης που παρατηρήθηκε από την Τετάρτη, στα αντλιοστάσια εισόδου της μονάδας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να εξασφαλιστεί ότι και η επεξεργασία, αλλά και η ποιότητα του νερού, με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, είναι στη βέλτιστη κατάσταση».
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες: Αφενός, γίνεται ότι είναι απαραίτητο για «να καθαριστεί πλήρως η προσαγωγός διώρυγα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη ρύπανση που εντοπίστηκε». Αφετέρου, έχουν ενισχυθεί οι εργασίες του διυλιστηρίου και το εργαστήριο αναλύσεων με επιπλέον προσωπικό και οι αναλύσεις γίνονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ώστε, όπως είπε ο κ. Φάμελλος «να εξασφαλιστεί, αυτό που γνωρίζουμε από χθες και έχει ανακοινωθεί από την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού δικτύου της Θεσσαλονίκης».
«Επειδή, η ρύπανση εντοπίστηκε στο κανάλι που τροφοδοτεί το διυλιστήριο ενισχύσαμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου, ώστε να μην φτάσει στο δίκτυο οτιδήποτε. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε και το κανάλι, τη διώρυγα, που τροφοδοτεί το διυλιστήριο, ώστε να μην υπάρχει ρύπανση, ούτε στην τροφοδοσία του διυλιστηρίου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα και την αστυνομία, «θα αντιμετωπίσουν το περιστατικό της προέλευσης της ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ρύπανση». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι έχουν ενημερωθεί αρμοδίως και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος για τα θέματα δημόσιας υγείας, Γ. Μπασκόζος και πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι από τις μέχρι τώρα μετρήσεις, δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων υγειονομικής ασφάλειας και ποιότητας του νερού που παρέχεται από το διυλιστήριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
«Εντοπίστηκε, όπως έχει ανακοινωθεί από χθες, ένα περιστατικό ρύπανσης με υδρογονάνθρακες, έλαια, ορυκτέλαια, που φτάνουν στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπάρχει κανενός είδους επιβάρυνση στο νερό που βγαίνει, μετά την επεξεργασία του, προς την πόλη» υπογράμμισε ο κ. Κρεστενίτης.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ εξήγησε ότι για την καλύτερη επεξεργασία του νερού, μειώθηκε η υποδοχή του νερού στο διυλιστήριο της ΕΥΑΘ από τον ποταμό Αλιάκμονα, κατά τα δύο τρίτα της συνηθισμένης ροής, δηλαδή, από έξι, σε τέσσερεις χιλιάδες κυβικά, ανά ώρα, ώστε να αυξηθεί ο χρόνος επεξεργασίας του νερού μέσα στο διυλιστήριο. Παράλληλα, ενισχύθηκαν και οι μετρήσεις για να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα του νερού που βγαίνει από το διυλιστήριο και τροφοδοτεί την πόλη.
«Το νερό που λείπει από το διυλιστήριο καλύπτεται από το νερό της Αραβησσού για να μη λείψει από το πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί η παροχή του νερού στο κανάλι που φέρνει το νερό στο διυλιστήριο (από το φράγμα της ΔΕΗ μέχρι και την δεξαμενή υποδοχής, πριν το διυλιστήριο), έτσι ώστε να ξεπλυθεί ο αγωγός αυτός, από τα ορυκτέλαια που έχουν βρεθεί εκεί» είπε ο κ. Κρεστενίτης και συνέχισε: «Ενισχύουμε τις μετρήσεις, πολύ παραπάνω από αυτό που επιβάλλουν οι κανονισμοί, δηλαδή, τη συχνότητα των μετρήσεων και των παραμέτρων που μετράμε, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το νερό που παράγεται στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και με το οποίο τροφοδοτείται η πόλη, είναι απόλυτα ασφαλές».
Πρόσθετες μετρήσεις γίνονται και για άλλους επιπρόσθετους παράγοντες (πολυκυκλικούς αρωματικούς, ή γαλακτοματοποιημένους υδρογονάνθρακες), αλλά και εκεί δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων.
«Πέραν από όλες τις παραμέτρους που εξετάζονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία -και δεν έχουμε δει κάποια μεταβολή αυτό το διάστημα - κάνουμε και έκτακτες δειγματοληψίες και αναλύσεις, των συμπληρωματικών παραμέτρων, όπως ορίζονται στη νομοθεσία. Δεν έχει διαπιστωθεί κάτι ανησυχητικό» δήλωσε η χημικός, εργαζόμενη στο διυλιστήριο της ΕΥΑΘ, Γεωργία Σερετούδη.


 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ Φάνη Γρηγοριάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.